EU ja Iso-Britannia aloittavat kahdeksannen neuvottelukierroksen. Neuvotteluissa tähdätään osapuolten väliseen kauppasopimukseen ja yleisesti osapuolten välisiin suhteisiin. Suuria toiveita neuvottelujen etenemiselle ei ole.

Suurin kivi neuvottelukengässä on EU:n halu kontrolloida brittien kilpailukykyä, kun taas britit painottavat itsenäisyyttään ja itsemääräämisoikeuttaan. EU haluaa, etteivät britit lähde tukemaan yrityksiään enempää kuin mitä EU antaa jäsenmaidensa tukea omia yrityksiään.

Brittien mielestä vaatimus on täysin absurdi – varsinkin kun Euroopassa taistellaan koronapandemiaa vastaan.

Vaatimuksista ei tingitä

EU:n brexit-neuvottelija Michel Barnier vaatii brittejä perääntymään, jotta osapuolet saisivat sopimukset valmiiksi vielä tämän vuoden puolella. Takarajaksi muodostuisi lokakuun loppu. Britit puolestaan katsovat, että neuvotteluissa tulisi edetä lokakuun puoliväliin mennessä.

Britit ilmoittavat, että EU:n tulisi kunnioittaa heidän itsenäisyyttään. Brittilähteet kertovat, että EU:n tapa neuvotella eri asioista hitaimman osion tahtiin viivyttää turhaan sopimuksen muodostumista.

Kahdeksannen neuvottelukierroksen alussa lähtöasetelmat eivät ole muuttuneet. Saksan talousministeri Peter Altmaier haluaa EU:n tiivistävän rivejään. Sen vuoksi on oletettavaa, että nämäkin neuvottelut päättyvät aiempien kierrosten tapaan tuloksettomina.

Osapuolten huolet aiheellisia

Kummankin osapuolen huolet ovat ymmärrettäviä. EU ei halua antaa briteille täyttä hyötyä EU:n sisämarkkinoista ilman unionin jäsenyyttä. Se voisi sysätä muita jäsenmaita EU-eroon. Brittien tavoite saada itsemääräämisoikeus takaisin on sekin tunnustettava. Neuvottelut ovat siksi vaikeita.

Brittien siirtymäaika päättyy tämän vuoden lopussa. Siirtymäaikana britit noudattavat EU:n lakeja ja sääntelyä, mutta ilman äänioikeutta.

Brittien kanta on selvä

Brittilähteet muistuttavat, että britit ovat äänestäneet EU-eron puolesta jo kahdesti. Ensin kansanäänestyksessä ja viimeksi parlamentin alahuoneen vaaleissa, joissa konservatiivit saivat merkittävän vaalivoiton luvattuaan hoitaa brexitin pois päiväjärjestyksestä.

Financial Times kirjoittaa, että brittihallitus toisi keskiviikkona lakiesityksen, jossa Pohjois-Irlanti noudattaa jatkossa brittilakeja, eikä EU:n sääntelyä. Lakiesitys tuskin ainakaan lähentää osapuolia.

Brittien pääministeri Boris Johnson sanoi, ettei kauppasopimukseen Britannian ja EU:n välillä välttämättä päästä tämän vuoden aikana.

Henri Alakylä