Perussuomalaiset tivasi suullisella kyselytunnilla hallitukselta vaikutusarviota EU:n uudesta 750 miljardin tukipaketista. Sellaista ei ole, myönsi valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.).

– Olette useasti painottaneet, miten perustatte päätöksenne tutkittuun tietoon ja faktoihin. Kun olette kertoneet paketin hyödyistä ja paketin hylkäämisen vaaroista, onhan teillä varmasti teetettynä vaikutusarvio elpymispaketin hyödyistä Suomelle? kansanedustaja Veikko Vallin kysyi.

– Miksi meille on valiokunnissa kerrottu, että vaikutusarviota ei ole tehty? Onko tämä teidän mielestänne faktapohjaista päätöksentekoa?

Ministeri Vanhanen myönsi suoraan, ettei vaikutustenarvioita ole vielä tehty. Hänen mukaansa sellaista on liian aikaista tehdä ennen kuin tiedetään, miten paketin varat käytetään.

Suomi maksaa muiden maiden teollisuudelle tukea

Vallin nosti esille, että kun Suomen kanssa kilpailevat maat saavat miljardiluokan tuet teollisuutensa uudistamiseksi, ja Suomi maksaa nämä kulut verottamalla omaa teollisuuttamme, Suomi antaa jo valmiiksi erittäin vaikeassa kilpailutilanteessa etua muille.

– Millä te aiotte estää sen, että elpymispaketti ei vääristä kilpailua ja haittaa suomalaisten yritysten toimintaa? Vallin kysyi hallitukselta.

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) vastasi, että elvytystoimia tarvitaan sekä kansallisesti että EU-tasolla, ja juuri EU-tason elvytys hyödyttää kaikkia.

Lapsellinen Venäjä-kortti heilahti

Kyselytunnilla hallituspuolelta väläytettiin tuttuun tapaan, että perussuomalaisten EU-linja ajaisi Suomea Venäjän syliin. Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Riikka Purra pitää tällaisia möläytyksiä lapsellisina.

– Vaihtoehto keskustelulle näyttää olevan sangen lapsellinen Venäjä-kortti. Ikään kuin se, että me kerromme EU:n ja unionin jäsenyytemme negatiivisista seurauksista tarkoittaisi sitä, että me haluamme Venäjän syliin. Tämä on hyvin lapsellista argumentaatiota.

Miksei eduskuntaa kutsuttu koolle heinäkuussa?

Purra huomautti, että perussuomalaiset pyysi heinäkuussa eduskuntaa koolle istuntotauon aikana puhumaan EU:n massiivisesta elvytyspaketista.

– Te sanoitte silloin, että ”poliittista teatteria”. Minusta asenteenne on äärimmäistä ylenkatsomista demokratiaa vastaan. Kysyn hallitukselta, miksi te ette halunneet keskustella asiasta heinäkuussa? Onko Suomen itsemääräämisoikeuden puolustaminen mielestänne poliittista teatteria?

Ministeri Tuppurainen puolustautui, että asia kävi valiokunnissa kesällä ja että eduskunta on muutakin kuin suuri istuntosali. Tuppurainen ei hyväksy vihjailuja, että eduskunnan oikeutta keskusteluun olisi pimitetty.

SUOMEN UUTISET