Sanna Marinin (sd.) hallitus on nostamassa lämmityspolttoaineiden verotusta. Ennen eduskuntavaaleja sdp vastusti lämmityspolttoaineiden verotuksen kiristämistä ja väitti kantavansa huolta ”vanhusten palelemisesta”. Tällä viitattiin lämmityskustannuksiin öljylämmitteisissä taloissa, joissa monesti asuu ikäihmisiä.

Suomessa on Suomen Omakotiliiton mukaan noin 200 000 öljylämmitteistä pientaloa ja niistä joka toisessa asuu ikääntyneitä tai eläkeläisiä.

Vanhojen öljylämmitteisten talojen asuinkustannukset on jo nostettu niin korkeiksi, että niissä ei välttämättä kannata asua. Tällöin kiinteistöllä on pahimmillaan arvoa vain tonttimaana talon ollessa lähes arvoton (Hämeen Sanomat 23.2.2020).

Oppositiossa vielä eri ääni kellossa

Viime vaalikaudella, kun sdp oli oppositiossa, sen kansanedustajat suhtautuivat ainakin puheissaan kriittisesti lämmityskulujen nousemiseen. Demarikansanedustaja Pia Viitanen puhui kustannusnousun kompensoimisesta eduskunnan täysistunnossa 17.10.2017:

– Todella moni omakotitalossa asuva lämmittäjä kokee lämmityskustannusten nousun. Tämä on mielestäni sellainen asia, että haluaisin hallituksen kiinnittävän kokonaisvaltaisesti huomiota tähän. Kysyisinkin: onko hallituksella jo joitain suunnitelmia, miten se selvittää tämän vaikutuksia asumiskustannuksiin ja kompensoi tämän menetyksen näille ihmisille, jotka mahdollisesti näiden korotusten seurauksena kärsivät?

Asuminen kallistuu tuntuvasti

Sittemmin ministeriksi noussut Timo Harakka (sd.) kirjoitti vähän ennen eduskuntavaaleja blogikirjoituksen, jossa hän kysyi tunteikkaasti: ”Pitääkö vanhusten palella, jotta varakkaat saavat verohuojennuksia?”

– Mitä sdp nyt tekee hallituksen johdossa pääministeripuolueena? Se lisää veroja öljylämmitteisille rintamamiestaloille! 13.8. julkistettuun budjettiesitykseen sisältyy työkone- ja lämmityspolttoaineiden verotuksen nousu vuositasolla 100 miljoonalla eurolla. Välittömänä seurauksena asuminen kallistuu etenkin öljylämmitteisissä taloissa, sanoo perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio.

– Vihervasemmistopuolueiden edustajat yrittävät väistää veronkorotuskritiikkiä puhumalla lämmitysmuodon vaihtamisen puolesta, mutta käytännössä lämmitystavan vaihtaminen on monille ihmisille kohtuuttoman kallis ratkaisu. Koko elämänsä öljylämmitteisessä rintamamiestalossa asuneelta eläkeläiseltä ei voida vaatia suuria energiainvestointeja.

SUOMEN UUTISET