

LEHTIKUVA
Britannian ja EU:n kauppaneuvotteluista tulossa iso päänsärky: Britit eivät halua myydä itsenäisyyttään
Iso-Britannia on kuluvan vuoden loppuun asti kestävän brexit-siirtymäajan jälkeen valmis kauppasopimuksettomaan tilaan EU:n kanssa. EU on käytännössä vaatimassa tulevissa kauppaneuvotteluissa brittien itsemääräämisoikeudesta luopumista. Britit eivät aio myydä itsenäisyyttään saadakseen käydä kauppaa vapaasti EU:n kanssa.
Britannia haluaa EU:n kanssa vapaakauppasopimuksen. Sopimuksella on kuitenkin hintakattonsa.
– Me emme aio myydä itsemääräämisoikeuttamme, kabinettiministeri Michael Gove kertoi parlamentin alahuoneessa.
Poliittisesta julistuksesta eri tulkinnat
Kiista koskee osapuolten suhteita tulevaisuuden kirjauksessa, jossa britit lupaavat ylläpitää ”tasapäiset” standardit EU:n kanssa. Saarivaltakunta ei sen mukaan aio tinkiä esimerkiksi työläisten oikeuksista tai ympäristövaatimuksista saavuttaakseen kaupallisia etuja.
EU:ssa tämä on tulkittu siten, että Iso-Britannia alistaa ylimmän tuomiovallan EU:n oikeusasteelle. Brittien tuoreen asiakirjan mukaan maa ei aio missään olosuhteissa luovuttaa kontrollia lakeihinsa.
Britannian mukaan kummankin osapuolen tulisi huomioida toisen osapuolen varsin korkeat standardit. Maan pääministeri Boris Johnson muistutti, ettei brititkään aio vaatia EU-maiden alistavan tuomiovaltaansa briteille. Hänen mielestään tällainen ajatus olisi yhtä järjetön kuin EU:n halu tuoda korkein tuomiovaltansa Britanniaan.
Kesäkuu takarajana
Gove kertoi parlamentissa, että saarivaltakunta on valmis keskeyttämään kauppasopimukseen tähtäävät neuvottelut kesäkuussa, jos näköpiirissä ei ole vapaakauppasopimusta. Maan hallitus alkaisi tuolloin valmistautua sopimuksettomaan tilaan. Osapuolet voivat hakea loppuvuoden aikana yksittäisiä piensopimuksia.
Aikaraja on tiukka. Britannian siirtymäaika päättyy kuluvan vuoden lopussa, eikä briteillä ole aikeita hakea tilaan jatkoaikaa. Syy on varsin ymmärrettävä: Iso-Britannia on siirtymäaikana käytännössä EU:n äänetön yhtiömies.
Kumpikin osapuoli puhuu samalla omille kansalaisilleen. Tulkinnasta tulee helppo tehtävä: EU haluaa osoittaa, että EU-ero olisi katastrofi ja britit haluavat alleviivata saavuttamaansa itsenäisyyttään vuodesta 2021 alkaen.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Globalismin huippu on jo nähty – Farage päihitti federalistit

Turkin ja Iso-Britannian sotilaallinen yhteistyö kiihtyy Brexitin jälkeen

Brexit-Farage tykittää sydämensä kyllyydestä – katso hirmuiset katsojaluvut kerännyt riemukas puhe suomenkielisin tekstein

Laura Huhtasaari brexitistä ja EU:sta: ”EU:n hidas mureneminen tulee jatkumaan lähivuosina”

Perussuomalaiset: Salliiko hallitus Suomen EU-jäsenmaksujen pysyvän kasvattamisen Brexitin myötä?

Brittien ja EU:n tulevasta suhteesta neuvotellaan taas – osapuolet täysin eri linjoilla

EU:n autonvalmistajat kehottavat unionia tarkistamaan brexit-kantansa – pääneuvottelija Barnier väläytti kompromissihalukkuuttaan
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää