Pääministeri Sanna Marin (sdp.) yrittää esitellä EU-elpymispakettineuvottelujen tulokset voittona, mutta tulokset ovat Suomelle karmivat. Perussuomalaiset kommentoivat asiaa tuoreeltaan.

Varapuheenjohtaja Riikka Purra (ps.) kirjoittaa:

– Covid-hätätilasta tulikin oiva mahdollisuus. Tie on auki: EU rahoittaa toimintaansa velaksi, ja tulonsiirtounioni vahvistuu. Seuraavaksi verotusoikeus. Suomi rahoittaa, mitä sen käsketään rahoittaa ja investoi sinne, minne sen käsketään investoida. Keskusvaltio määrää.

– Minkäänlaisesta ”Suomen voittamisesta” ei voida puhua – eikä sellainen nykyisenlaisessa EU(ro)-järjestelmässä voisi olla edes mahdollista. Meidän tehtävämme on maksaa ja tukea 2000-luvun suurvaltaprojekteja.

Europarlamentaarikko Laura Huhtasaari (ps.) oudoksuu uutisointia.

– Mediassa jauhetaan, kuinka Suomi saa ja Suomi saa…? Naurettavaa pelleilyä. Suomi saisi rutkasti enemmän, jos EU ei olisi tulonsiirtounioni. Miksi EU:ssa pitää olla nettomaksajia ja nettosaajia? Suomi menettää 9 miljardia euroa.

– Maksamme nettona 3,4 miljardia elpymisvälineeseen ja 5,9 miljardia 7-vuotiseen budjettiin. Lisäksi EVM, SURE, EIB….

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio (ps.):

– Suomi kärsi EU:ssa tänään historiallisen tappion. Sanna Marinin päätös lahjoittaa suomalaisten veronmaksajien rahat pois rikkoo perustuslakia.

Hän viittaa perustuslakivaliokunnan aikaisempaan ilmoitukseen, jonka mukaan EU:n elpymissuunnitelman kästittelyn tässä vaiheessa ei tule hyväksyä tai edistää nyt ehdotettua unionin lainanottoa ja jäsenvaltion siihen kytkeytyvää vastuuta avustusluontoisista tukivälineistä.

Kansanedustaja Veikko Vallin (ps.):

– Demarikaksikko ”neuvotteli”. Yli 9 miljardia maksettavaa suomalaisille veronmaksajille. Hämäyksenä hehkutaan maataloustukia ja raiderahoja. Nekin Suomi maksaa itse, raha vain kiertää EU:n kautta.

Vallin jatkaa:

– Britit säästävät 80 miljardia (!), kun ehtivät erota EU:sta ennen elpymisvälinettä. Erittäin hyvä ajoitus, onnea britit! Suomella ei käy yhtä hyvä tuuri…

Perustuslakivaliokunnan jäsen, kansanedustaja Olli Immonen (ps.):

– Hallitus maksattaa Etelä-Euroopan maiden laskun suomalaisilla. Saksan ja Ranskan pankitkin pelastuvat. Suomi saa seitsenvuotisesta budjetista 11,1 miljardia ja maksaa 16,7 miljardia. Elpymispaketista Suomi saa 3,2 miljardia ja maksaa 6,6 miljardia. Takkiin tuli ja pahasti.

Perustuslakivaliokunnan jäsen, kansanedustaja Sakari Puisto (ps.): kolmessa twiitissään:

– Kun riihikuivaa tarjotaan, löysälle rahalle kyllä löytyy ottajansa! EU:n ’elpymisvälineessä’ suomalaisten rahaa häviää taivaan tuuliin aika monien hoitajamitoitus-vuosien verran kertaheitolla.

– Löysän rahan kuppaaminen on ammatti. Mitä löysemmässä neuvottelijoiden intressit ovat itse oman asianomistajansa eduissa kiinni, sitä parempi vastapuolelle.

– Tosiasiassa Suomi ottaa kv-pääomamarkkinoilta lainaa maksaakseen ’avustuksia’, jotka eri reittejä pitkin kanavoituvat takaisin pääomamarkkinoille lainanhoitokustannuksina. Tajuttoman tyhmää, mutta vielä järjettömämpää on mennä mukaan takaamaan tätä soppaa vuosikymmeniksi.

Kansanedustaja Toimi Kankaanniemi (ps.):

– EU:n elvytyspaketti on suuri, mutta liian pieni ratkaisemaan kriisimaiden ongelmia. Kaikki velkaantuvat. Kun pää nyt avattiin, pian tulee uusi suurpaketti, josta ei enää voi mikään maa kieltäytyä, kun köysi on jo kaulassa. EU valitsi tuhon tien. Suomelle se on kaikkein raskain.


SUOMEN UUTISET