KOMMENTTI | Suomen Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) perusteli aiemmin tällä viikolla Ylen A-Studiossa Suomen osallistumista EU:n elvytyspakettiin Suomen viennin turvaamisella. Tämä on älyllisesti epärehellistä. Monin verroin oikeampi syy on yrittää pitää Italia EU:n jäsenmaana. Tämä tarkoittaa pitkäaikaista tukirahan pumppaamista Italiaan.

Politico uutisoi, että Italiassa on muutama uusi puolue, joiden poliittinen päämäärä on irroittaa Italia EU:sta. Mielipidemittausten mukaan 70 prosenttia italialaisista arvelee EU:n olevan joko hyödytön tai hyödyttävän heitä varsin vähän. Puolet italialaisista eroaisi EU:sta samoin tein.

Tämän vuoksi EU-johtajilla on kova paine saada tyynnyteltyä Italian EU-vastaista ilmapiiriä.

Italian EU-ero ravistaisi unionia niin rajusti, ettei EU ja yhteisvaluutta euro siitä välttämättä selviäisi.

Marinilla kova paikka

On oletettavaa, että Suomen pääministeri Sanna Marin (sd.) on varsin tietoinen siitä, mitkä panokset elvytyspaketissa on. Pakettia on outoa perustella Suomen viennin turvaamisella Italiaan, koska kauppataseemme ylijäämä lasketaan miljoonissa, ei elpymispaketin miljardeissa.

Tällaiset miljardiluokan lahjoitukset viennin turvaamispuheet halventavat suomalaisten älykkyyttä. Suomelta ei ole kiellettyä kasvattaa kotimaista kysyntää tai kaupitella tuotteitaan EU:n ulkopuolelle.

On myös oletettavaa, ettei Marinilla ole pokkaa torpata koko pakettia, vaikka se olisikin Suomen perustuslain vastainen. Perustuslakivaliokunta antoi Marinille mahdollisuuden neuvotella pakettia lähemmäksi perustuslakiamme.

Muutamankin euron lahjoitus on eritoten yhdestä syystä varsin hölmöä puuhaa. Suomella ei ole patjan alle varastoitu varoja, joita voitaisiin viskellä pitkin maailmaa. Joka ainoa lahjoituseuro on lainattava sijoittajilta. Se heikentää Suomen omaa rahoitusasemaa.

Italian haluttomuus taipua ehdolliseen rahoitustukeen kielii siitä, ettei maa edes aio korjata epäterveitä rakenteitaan. Tällä menolla 750 miljardin euron avustuspaketti on siten pelkkä aperitiivi. Lahjontarahaa pitää lapioida jatkossakin.

Uusi EU-eroa ajava puolue

Italian päähallituspuolue Viiden tähden liikkeestä erotettu Gianluigi Paragone on perustanut uuden EU-eroa ajavan puolueen. Puolueella ei ole vielä edes nimeä, mutta se on silti saanut jopa seitsemän prosentin kannatuksen.

Lisäksi EU-eroa väläyttäneet Liitto ja Italian veljet ovat suosittuja puolueita. Liitto on suosituin puolue. Se on tosin menettänyt kannatustaan vielä radikaalimmalle Italian veljille. Näiden kahden puolueen yhteenlaskettu kannatus pyörii 40 prosentin tuntumassa.

Italiassa voidaan joutua järjestämään parlamenttivaalit. Maan hallituksen olisi määrä äänestää EVM:n tukirahoituksesta syyskuussa ja se voi kaataa hallituksen.

Näillä kannatusluvuilla Liiton puheenjohtaja Matteo Salvinilla ei ole mahdollisten vaalien jälkeen oikein muuta vaihtoehtoa kuin muodostaa hallitus EU-vastaisista puolueista.

Italiassa kerätään parhaillaan allekirjoituksia kansalaisaloitteeseen, jonka tavoite on järjestää kansanäänestys maan EU-erosta.

Henri Alakylä