Perussuomalaisten kansanedustaja Sakari Puiston mukaan hallitus on valmistelemassa työllisyyttä edistäviä toimia takakenossa, vaikka päätökset menojen lisäyksistä on jo ehditty tehdä. ”Vaikeudet alkavat nyt”, Puisto ennusti. Asiasta keskusteltiin kukonlaulun aikaan Ylen aamu-tv:ssä perjantaina.

-Julkisen talouden menolisäyksiä on tehty ensin ja vasta tämän jälkeen mietitään niiden katteena olevia työllisyys- ja taloustoimia. Tämä menee takakenossa. Itse näkisin, että tämä oli nähtävissä ja varmaan Antti Rinnekin ymmärsi jo etukäteen, että tuskin työmarkkinajärjestöjen työryhmätyöskentelystä syntyy mitään kovin ihmeellistä, kansanedustaja Sakari Puisto arvioi Ylen aamu-tv:ssä.

-Aika alusta lähdetään. Kyllä ne vaikeudet alkavat nyt.

Kotihoidon tuki tarpeen

Myönteisenä Puisto pitää erilaisia kuntakokeiluita ja sitä, että työvoimapalveluita lähdetään mahdollisesti ajattelemaan uudestaan. Kokoomuksen edustajana keskusteluun osallistuneen kansanedustaja Elina Lepomäen mukaan hallituksen työllisyysesityksissä on paljon kokoomusperäistä, ”pointsit siitä”, Lepomäki kiitteli.

Keskustan kansanedustaja Arto Pirttilahti suhtautui nuivasti mahdollisiin tukien leikkauksiin. Puisto on samoilla linjoilla, kun puhuttiin kotihoidon tuesta.

Työvoiman saatavuusharkinnasta ei tingitä

-Toinen asia, mistä me emme tingi, on saatavuusharkinta, Puisto sanoi.

Suhtautumisessa työvoiman saatavuusharkintaan kokoomuksen ja perussuomalaisten sukset ovat pahasti ristissä. Tämä kävi ilmi Elina Lepomäen kannanotoista.

Ympäristö-kiky huolestuttaa

Aamun keskustelussa nousi esiin myös sanahirviö ”ympäristö-kiky”. Sosiaalidemokraattien kansanedustaja Niina Malm kannattaa lämpimästi vihreätä ajattelua, sillä hänen mukaansa suomalainen teollisuus tekee ympäristötekoja kaiken aikaa. Keskustan Pirttilahden mielestä niitä tekevät myös metsänomistajat ja maanviljelijät.

Sakari Puistoa ympäristö-kiky huolestuttaa:

-Jos sieltä tulee tällaisia input-kustannuksia teollisuudelle ja kaupalle, niin ne kertautuvat sitten tuotannossa ja jakelussa. Tämä pelottaa, koska silloin ne menevät tuotteiden hintoihin ja vastaavasti kotitalouksille ne voivat lisätä liikenteen ja asumisen kustannuksia.

Puisto moitti myös hallituksen laimeaa otetta yritysten toimintaedellytysten parantamisessa.

-Mihin itse olen pettynyt, on tosiallisten yritystoimenpiteiden puute. Tässä pitäisi hakea mallia Virosta.

Suomen uutiset