

LEHTIKUVA
Tavio: EU-elvytyspaketin kaataminen on nyt perussuomalaisten tärkein tehtävä
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajan Ville Tavion mukaan perussuomalaisten tärkein tehtävä alkavalla eduskunnan istuntokaudella on kaataa elvytyspaketti, jota Tavio vertaa Kalevalan hengessä Sammon ryöstöön. Tavio sanoo, että laajempaa tukea kuitenkin tarvitaan. – Katseet suuntautuvat nyt ennen kaikkea keskustaan ja kokoomukseen, eli hyväksyvätkö he tämän paketin ja sen mukana suomalaisten rahojen puhaltamisen etelään.
Ville Tavio painottaa, että läpi mennessään elvytyspaketti muuttaisi koko EU:n entistä selkeämmin liittovaltioksi ja tulonsiirtounioniksi. Samalla suomalainen veronmaksaja joutuisi omilla korkeilla veroillaan rahoittamaan muiden eteläisten EU-maiden maiden matalampaa verotusta.
– Jokaisen EU-maan tulee vastata itse omasta taloudestaan ja jokainen maa vastatkoon itse omista veloistaan, Tavio linjaa.
Eduskunnan päätös tarvitaan vielä
Eurooppa-neuvoston heinäkuinen päätös 750 miljardin euron elvytyspaketista oli poliittinen päätös, joka edellyttää vielä asian käsittelyä EU-jäsenvaltioiden kansallisissa parlamenteissa.
Eduskunnan perustuslakivaliokunnan aiemman kannanoton mukaan elvytyspaketin hyväksyminen edellyttänee eduskunnan kahden kolmasosan määräenemmistöä mennäkseen läpi. Näin ollen pääministeri Sanna Marinin hallitus tarvitsisi suuren osan opposition tuesta elvytyspaketin taakse.
Tavio arvioi, että elvytyspaketista ei välttämättä päästä äänestämään heti eduskunnan syysistuntokauden alussa.
– Äänestys voi myös mahdollisesti venyä pidemmälle syksyyn, ehkä jopa marraskuulle.
Perustuslakivaliokunnalta uusi arvio
Tavion mukaan olennaista juuri nyt on se, että elvytyspaketin solmimisprosessi ja perustuslaillisuus tutkitaan uudelleen perustuslakivaliokunnassa.
– Perustuslakivaliokunnalla on sitten lopullinen päätösvalta, kun asia otetaan tutkittavaksi. Perustuslakiasiantuntijoilla tulee olemaan merkittävä rooli näiden linjausten tekemisessä.
– Kuitenkin, ottaen huomioon perustuslakivaliokunnan aikaisemman kannanoton, voidaan paremminkin kysyä, onko elvytyspaketti perustuslain vastainen. Perussuomalaisten näkemys on se, että elvytyspakettia ei tulisi hyväksyä ollenkaan.
Keskustan ja kokoomuksen äänestäjien pitäisi herätä
Perussuomalaisten kärkitavoite on nyt elvytyspaketin kaataminen. Tavio painottaa, että se edellyttää kuitenkin laajempaa tukea.
– Katseet suuntautuvat ennen kaikkea keskustaan ja kokoomukseen, eli hyväksyvätkö he tämän paketin ja sen mukana suomalaisten rahojen puhaltamisen etelään.
Tavion mukaan myös keskustan ja kokoomuksen äänestäjien laajempi herääminen olisi erittäin suotavaa.
– Että onko kovin järkevää antaa EU:n rikkoa omia sääntöjään ja samalla viedä suomalaisten rahat Etelä-Eurooppaan.
Presidentti Niinistö perussuomalaisten linjoilla
Useiden oikeusoppineiden mukaan elvytyspaketti rikkoo EU-perussopimusten budjettisääntöjä. Kyse on ennen kaikkea SEUT 125 artiklan sisällöstä, jonka vakiintuneen tulkinnan mukaan unioni ja jäsenvaltiot eivät ota vastatakseen toisten jäsenvaltioiden taloudellisia sitoumuksia.
Myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö on äskettäin tullut perussuomalaisten linjoille. Niinistö on arvostellut ankarasti elvytyspakettia. Niinistön mukaan EU:n periaatteet ovat kadonneet, mikä uhkaa jo EU:n legitimiteettiä.
Tavio sanoo, että EU rikkoo hanakasti omia sääntöjään.
– Nyt kun presidenttikin on tuonut asian esille, olisi hyvä että myös kansa lähtisi mukaan vastustamaan elvytyspakettia. Muuten hallitus ei tule järkiinsä, Tavio sanoo.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- äänestys kaataminen EU-elvytyspaketti velat liittovaltiokehitys Tulonsiirtounioni äänestäjät Ville Tavio perustuslakivaliokunta perussuomalaiset hallitus Keskusta Kokoomus eduskunta
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaiset tähtää suurimmaksi kuntapuolueeksi: ”Meidän ei tarvitse tehdä temppuja ja miettiä joka aamu, että mitäköhän mieltä tänään kannattaisi olla”

Halla-ahon mukaan hallitus ei ole kiinnostunut suomalaisten työllistämisestä: ”Ulkomaalaisia vaaditaan töihin keinolla millä hyvänsä – vaikka valtion maksamilla charter-lennoilla”

Halla-aho: Eläkeputken poisto on askartelemista toissijaisen ongelman kanssa

Jani Mäkelä EU-elvytyspaketista: Koko paketti on hylättävä – paketin vastuut ”hävittäjähankintojen luokkaa”

Suomen pääministeri Marinilla tiukka paikka: Suomen pitäisi velkaantua lahjoittaakseen rahaa Italiaan, jotta Italia pysyisi jatkossakin tuettavien maiden joukossa

Suomelle murskatappio EU-pöydissä, kommentit sen mukaisia – ”takkiin tuli”, ”meidän tehtävämme on maksaa”, ”rikkoo perustuslakia”, ”demarikaksikko neuvotteli, maksettavaa yhdeksän miljardia”

Halla-aho: Edustaako Marinin hallitus Suomea Brysselissä vai Brysseliä Suomessa?

Toimi Kankaanniemi KSML:ssä: 750 mrd euron EU-tukipaketti on vaarallinen ensimmäinen avaus – pian Välimeren kriisimaat vaativat lisää miljardeja

Eurooppaministeri Tuppurainen toisti suomalaisten maksamien lahjarahojen levittämisen evankeliumia
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.