Sdp haluaa aloittaa kokeilun 6 tunnin työpäivästä yhdessä työmarkkinajärjestöjen kanssa. Puoluekokousaloitteessa linjataan tavoitteeksi lyhyempi työpäivä – ansiotasoa laskematta.

– Vähemmän työtunteja samalla palkalla? Elääköhän joku utopiassa? kysyy perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää.

– Tällaisilla vappusataseen verrattavilla vaatimuksilla voi Suomen kansa äänestää vaikka presidentiksi.

Tarkoittaisi veroasteen hurjaa nousua

Ehdotuksen järjettömyyttä ihmettelee myös kansanedustaja Veikko Vallin.

– Korjatkaa, jos olen väärässä: jos julkisen sektorin (esim. sairaalat) työaika lyhennetään 6 tuntiin, mutta kuukausipalkat pysyvät samana, pitää sinne palkata 25 % lisää työvoimaa ja samalla palkkakustannuksetkin kasvavat 25 %? Mikä on Suomen veroaste sen seurauksena?

”Mikä voisi mennä pieleen?”

Kansanedustaja Mari Rantaseltakaan ei heru kiitosta hallituksen haaveille tai aikaansaannoksille.

– 6 tunnin työpäivät samalla palkalla. Tiivis ja laaja veropohja. Veroja ilmastonmuutoksen torjumiseen. Tuloerojen pienentäminen. EU-maksut ja vastuut kasvavat. Lisätään rutkasti menoja mm. oppivelvollisuuden pidentämisellä kehitysavusta ja maahanmuutosta puhumattakaan, Rantanen luettelee.

– Valtion kassa 7 miljardia ja kuntien 1,5 miljardia pakkasella. Mikä voisi mennä pieleen? On nuo demarit hallituskumppaneineen kyllä vekkuleita.

Pääministeri Sanna Marin nosti asian esiin ensimmäistä kertaa jo vuosi sitten esittäessään työpäivän lyhentämistä kuuteen tuntiin.

SUOMEN UUTISET