

LEHTIKUVA
Marine Le Pen vapautettiin vihapuhesyytteestä – postasi kuvia Isis-terroristien uhreista
Vuosia kestänyt poliittinen vaino Ranskan suosituinta oppositiopoliitikkoa kohtaan päättyi viime viikolla, kun tuomioistuin totesi, että Isis-terroristijärjestön rikoksista kertominen ei ole rikos. Terrorismin uhrien kuvien levittämisen katsottiin kuuluvan sananvapauden piiriin.
Ranskan Kansallisen liittouman puheenjohtaja Marine Le Peniin kohdistunut, vuosia kestänyt oikeusprosessi saatiin vihdoin päätökseen viime viikolla, kun tuomioistuin vapautti Le Penin ja hänen puoluetoverinsa Gilbert Collardin vihapuhesyytteistä. Syytteet nostettiin vuonna 2018.
Taustalla Pariisin terrori-isku vuonna 2015
Oikeusprosessin taustalla on loppuvuodesta 2015 käyty Twitter-keskustelu, jossa toimittaja Jean-Jacques Bourdin vertasi Le Penin puoluetta Isis-terroristijärjestöön. Pariisissa oli hieman aikaisemmin tapahtunut yli 130 kuolonuhria vaatinut islamilainen terrori-isku Bataclan-konserttisaliin.
Le Pen piti toimittajan vertausta tietenkin asiattomana ja postasi vastaukseksi kolme kuvaa Isis-terroristien murhaamista ihmisistä saatetekstillä ”tässä sinulle Isistä”. Myös Le Penin puoluetoveri Collard vastasi toimittajalle saman tyylisellä kuvalla.
Ranskassa voimassa olevan lainsäädännön mukaan ”terrorismiin kiihottavien” kuvien levittäminen on kiellettyä vihapuhetta. Vuonna 2018 Le Pen joutui siis syytteeseen siitä, että hän oli ”levittänyt väkivaltaa sisältäviä kuvia, jotka loukkaavat ihmisarvoa”. Käytännössä siis Isis-terroristijärjestön hirmuteoista kertomista pidettiin yllyttämisenä terrorismiin.
Parlamentaarinen syytesuoja poistettiin
Osana oikeusprosessia sekä europarlamentti että Ranskan parlamentti poistivat Le Penin syytesuojan. Parlamentin alahuoneen puhemies syytti Le Peniä uhriutumisesta ja parlamentaarisen syytesuojan takana piilottelusta. Le Pen puolestaan on pitänyt syytettä alusta asti pelkkänä poliittisena ajojahtina.
– Parempi olla Syyriasta palaavat jihadisti kuin kansanedustaja, joka kertoo Isis-järjestön hirmuteoista. Jihadistilla on pienempi mahdollisuus joutua oikeuden eteen, Le Pen kommentoi syytesuojan poistamista.
Pakotettiin psykiatrisiin testeihin
Osana syyteprosessia Marine Le Pen määrättiin psykiatrisiin testeihin. Tuomari halusi psykiatrin tutkivan, kärsiikö Le Pen mielisairaudesta ja onko hän ”kykenevä ymmärtämään puhetta ja vastaamaan kysymyksiin”.
– Aivan hullua. Tämä hallinto alkaa olla todella pelottava, Le Pen kommentoi Twitterissä tuomioistuimen hänelle lähettämää määräystä.
Vuosia kestäneen prosessin päätteeksi tuomioistuin kuitenkin totesi, että Le Penin postaamat kuvat kuuluivat sananvapauden piiriin, koska niiden levittämisen motiivina ei ollut esittää terroristista väkivaltaa hyväksyttävässä valossa.
Tiukat presidentinvaalit tulossa vuoden päästä
Marine Le Pen oli vuoden 2017 presidentinvaaleissa vastakkain Emmanuel Macronin kanssa vaalien toisella kierroksella. Tuolloin kaikki muut puolueet liittoutuivat odotetusti Macronin taakse kakkoskierroksella. Macron voitti saaden 66 prosenttia äänistä.
Vuoden 2022 presidentinvaaleissa odotetaan samaa asetelmaa, mutta nyt Le Penille ennustetaan selvästi parempaa kannatusta. Reilu vuosi sitten järjestetyn kannatuskyselyn mukaan kakkoskierroksen luvut olisivat Macronille 55 ja Le Penille 45 prosenttia.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Pariisin terrori-isku 2015 Bataclan-konserttisali Gilbert Collard Kansallinen liittouma syytesuoja Ranskan presidentinvaalit Emmanuel Macron ISIS Marine Le Pen europarlamentti Terrorismi
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ranskassa levotonta: Vasemmistoanarkistit riehuivat sairaanhoitajien mielenosoituksessa, ulkomaalaisjengit taistelevat kaduilla konetuliasein varustettuina

Radikaalivasemmistolaisuus kaventanut akateemista vapautta Ranskassa, hallitus käy vastaiskuun – syyniin radikaali sukupuolentutkimus ja islamovasemmistolaisuus

Huhtasaari: EU:n uudistukset jäävät byrokratian vuoksi aina puolitiehen – ”On hyvä, ettei hulluimmat ideat etene”

”Murrerasismi” rikoslakiin – Ranska kieltää puhetapaan perustuvan syrjinnän, maksimirangaistus jopa kolme vuotta linnaa

Le Pen järjestäisi Ranskan presidenttinä kansanäänestyksen maahanmuutosta
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.