Hallitus ilmoitti tällä viikolla ryhtyvänsä haalimaan Suomeen ulkomaista työvoimaa, vaikka samaan aikaan Suomessa on satojatuhansia työttömiä. Perussuomalaisten Leena Meri ihmettelee linjausta.

Talouspolitiikan arviointineuvosto julkisti tällä viikolla raporttinsa, jonka mukaan hallitukselta puuttuu suunnitelma julkisen talouden kestävyyden turvaamiseksi. Raportissa hallitusta moititaan muun muassa julkisten menojen paisuttamisesta.

Perussuomalaisten kansanedustaja Leena Meri sanoi eilen illalla Ylen A-Studiossa, että hallituksen talouspolitiikan edellyttämien työllisyysvaikutuksien toteutumisesta ei ole mitään varmuutta.

– Kuten talouspolitiikan arviointineuvosto, myös me perussuomalaiset kiinnittäisimme huomiota korkean tuottavuuden työpaikkoihin. Juuri niihin pitäisi panostaa, samoin kuin kohtaanto-ongelmaan. Eli kun meillä on paljon työttömiä, yli kaksisataatuhatta, ja samaan aikaan on silti avoimia työpaikkoja, niin siinä on se ”gäppi” välissä. Hallitus ei ole esittänyt mitään toimia juuri tähän väliin.

Keinoja on, mutta niitä ei oteta vastaan

Hallitus ilmoitti tällä viikolla ryhtyvänsä haalimaan Suomeen lisää ulkomaista työvoimaa, vaikka samaan aikaan Suomessa on satojatuhansia työttömiä. Meri ihmettelee linjausta.

– Se ei ratkaise sitä ongelmaa, mitä niille suomalaisille työttömille tapahtuu, eli pystyvätkö myös he elämään omalla työllään. Tähän hallituksella ei ole mitään ratkaisua, ja siihen myös talouspolitiikan arviointineuvosto kiinnitti huomiota.

A-Studion juontaja vaati Mereltä ratkaisua.

– Pitäisi ensinnäkin panostaa koulutukseen. Pitäisi myös etsiä yrittäjille sellaisia kannustimia, että ihmisiä kannattaa työllistää. Pitäisi tehdä paketteja, että henkilöt voivat vaihtaa alaa ja panostaa siihen, että työn perässä liikkuminen on helpompaa.

– Perussuomalaiset ovat esittäneet myös varainsiirtoveron helpotusta. Taloustutkimus ehdotti tutkimuksessaan työmatkavähennyksiin puuttumista. Keinoja kyllä on, mutta niitä ei ole otettu vastaan, vaan ne on ulkoistettu joihinkin ryhmiin, Meri sanoi.

Kakku on syöty ennen kuin siihen on hankittu aineksia

Hallituksen työllisyystavoitteiden mukaan syksyyn mennessä pitäisi saada aikaiseksi 30 000 työpaikkaa. Meri viittasi arviointineuvoston selvitykseen, jonka mukaan hallitus panostaa lähinnä matalapalkka-alojen suuntaan.

– Toki sinnekin tarvitaan tekijöitä ja se on hyvä, että erilaisia ihmisiä saadaan töihin, mutta jos ajattelemme kokonaistaloutta, niin työllisyyden nostollahan on tarkoitus rahoittaa valtion menoja. Tässä unohtuu nyt se, että hallitus on lisännyt kertaluonteisia menoja, joihin ei ole tuloja.

– Ongelma on siis se, että kakku on syöty ennen kuin on hankittu aineksia siihen kakkuun. Mielestäni nyt ei kannata puhua yksittäisistä keinoista, vaan on pakko puhua isosta kuvasta – jonka myös arviointineuvosto toi esille – eli hallitus on lisännyt kertaluonteisia menoja, mutta niihin ei ole olemassa tuloja.

”Toivottavasti ei tule uusia Carunoita”

Meri muistutti, että omaisuuden myynti ei ole koskaan hyvä keino syömävelan kattamiseen. Hallitus aikoo kuitenkin kattaa menoja kiristämällä verotusta ja kauppaamalla valtion omaisuutta.

– En tiedä, mitä omaisuutta hallitus aikoo myydä, toivottavasti ei tule uusia Carunoita.

Meri muistutti myös, että pääkaupunkiseudulla yli 42 prosenttia toimeentulotuen saajista on maahanmuuttajataustaisia.

– Se tarkoittaa sitä, että he elävät toimeentulotuella. Minkä takia hallituksella ei ole ohjelmaa kotoutumiseen? Pitäisi panostaa juuri niiden ihmisten työllistymiseen, jotka nyt ovat työttömyyskortistossa.

SUOMEN UUTISET