Nuukan pohjoisen ja vähemmän nuukan etelän jäsenvaltioiden kädenvääntö EU:n 750 miljardin tukipaketin kohtalosta jatkuu Brysselissä. PS:n Jani Mäkelän mukaan kyse on puhalluksesta, jossa EU:n rahoituskehykseen kaadetaan röyhkeästi kolmannes lisää. Asiaa ruodittiin Yle aamussa.

Ylellä asiasta keskustelivat Mäkelän lisäksi Satu Hassi (vihr.) ja Pia Kauma (kok.). Kaikki kolme ovat suuren valiokunnan jäseniä.

Valiokunnan puheenjohtaja Hassin mukaan käynnissä oleva kokous on ”moneen vuoteen yksi EU:n merkittävimmistä” ja sen tarkoituksena on estää talouden alamäen muuttuminen pysyväksi alakuloksi ja jopa finanssikriisiksi. Hassin mukaan suuri valiokunta ei ole asettanut mitään ehdottomia neuvottelutavoitteita, päämäärä on pienentää paketin kokoa ja lainarahan osuutta.

Kauman mukaan paketissa mietityttää se, hyödyttääkö se Eurooppaa siinä määrin, kuin on ajateltu ja hyödyttääkö se silloin myöskään Suomea riittävästi. Kauman mukaan nyt mietityttää myös se, mihin ollaan menossa, aaukeaako tästä uudenlainen Euroopan unioni, jossa jatkossa olemme yhä useammin tällaisten avustuspakettien edessä?.

Vientiväite on ”naurettava”

Perussuomalaisten Jani Mäkelän mukaan paketti on ainoastaan nimellisesti koronapaketti, eli oikeastihan tässä puhutaan jo valmiiksi taloutensa huonosti hoitaneiden maiden pönkittämisestä paremmin taloutensa hoitaneiden maiden rahoilla.

– Siellä voivat Italiat ja Espanjat jatkaa matalampien verojen kantamista tehottomammin, kun suomalainen veronmaksaja kantaa rahaa Euroopan kautta näille maille. Se, että sanotaan Suomen viennin riippuvan tästä, niin Suomen viennistä kuusi prosenttia menee niihin maihin, jotka tästä paketista eniten hyötyisivät. Eli vientiväite on varsin naurettava.

Mäkelän mukaan suomalaisille vientiyrityksille voisikin antaa mieluummin suoraa tukea.

Kauma oli Mäkelän kanssa osittain samaa mieltä siitä, että elvytyspaketista hyötyvät eniten Ranska, Italia ja Espanja. Kauman mukaan Italian ja Saksan välinen kauppa on suurta, joten jos Saksalla menee hyvin, niin se ”tottakai vaikuttaa myös Suomen vientiteollisuuteen, koska Saksa taas on meille tärkeä kumppani”.

Saksalla paljon saamisia Italiasta

Mäkelä otti YLE:n aamun keskustelussa esiin sen, että Saksalla on paljon saamisia Italiasta ja Saksan autoteollisuus tarvitsee hyviä asiakkaita Etelä-Euroopasta, eli ”kyllä tässä lähinnä Saksan vientiteollisuutta ollaan pelastamassa enemmänkin kuin Suomen vientiteollisuutta.”

Mäkelälle tulee nykytapahtumista mieleen edellinen eurokriisi, jossa pelastettiin Kreikka ja siinä samassa isojen eurooppalaisten maiden pankit.

– Vähän samanlainen kuvio tässä on kysymyksessä, mutta tämä on vielä röyhkeämpi kuin edellinen, koska tässä viedään ihan suoraa rahaa sinne, eikä vaan taata lainoja. Eli tässä suomalainen veronmaksaja konkreettisesti maksaa oikeata rahaa.

– Monivuotinen rahoituskehys kuulostaa hienolta sanalta, mutta sehän on oikeasti Suomen kannalta paljon epäedullisempi kuin edellinen. Suomi maksaa EU:lle enemmän jäsenmaksuja ja saa huonommin rahaa, eli Suomen nettomaksuosuus kasvaa. Nyt rahoituskehykseen kaadetaan noin kolmannes lisää tämän paketin kautta, ihan tästä noin vaan. Tämän suuruisesta puhalluksesta on kysymys.

”Suomi ei noudata oikeusvaltioperiaatteita”

Oikeusvaltioperiaate on noussut esille eräänä ehtona mahdollisten tukien myöntämisessä. Unkarin johto on ilmoittanut, ettei se hyväksy sopimusta, jossa tuet ja oikeusvaltioperiaate kytkettäisiin toisiinsa. Oikeusvaltiosta puhuminen on Mäkelän mielestä Suomen osalta tyhjää retoriikkaa, sillä Suomi ei noudata oikeusvaltioperiaatteita edes tässä neuvottelussa.

– Useat asiantuntijat ovat sitä mieltä, että pääministeri rikkoo perustuslakivaliokunnan antamia kantoja vastaan tämän neuvottelun suhteen. Eli ei noudata sitä, mitä meidän perustuslakimme ylin tulkitsija on sanonut. Ja sitten Suomi menee muille sanomaan oikeusvaltioperiaatteesta ja tuhlaa oman neuvotteluvoimansa tällaiseen asiaan, joka ei oikeasti kiinnosta isoja EU-maita.

Mäkelän näkemyksen mukaan neuvottelut kuitenkin jatkuvat, jos sopuun nyt ei päästä ja jonkinnäköinen rahoituskehyshän sieltä tulee. Hän muistuttaa, että perussuomalaisten mielestä elvytysrahasto olisi pitänyt hylätä kokonaisuudessaan jo alusta alkaen.

SUOMEN UUTISET