Kansanedustaja, suuren valiokunnan jäsen Lulu Ranne suomii kovin sanoin pääministeri Marinin ilmoittamaa elvytyspakettia.

– Eurooppa-neuvoston oikeuspalvelu näki paljon vaivaa todistaakseen, että 750 miljardin euron elpymisväline on poikkeuksellinen ja väliaikainen, ja siten perussopimuksen 122 artiklan mukaisena ”laillinen”, Lulu Ranne toteaa.

Ranne huomauttaa, että missään kohdin oikeuspalvelun lausuntoa tai neuvoston neuvottelutulosta ei kuitenkaan sanota, että elpymisvälineen vaatiman lainarahoituksen kaltainen menettely jäisi ainutkertaiseksi.

Menettely vaatii 2/3 enemmistön eduskunnassa

Elpymisväline perustuu omien varojen päätökseen, jossa 0,6 prosenttiyksikköä jäsenvaltioiden BKT:sta korvamerkitään sen maksamiseen.

– Näin perussopimuksen velka- ja yhteisvastuukiellot kierretään.

– Kyse on merkittävästä uudesta menettelystä, jota Suomi ei ole hyväksynyt perussopimuksen yhteydessä. On surullista, että jopa valiokuntaneuvostasolla änkyröidään perustuslakivaliokunnan kantaa vastaan, Ranne jatkaa viitaten suuren valiokunnan valiokuntaneuvos Peter Saramon mielipiteisiin Svenska Ylen jutussa 8.9.2020.

Kriisit odottavat jonossa uusia velkapaketteja

Ranteen mukaan EU:lta ei tule kriisejä puuttumaan. Mikään ei estä komissiota esittämästä ja jäsenvaltioita päättämästä uusista poikkeuksellisista ja väliaikaisista välineistä, jotka rahoitetaan uudella velalla ja sille korvamerkityllä omien varojen siivulla.

– Nyt 0,6 prosenttiyksikköä ja 750 miljardia, seuraavaksi vaikka 0,8 prosenttiyksikköä ja 1 000 miljardia.

Ranne muistuttaa yleispätevästä neuvosta, ettei kannata aloittaa sellaista, mitä ei voi lopettaa. Elpymisväline johtaa kierteeseen, jossa omien varojen lisäämisellä mahdollistetaan velkaantuminen, ja velkaantumisella perustellaan omien varojen jatkuva lisääminen.

– Tähän Suomella ei yksinkertaisesti ole varaa suostua. Olisi Suomen tulevaisuuden kannalta välttämätöntä löytää tästä salista se vastuullinen, Suomen etua ajava joukko, joka kaataa elvytyspaketin, Ranne vetoaa muihin kansanedustajiin.

SUOMEN UUTISET