Suuren valiokunnan jäsen, kansanedustaja Lulu Ranne (ps.) moittii kovin sanoin Suomen päätöksenteon ja demokratian tilaa. Ranteen mukaan pääministeri Sanna Marin määnsi EU-tukipakettiasiassa Suomelle selkänsä. ”EU:n sääntöjä venytetään, kun se on isojen maiden etu. Kielletty toiminta sallitaan, jos se luvataan tehdä vain tämän kerran”, Ranne kiteyttää.

Ranteen kirjoitus ohessa:

Suomen talous oli jo ennen koronaa jyrkässä alamäessä. SDP:n johtama ja Keskustan tukema hallitus lähti tästä piittaamatta jo alkumetreillään paisuttamaan velkaa ja menoja holtittomasti.

Taloutemme romuttaminen jatkui 21.7.2020, kun pääministeri Sanna Marin käänsi EU-neuvotteluissa selkänsä Suomelle ja kumarsi etelään. Kyseinen neuvottelutulos tulee jäämään maamme aikakirjoihin rauhanajan kalleimpana katastrofina. Marin hyväksyi meille yhä kalliimmaksi käyvän EU-budjetin sekä 750 miljardin euron elpymisvälineen. Avustusten osuus paketista on 390 miljardia euroa, josta suomalaiset maksavat 3,4 miljardia euroa enemmän kuin saavat. Käytännössä jokainen 20-64 -vuotias suomalainen työllinen avustaa Etelä-Eurooppaa yli 1 400 eurolla. Suomen maatalouskaan ei hyödy, sillä tuki hädin tuskin korvaa aiempia leikkauksia. Jäsenmaksut nousevat 100 miljoonaa euroa vuodessa.

Väite siitä, että vientimme pelastuu, kun kaadamme lisää rahaa Etelä-Eurooppaan, on valhe, joka ei muutu todeksi, vaikka sitä kuinka toistetaan.

Pääosa avustuksista valuu ylivelkaantuneille Etelä-Euroopan matalan verotuksen ja laajan korruption maille. Tätä on perusteltu muun muassa vientimme turvaamisella koronan seurauksilta. Suomen vienti euroalueelle on kuitenkin vain noin 1/3 kokonaisviennistä. Vientimme euroalueen ulkopuolelle on jo nyt pudonnut eurovientiä rajummin ja ongelmat pahenevat. Uusien koronatartuntojen määrät Amerikoissa, Kaakkois-Aasiassa ja Afrikassa kasvavat yhä nopeammin. Tartuntojen määrä kasvaa miljoonalla 4 päivän välein ja ylitti 16 miljoonaa 27.7. Pandemian kiihtyessä Euroopan ulkopuolella vientinäkymät sinne hiipuvat edelleen. Väite siitä, että vientimme pelastuu, kun kaadamme lisää rahaa Etelä-Eurooppaan, on valhe, joka ei muutu todeksi, vaikka sitä kuinka toistetaan.

Elvytyspaketissa ei tosin edes ole kyse koronasta. Nyt jaetaan ilmaista rahaa maille, jotka ovat hoitaneet talouttaan huonosti jo kauan ennen koronaa. Lisätuilla ja velanotolla ei ratkaista näiden maiden rakenteellisia ja talouspoliittisia ongelmia. On myös järjetöntä kuvitella, että Euroopan kulutus ja talous lähtisivät kasvuun investoimalla velaksi velan päälle. Elvytyspaketissa onkin kyse jäsenmaiden sitomisesta tulonsiirto- ja velkaliittoon, jonka myötä EU antaa lupauksen pelastaa ylivelkaantuneet maat ikuisesti.

Pahinta on kuitenkin tila, johon EU:n ja Suomen päätöksenteko ja demokratia ovat ajautuneet. EU:n sääntöjä venytetään, kun se on isojen maiden etu. Kielletty toiminta sallitaan, jos se luvataan tehdä vain tämän kerran. Elvytyspaketilla rikotaan EU-artiklan 125 periaatetta, jonka mukaan jäsenvaltiot eivät saa olla vastuussa toistensa veloista. Suomen perustuslakivaliokunnan yksikäsitteinen ja velvoittava kanta on, että Suomen varojen lahjoittamista Etelä-Eurooppaan ei tule edistää. Hallituspuolueet kuitenkin jyräsivät perustuslakivaliokunnan. Pääministeri ei halua nyt keskustella kohtalokkaasta paketista eduskunnassa vaan lykkää sitä syksyyn. Sitten aikaa onkin sopivasti kulunut niin paljon, ettei pakettia voi enää solidaarisuudesta muita EU-jäsenmaita kohtaan muuttaa.

Maamme budjetti-itsenäisyyttä tai rahoituksen riittävyyttä ei saa vaarantaa muiden maiden hyväksi. Pandemian runtelemassa maailmassa Suomi tulee tarvitsemaan itse jokaisen lantin, jonka pystyy ansaitsemaan tai lainaamaan.

Ilmaista apua Suomi ei tule saamaan mistään.

SUOMEN UUTISET