Iso-Britannia on kuluvan vuoden loppuun asti kestävän brexit-siirtymäajan jälkeen valmis kauppasopimuksettomaan tilaan EU:n kanssa. EU on käytännössä vaatimassa tulevissa kauppaneuvotteluissa brittien itsemääräämisoikeudesta luopumista. Britit eivät aio myydä itsenäisyyttään saadakseen käydä kauppaa vapaasti EU:n kanssa.

Britannia haluaa EU:n kanssa vapaakauppasopimuksen. Sopimuksella on kuitenkin hintakattonsa.

– Me emme aio myydä itsemääräämisoikeuttamme, kabinettiministeri Michael Gove kertoi parlamentin alahuoneessa.

Poliittisesta julistuksesta eri tulkinnat

Kiista koskee osapuolten suhteita tulevaisuuden kirjauksessa, jossa britit lupaavat ylläpitää ”tasapäiset” standardit EU:n kanssa. Saarivaltakunta ei sen mukaan aio tinkiä esimerkiksi työläisten oikeuksista tai ympäristövaatimuksista saavuttaakseen kaupallisia etuja.

EU:ssa tämä on tulkittu siten, että Iso-Britannia alistaa ylimmän tuomiovallan EU:n oikeusasteelle. Brittien tuoreen asiakirjan mukaan maa ei aio missään olosuhteissa luovuttaa kontrollia lakeihinsa.

Britannian mukaan kummankin osapuolen tulisi huomioida toisen osapuolen varsin korkeat standardit. Maan pääministeri Boris Johnson muistutti, ettei brititkään aio vaatia EU-maiden alistavan tuomiovaltaansa briteille. Hänen mielestään tällainen ajatus olisi yhtä järjetön kuin EU:n halu tuoda korkein tuomiovaltansa Britanniaan.

Kesäkuu takarajana

Gove kertoi parlamentissa, että saarivaltakunta on valmis keskeyttämään kauppasopimukseen tähtäävät neuvottelut kesäkuussa, jos näköpiirissä ei ole vapaakauppasopimusta. Maan hallitus alkaisi tuolloin valmistautua sopimuksettomaan tilaan. Osapuolet voivat hakea loppuvuoden aikana yksittäisiä piensopimuksia.

Aikaraja on tiukka. Britannian siirtymäaika päättyy kuluvan vuoden lopussa, eikä briteillä ole aikeita hakea tilaan jatkoaikaa. Syy on varsin ymmärrettävä: Iso-Britannia on siirtymäaikana käytännössä EU:n äänetön yhtiömies.

Kumpikin osapuoli puhuu samalla omille kansalaisilleen. Tulkinnasta tulee helppo tehtävä: EU haluaa osoittaa, että EU-ero olisi katastrofi ja britit haluavat alleviivata saavuttamaansa itsenäisyyttään vuodesta 2021 alkaen.

Henri Alakylä