

LEHTIKUVA
Marine Le Pen Financial Timesille: ”Emme halua järjestää vallankumousta, vaan palata maalaisjärjen käyttöön”
Ranskan Kansallisen liittouman puheenjohtaja Marine Le Pen on kääntänyt puolueensa suosion uuteen nousuun. Mielipidemittausten mukaan hän haastaa epäsuositun presidentti Emmanuel Macronin seuraavissa presidentinvaaleissa. Le Pen painottaa erityisesti maalaisjärjen käyttöä politiikassa.
Talouslehti Financial Timesille antamassaan haastattelussa Marine Le Pen muistuttaa Emmanuel Macronin olevan irti kansalaisten arjesta. Ranskan kaksi viimeisintä joulua ovat kuluneet juhlattomissa tunnelmissa. Reilu vuosi sitten keltaliivit protestoivat ahkerasti Macronia vastaan. Viime joulu meni lakkojen siivittämänä.
– Hän sanoi 2017 valinnan olleen hänen ja kaaoksen välillä. Nyt meillä ollut yhtäjaksoista kaaosta hänen noustua valtaan, Le Pen sanoi.
Käytännönläheistä politiikkaa
Le Pen kertoo FT:lle hänen tavoittelevansa käytännönläheistä politiikkaa. Hän aikoo palauttaa maalaisjärjen päätöksiin.
– Me emme halua järjestää vallankumousta, vaan palata maalaisjärjen käyttöön. Harjoitamme taloudellista isänmaallisuutta, laskemme veroja, säästämme rahaa ja lopetamme turvallisuuttamme ja hyvinvointivaltiotamme epävakauttavan massiivisen maahanmuuton, Le Pen luettelee.
Ranska on Le Penin mukaan selkä seinää vasten taloudellisesti ja kulttuurisesti.
Vaalijärjestelmä estänyt presidenttiyden
Ranskan presidenttijohtoinen vaalijärjestelmä on estänyt tähän saakka Le Penin nousun presidentiksi. Järjestelmä on samanlainen kuin Suomen presidentinvaaleissa. Toisessa vaalissa vastakkain ovat kaksi eniten saanutta ehdokasta, mikäli kukaan ehdokas ei voita yli puolet kaikista annetuista äänistä ensimmäisessä vaalissa.
Tällöin esimerkiksi vasemmiston kannattajat voivat äänestää vähiten oikealla olevaa ehdokasta, jos heidän oma suosikkinsa ei pääse jatkoon. FT arvelee, että seuraavissa vaaleissa kaava saattaa muuttua. Le Pen on onnistunut voittamaan puolelleen Macronia protestoivia keltaliivejä.
Poliittinen jakolinja on myös muuttunut. Se ei kulje enää vasemmiston ja oikeiston välillä. Uusi linja kulkee globalistien ja kansallismielisten välillä. Le Pen on FT:n arvion mukaan onnistunut saamaan kannatusta myös vasemman laidan kansallismielisiltä.
Tiukka kisa
Lehti kirjoittaa tutkimuslaitos Ifopin kannatuskyselystä, jonka mukaan Le Pen olisi tiukka haastaja Macronilla myös toisessa vaalissa. Luvut ovat Macronille 55-45 prosenttia.
– Tarvitsen viisi prosenttiyksikköä, Le Pen painottaa.
Hänen mukaansa Macronin etumatka on kurottavissa umpeen.
20 vuotta etuajassa
Le Pen on ärtynyt tultuaan pilkatuksi äärioikeistolaiseksi. Le Pen kertoo olleensa vain etuajassa ajamassaan politiikassa.
Hän kertoo, että 15-20 vuotta ennen muita hän nosti esille Ranskan politiikan avainkohtia. Niihin lukeutuvat hänen mukaansa maahanmuutto, hallitsematon globalismi, islamismi ja EU:n heikkous.
Muut politiikot ovat hänen mielestään keskittyneet ennemmin ylenkatsomaan demokratiaa ja tavallista kansaa.
– Saa sellaisen vaikutelman, että olemme todistamassa irtautumista eliitistä, joka arvelee, etteivät ihmiset ansaitse kunnioitusta tai edes tulla kuulluksi, Le Pen muotoilee.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Rantanen ja Ronkainen EU-turvapaikkapolitiikasta: ”Miksi Suomi esittää taakanjakoa, kun entisetkään sopimukset eivät toimi?”

Portugalin ex-Eurooppaministeri uumoilee Ranskan presidentti Macronin olevan islamofoobikko

Ranskan itsenäisyyspäivän vietto meni Pariisissa mellakaksi

Macron unelmoi ”Euroopan renessanssista”, mutta äänestäjät näyttävät pitävän enemmän Le Penin kansallismielisyydestä

Ranskan paperittomat ”Mustaliivit” antoivat ukaasin: ”Haluamme paperit ja asunnot!”

Marine Le Pen vapautettiin vihapuhesyytteestä – postasi kuvia Isis-terroristien uhreista

Le Pen järjestäisi Ranskan presidenttinä kansanäänestyksen maahanmuutosta
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Seksuaalista väkivaltaa Saksassa torjuvat uimahallijulisteet saavat kritiikkiä – kuvissa ahdistelijoiksi esitetään valkoisia naisia ja miehiä
Kahdeksan alaikäistä tyttöä on joutunut seksuaalisen ahdistelun kohteeksi Saksan Gelnhausenin ulkouimalassa. Epäiltyinä on neljä syyrialaista miestä. Tapaus on herättänyt laajaa keskustelua Saksan uimahallien turvallisuudesta. Samalla Kölnin kaupungin uimahalleihin asennetut seksuaalisesta väkivallasta varoittavat julisteet ovat joutuneet arvostelun kohteeksi, sillä niiden katsotaan esittävän ahdistelijoina sellaisia ryhmiä, jotka tilastojen mukaan syyllistyvät näihin tekoihin kaikkein harvimmin.

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Teemu Keskisarja: Seuraavalla hallituskaudella osa Yle-verosta pitää ohjata riippumattomille ja puolueettomille medioille
Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja esittää Yleisradion kutistamista siten, että seuraavalla hallituskaudella osa Yle-verosta ohjattaisiinkin riippumattomille ja puolueettomille medioille. - Yle-veron maksajat jatkossa valitkoot itse rahoituskohteita omissa veroilmoituksissaan, Keskisarja linjaa.

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Iranilaisjohtaja käynnisti varainkeruun Trumpin ja Netanjahun salamurhaa varten: ”Tätä tehdään Euroopassa 10–20 miljoonalla dollarilla”
Kovan linjan iranilainen islamistijohtaja Abdolmajid Kharaghaani on ilmoittanut sosiaalisessa mediassa varainkeruukampanjasta Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun tappamiseksi. Myös Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n pääjohtaja Rafael Grossin pää on pölkyllä - hänelle vaaditaan teloitusta Iranin valtionmediassa.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.
Uusimmat

Ansiotuloverotuksen vähennykset tasaavat tulonjakoa Suomessa

Perussuomalaisten kannattajat erottuvat kaikkein menokriittisimpinä
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää