Itseään duunaripuolueena pitäneen sdp:n kannatus on pudonnut puolen vuoden aikana erityisesti työllisten joukossa, kun taas perussuomalaiset on kasvattanut suosiotaan työllisten keskuudessa.

Perussuomalaiset on vakiinnuttanut asemansa Suomen suosituimpana puolueena. Taloustutkimuksen uusimman, Ylelle tekemän kannatusmittauksen mukaan perussuomalaisten kannatus on jo 24,3 prosenttia, eli lähes joka neljäs äänestäjä luottaa perussuomalaisiin.

Seuraavaksi suosituimpaan puolueeseen, kokoomukseen, eroa on jopa viisi prosenttiyksikköä, eli perussuomalaiset on ainoa yli 20 kannatusprosentin puolue.

Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Pasi Holm on nostanut esiin erään kiinnostavan muutoksen puolueiden kannatuksessa. Holm analysoi Taloustutkimuksen aineistoja jaotellen kannatuksen työssä käyviin ja koko väestöön. Työntekijätason tehtävissä toimivien keskuudessa perussuomalaisten kannatus on huimat 41,5 prosenttia kun taas sdp:n vastaava luku on 13,1 prosenttia.

– Perussuomalaiset on selkeästi duunaripuolue, Holm sanoo uusisuomi.fi -verkkolehden haastattelussa.

Perussuomalaiset nuorten suosikki, sdp harmaantuu

Holm toteaa että sdp:n kannatus on pudonnut puolen vuoden aikana yleisesti, mutta erityisesti työllisten joukossa, kun taas perussuomalaiset on kasvattanut suosiotaan työllisten keskuudessa.

Perussuomalaisten suosio näyttää vahvalta myös siinä mielessä, että perussuomalaisten kannattajat ovat nuorempia kuin sdp:n kannattajat.

– Sdp on ollut jo pitkään eläkeläisten puolue. Sdp:n ongelma on, että aikaisempaa isompi osa eläkeläisistä poistuu keskuudestamme ja aikaisempaa vähemmän ihmisiä tulee eläkkeelle, Holm sanoo uusisuomi.fi -verkkolehden jutussa.

PS puolustaa suomalaista teollisuutta ja vientiä

Perussuomalaisten työmies Matti Putkonen nostaa esille konkreettiset syyt, jotka ovat tehneet perussuomalaisista Suomen suurimman duunaripuolueen.

– Me olemme ainoa puolue, joka on määrätietoisesti jo useamman vuoden ajan, etenkin ilmastopoliittisessa keskustelussa pitänyt tiukasti kiinni siitä, että suomalaisen teollisuuden ja vientiteollisuuden edellytyksiä ei saa tuhota ilmastopoliittisilla päätöksillä.

Suomalainen teollisuus on muutenkin varsin puhdasta. Perussuomalaisten mielestä tehtaanpiippu Suomessa on samalla aina ilmastoteko.

– Kun julkisuudessa on käyty ilmastopoliittista keskustelua, esimerkiksi hiilineutraalisuuteen pyrkimisessä, niin se on johtanut muun muassa siihen, että hallitus on nyt nostamassa jokapäiväisiä elinkustannuksia. Toimenpiteet kohdistuvat asuntojen lämmitykseen ja liikkumiseen, puhumattakaan harrastus- ja työmatkoista. Tavallisten perheiden ja teollisuuden röyhkeä rahastus on selkeästi laskenut ainakin demarien kannatusta ja tuonut sieltä työväestöä perussuomalaisten joukkoihin, Putkonen sanoo.

Suomeen ei pidä tuoda halpatyövoimaa

Putkosen mukaan duunarit ovat huomanneet myös, että perussuomalaiset vastustaa halpatyövoiman maahantuontia, joka johtaa palkkojen romahtamiseen. Perussuomalaiset haluaa myös säilyttää työvoiman tarveharkinnan ja mahdollisesti jopa tiukentaa sitä.

Tarveharkinnalla pyritään muun muassa estämään sellaisten ihmisten tuloa Suomeen, joilla ei ole tosiasiallisia edellytyksiä työllistyä suomalaisilla työmarkkinoilla.

– Tarveharkinnan poistaminen tosiasiassa johtaisi palkkojen halpuuttamiseen, erityisesti palvelu- ja rakennusalalla, Putkonen sanoo.

Sdp:n aseman Putkonen arvioi vaikeutuvan entisestään.

– Sdp:n kannatus on aina levännyt ay-liikkeen varassa. Demarien nykyinen politiikka tulee kuitenkin karkottamaan työväestöä puolueesta entisestään.

SUOMEN UUTISET