Epävarmuus brittien EU-eron jälkeen alkaa hiljalleen hälventyä ja vanha kumppanuus Turkin kanssa on saamassa uudet muodot, kertoo Hurriyet-verkkomedia. Turkin ja Iso-Britannian sotilaallisen yhteistyön lisääntyminen avaa myös uudenlaisen näkymän liikkeessä oleviin maailman valtablokkeihin.

Turkin ja Iso-Britannian kaupasta 98 prosenttia on ollut tullivapaata. Brexitin jälkeen tullittoman kaupan osuus maiden välillä on nolla prosenttia. Turkkilaisilla ja briteillä onkin tuli ahterin alla, jos aikovat saada vapaakauppasopimuksen valmiiksi vuoden 2020 loppuun mennessä,

Neuvottelut pakkoraossa

Jotta Brexitin vaikutukset eivät olisi liian yksinkertaisia, ne ulottuvat myös kolmansiin maihin. Niinpä Turkissa seurataan silmä kovana brittien kumppanuushakua kautta maailman.

– Jos Yhdistyneen kuningaskunnan kauppasopimukset Vietnamin, Kiinan tai Thaimaan kaltaisten kilpailijamaidemme kanssa ovat parempia kuin meidän kanssamme, se tietysti on meille vahingollista, pohtii Turkin ja Britannian välisen kauppaneuvoston puheenjohtaja Osman Okyay.

– Tällä hetkellä neuvottelutilanteessa on aivan liian monta tuntematonta muuttujaa. Meillä on 10 kuukautta aikaa ja käytännössä pikkupakko saada sopimus aikaiseksi.

Turkkilaiset ovat hyviä valmistamaan tuotteita ja briteillä puolestaan on teknologia hanskassa. Näistä elementeistä aiotaan nyt rakentaa maiden yhteistä kaupallista tulevaisuutta. Hurriyet-verkkomedian haastattelema puheenjohtaja Okyay kuvailee briteiltä saamaansa palautetta ”uskomattoman lämpimäksi”.

Superhävittäjä rakentuu yhteistyössä

Brittiläinen puolustusteollisuuden monialakonserni BAE ja turkkilainen ilmailualan yritys Turkish Aerospace Industries (TAI) kehittelevät yhdessä kuudennen sukupolven TF-X -hävittäjää. Hankkeen budjetti on luokkaa 50 miljardia dollaria. Yhteistyötä on tehty jo muutaman vuoden ajan ja porukassa on mukana myös moottorinvalmistaja Rolls-Royce.

Kyseinen yhteishanke on mielenkiintoinen, koska Turkin ja USA:n välinen F-35 -hävittäjäkauppa saattaa päättyä mahalaskuun maaliskuun lopussa. Yhdysvallat otti nokkiinsa, koska Turkki meni ja osti venäläisen S-400 -ilmatorjuntajärjestelmän. TF-X -hankkeen tiimoilta ei ole kuulunut poikkipuolisia sanoja miltään taholta.

SUOMEN UUTISET