Vuosia kestänyt poliittinen vaino Ranskan suosituinta oppositiopoliitikkoa kohtaan päättyi viime viikolla, kun tuomioistuin totesi, että Isis-terroristijärjestön rikoksista kertominen ei ole rikos. Terrorismin uhrien kuvien levittämisen katsottiin kuuluvan sananvapauden piiriin.

Ranskan Kansallisen liittouman puheenjohtaja Marine Le Peniin kohdistunut, vuosia kestänyt oikeusprosessi saatiin vihdoin päätökseen viime viikolla, kun tuomioistuin vapautti Le Penin ja hänen puoluetoverinsa Gilbert Collardin vihapuhesyytteistä. Syytteet nostettiin vuonna 2018.

Taustalla Pariisin terrori-isku vuonna 2015

Oikeusprosessin taustalla on loppuvuodesta 2015 käyty Twitter-keskustelu, jossa toimittaja Jean-Jacques Bourdin vertasi Le Penin puoluetta Isis-terroristijärjestöön. Pariisissa oli hieman aikaisemmin tapahtunut yli 130 kuolonuhria vaatinut islamilainen terrori-isku Bataclan-konserttisaliin.

Le Pen piti toimittajan vertausta tietenkin asiattomana ja postasi vastaukseksi kolme kuvaa Isis-terroristien murhaamista ihmisistä saatetekstillä ”tässä sinulle Isistä”. Myös Le Penin puoluetoveri Collard vastasi toimittajalle saman tyylisellä kuvalla.

Ranskassa voimassa olevan lainsäädännön mukaan ”terrorismiin kiihottavien” kuvien levittäminen on kiellettyä vihapuhetta. Vuonna 2018 Le Pen joutui siis syytteeseen siitä, että hän oli ”levittänyt väkivaltaa sisältäviä kuvia, jotka loukkaavat ihmisarvoa”. Käytännössä siis Isis-terroristijärjestön hirmuteoista kertomista pidettiin yllyttämisenä terrorismiin.

Parlamentaarinen syytesuoja poistettiin

Osana oikeusprosessia sekä europarlamentti että Ranskan parlamentti poistivat Le Penin syytesuojan. Parlamentin alahuoneen puhemies syytti Le Peniä uhriutumisesta ja parlamentaarisen syytesuojan takana piilottelusta. Le Pen puolestaan on pitänyt syytettä alusta asti pelkkänä poliittisena ajojahtina.

– Parempi olla Syyriasta palaavat jihadisti kuin kansanedustaja, joka kertoo Isis-järjestön hirmuteoista. Jihadistilla on pienempi mahdollisuus joutua oikeuden eteen, Le Pen kommentoi syytesuojan poistamista.

Pakotettiin psykiatrisiin testeihin

Osana syyteprosessia Marine Le Pen määrättiin psykiatrisiin testeihin. Tuomari halusi psykiatrin tutkivan, kärsiikö Le Pen mielisairaudesta ja onko hän ”kykenevä ymmärtämään puhetta ja vastaamaan kysymyksiin”.

– Aivan hullua. Tämä hallinto alkaa olla todella pelottava, Le Pen kommentoi Twitterissä tuomioistuimen hänelle lähettämää määräystä.

Vuosia kestäneen prosessin päätteeksi tuomioistuin kuitenkin totesi, että Le Penin postaamat kuvat kuuluivat sananvapauden piiriin, koska niiden levittämisen motiivina ei ollut esittää terroristista väkivaltaa hyväksyttävässä valossa.

Tiukat presidentinvaalit tulossa vuoden päästä

Marine Le Pen oli vuoden 2017 presidentinvaaleissa vastakkain Emmanuel Macronin kanssa vaalien toisella kierroksella. Tuolloin kaikki muut puolueet liittoutuivat odotetusti Macronin taakse kakkoskierroksella. Macron voitti saaden 66 prosenttia äänistä.

Vuoden 2022 presidentinvaaleissa odotetaan samaa asetelmaa, mutta nyt Le Penille ennustetaan selvästi parempaa kannatusta. Reilu vuosi sitten järjestetyn kannatuskyselyn mukaan kakkoskierroksen luvut olisivat Macronille 55 ja Le Penille 45 prosenttia.

SUOMEN UUTISET