

LEHTIKUVA
Perussuomalaiset: Hallituksen talouspolitiikka on juuri niin vastuutonta ja populistista kuin olemme varoittaneet
Talouspolitiikan arviointineuvoston raportti vahvistaa sen, mistä ekonomistit, lehdistö ja oppositio ovat jo pitkään varoittaneet: hallituksen talouspolitiikka rakentuu epärealistisille odotuksille ja jättää Suomen haavoittuvaksi kielteisille yllätyksille.
– Seuraavalla hallituksella tulee olemaan raskas savotta tasapainottaa meno tuloja vastaaviksi, keksiä julkistaloudellisesti positiivisia työllisyystoimia ja kääntää ikääntyvän väestön synnyttämien haasteiden kanssa painivan kansantaloutemme velkaantumisvauhti kestävälle tolalle, varoittaa edustaja Toimi Kankaanniemi.
”Varsinainen pikavippihallitus”
Raportin mukaan Suomen velka-asteen odotetaan ylittävän EU:n vakaus- ja kasvusopimuksen 60 prosentin velkarajan jo vuonna 2022, eli vielä tämän vaalikauden aikana.
– Jos emme toimi ripeästi, velkasuhteen odotetaan saavuttavan 80 prosentin tason seuraavan viidentoista vuoden aikana, todellinen pikavippihallitus, laskeskelee edustaja Jani Mäkelä.
Onko tukityöllistäminen ratkaisu?
Työllisyyden kasvun vaikutus julkiseen talouteen on raportin mukaan mitoitettu oikein, mutta samalla tempputyöllistämiseen ja julkisten menojen paisuttamiseen nojaaville työllisyystoimille ei hallitus halua nähdä hintalappua.
– Ovatko ne muka samanarvoista työllistämistä, ja oikeuttavat ylisuuret, työllisyyskasvuun sidotut menot? kysyy edustaja Lulu Ranne.
Tulevaisuusinvestoinneilla ei tulevaisuutta
Samanaikaisesti raportin mukaan Sanna Marinin hallitus kutsuu harhaanjohtavasti tavanomaisia menolisäyksiä tulevaisuusinvestoinneiksi, vaikka niillä ei ole tulevaisuutta, eikä niitä voi kutsua edes investoinneiksi. Varsinaisia investointeja, jotka aidosti nostaisivat kansantaloutemme tuottavuutta, ja siten kestävällä tavalla kansakuntamme kilpailukykyä ja elintasoa, hallitus ei osaa esittää.
– Onko niin, että ilmastovimmassa ja tulonsiirtojen varassa olevien ääniä kalastellessa seuraavien sukupolvien hyvinvoinnilla ei ole merkitystä? kyseenalaistaa edustaja Vilhelm Junnila.
Menoja kuittaillaan omaisuutta myymällä
Neuvosto moittii myös, että näennäisesti budjettitasapainoa yritetään pitää yllä rahoittamalla ylisuuret menot myymällä kansallisomaisuuttamme.
– Julkisen sektorin takaukset ja vastuut ovat jo pitkään olleet kasvussa, ja hallitus aikoo kasvattaa niitä entisestään. Myymme enenevässä määrin velaksi. Eikö eurokriisistä ole opittu mitään? ihmettelee edustaja Ville Vähämäki.
Veroalennuksilla ostovoimaa
Perussuomalaiset vaatii, että hallituksen on korjattava politiikkansa yksityistä toimeliaisuutta edistäväksi. Maltilliset veronalennukset parantaisivat heidän mukaansa kotitalouksien ostovoimaa.
– Myös lisätyövoimaa palkkaavien yritysten kasvua voitaisiin edesauttaa verokannustein. Kaivattuja säästöjä saadaan esimerkiksi maahanmuutosta ja kehitysavusta aiheutuvia julkisia menoja tuntuvasti karsimalla, kansanedustaja Sami Savio ohjeistaa.
Raskas taakka seuraajille
Perussuomalaiset epäilee, että hallitus jättää entistäkin raskaammin verotetun, kalliimman, korkeampien julkisten menojen ja velkaantuneisuuden paketin perintönä seuraajalleen.
– Onko tämä se hinta, mikä vasemmistolaisesta sateenkaarihallituksesta ollaan valmiita maksamaan? edustaja Jari Koskela hämmästelee.
Halpahintaista populismia
Perussuomalaisten mukaan vihervasemmisto toivoo, että äänestäjien poliittinen muisti olisi lyhyt. Näin vihervasemmisto voi syyttää seuraavalla vaalikaudella hallitusta välttämättömien ja kipeiden korjaustoimenpiteiden tekemisestä.
– Toivomme todella, että äänestäjät näkevät tämän halpahintaisen populismin läpi ja tunnistavat isänmaahamme kohdistuvan vastuuttomuuden. Emme ole yllättyneitä, mutta kysymme, että eikö edes keskustaa hävetä? edustaja Jussi Wihonen kyselee.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- raportti Jussi Wihonen Jari Koskela Julkinen talous Sanna Marin Sami Savio Vilhelm Junnila Jani Mäkelä Lulu Ranne Toimi Kankaanniemi Talouspolitiikka Velkaantuminen perussuomalaiset Ville Vähämäki hallitus työllisyys verotus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Hallituksen ilmastotoimien lasku jää enimmäkseen perussuomalaisten, keskustan, kokoomuksen ja sdp:n äänestäjille – vihreiden ja vasemmiston kannattajille veronkevennyksiä

Sakari Puisto Ylellä: hallitus valmistelee työllisyystoimia takakenossa

Perussuomalaiset valtion talousarviosta: Kylmää kyytiä luvassa – kokonaisveroaste nousee, velka kasvaa ja työttömyys lisääntyy

Perussuomalaiset: Elämme kriittisiä aikoja – ”Kilpailukyky ja ostovoima pelastettava”

Purra: Olen huolissani tavallisen keskiluokan veronmaksuhalukkuudesta

Hallitus myy valtion omaisuutta ja kiristää suomalaisten verotusta – rahoittaa Etiopian vaaleja ja Nairobin huippukokousta

Halla-aho: Jos ilmastonmuutos ei teekään Suomesta Välimeren maata, niin punavihreä talouspolitiikka tekee – ”Olemme hyvin vaarallisessa kierteessä”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää