Tuoreen tutkimuksen tuloksista selviää, että se ryhmä, joka todennäköisesti joutuu ilmastotoimien maksajiksi kulkee autolla työ- tai opiskelumatkansa ja asuu omakotitalossa. Ryhmässä on hyvin paljon kokoomuksen, keskustan ja perussuomalaisten kannattajia. Myös moni sdp:n kannattaja autoilee töihin ja asuu omakotitalossa.

Taloustutkimus on selvittänyt, miten Sanna Marinin (sd.) hallituksen ilmastotavoitteiden kustannukset kohdistuvat erilaisille kotitalouksille, eli ketkä ovat ilmastotoimien häviäjiä ja voittajia. Marinin hallituksen ilmastotavoitteiden mukaiset toimet kurittavat kansalaisia merkittävästi ja suoraan liikkumisen ja asumisen kustannusten nousemisella.

Tutkimuksen perusteella hallituksen hiilineutraalisuustavoitteen kustannusten maksajiksi ovat jäämässä omakotitalossa asuvat autoilevat kansalaiset.

Hallituksen ilmastotoimien häviäjät erottuvat

Tutkimuksessa on selvitetty myös tutkimuskyselyyn vastanneiden puoluekannatusta. Tulokset ovat melko selkeitä: kokoomuksen, keskustan ja perussuomalaisten kannattajat ovat hallituksen ilmastotoimien ”häviäjien” leirissä.

– Tutkimuksen tuloksista nähdään, että se ryhmä, joka todennäköisesti joutuu ilmastotoimien maksajaksi on sitä porukkaa joka kulkee autolla työ- tai opiskelumatkansa ja asuu omakotitalossa. Ryhmässä on hyvin paljon kokoomuksen, keskustan ja perussuomalaisten kannattajia. Myös moni sdp:n kannattaja autoilee töihin ja asuu omakotitalossa, toteaa Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Pasi Holm.

Työssäkäyvistä tai opiskelevista perussuomalaisten kannattajista 40 prosenttia ajaa päivittäisen matkansa autolla ja asuu omakotitalossa.

– Joukkoliikennettä käyttäviä tai polkupyörällä työmatkansa tekevien ja kerrostalossa asuvien joukossa on erittäin paljon vihreiden ja vasemmistoliiton kannattajia. Suuri osa niistä, jotka voimakkaimmin kannattavat hallituksen ilmastotoimia, eivät siis ole joutumassa maksumiehiksi, Holm sanoi.

Vihervasemmisto hyötyy

Ilmastotavoitteiden kustannuksia kompensoidakseen Marinin hallitus on väläyttänyt ”pienituloisten” tuloverotuksen alentamista. Tuoreesta tutkimuksesta käy kuitenkin ilmi, että jos veronkevennykset eivät kohdistu työmatkakustannuksiin, alennuksesta puolet menee niille, jotka pyöräilevät tai käyttävät joukkoliikennettä ja asuvat kerrostalossa, eli kompensaatio kohdistuisi niihin, jotka eivät muutenkaan joutuisi ilmastonmuutoksen hillinnän maksajiksi.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho toteaa, että tuore tutkimus avaa hyvin hallituksen punavihreän ilmastopolitiikan seurauksia.

– Ilmastotalkoiden lasku lankeaa niille ihmisille, jotka tyypillisesti ovat perussuomalaisten, keskustan, kokoomuksen ja sosialidemokraattien äänestäjiä. Mutta lisälasku kompensoidaan ihmisille, jotka ovat enimmäkseen vihreiden ja vasemmistoliiton äänestäjiä. Hallituksen ilmastotoimet ovat siis näiden puolueiden kannalta täysin rationaalista politiikkaa. Keskustan kannalta se on kuitenkin täysin epärationaalista, Halla-aho sanoo.

SUOMEN UUTISET