

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Halla-aho: Suomi ei ole osaajien ykköskohde maailmalla – ”Hallitus pyrkii tuomaan matalapalkkaisia, vähän koulutettuja ulkomaalaisia työntekijöitä tekemään huonosti palkattua työtä”
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho tyrmää hallituksen suunnitelmat työperäisen maahanmuuton lisäämisestä. – Kuten talouspolitiikan arviointineuvoston lausunnossakin todettiin, Suomi tarvitsisi korkean tuottavuuden ja korkean osaamistason työpaikkoja jo julkisen talouden kestävyyden kannalta.
Talouspolitiikan arviointineuvoston tuoreen raportin mukaan hallituksen työllistämistoimet kohdistuvat vääriin ryhmiin, sillä toimet suunnataan pitkälti matalapalkka-aloilla työskenteleviin henkilöihin. Tällöin työllistymisen vaikutus muun muassa verokertymään on vähäinen.
Työministeri Tuula Haatainen (sd.) väitti eilen, että osaavan työvoiman saanti on Suomessa vaikeutunut ja että Suomessa monilla työnantajilla olisi pulaa työntekijöistä. Hallitus on myös äskettäin perustanut työ- ja elinkeinoministeriöön työperäisen maahanmuuton yksikön.
Hallitus siis tarjoaa ratkaisuksi työperäisen maahanmuuton edistämistä, vaikka maassa on jo nyt satojatuhansia ihmisiä työtä vailla.
Halpatyö ei elätä ilman sosiaaliturvaa
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho tyrmää suunnitelmat työperäisen maahanmuuton lisäämisestä. Halla-aho puhui aiheesta tuumaustunnilla perussuomalaisten puoluetoimistossa.
– Kuten talouspolitiikan arviointineuvoston lausunnossakin todettiin, Suomi tarvitsisi korkean tuottavuuden ja korkean osaamistason työpaikkoja jo julkisen talouden kestävyyden kannalta.
– Hallituksen työllisyyttä lisäävät toimet kuitenkin kohdistuvat matalapalkka-aloille. Hallitus siis pyrkii tuomaan Suomeen matalapalkkaisia, vähän koulutettuja työntekijöitä tekemään huonosti palkattua työtä, esimerkiksi ravintola-alalla tai ruokalähetteinä. Nämä ihmiset eivät tule toimeen palkallaan, vaan palkkaa täydennetään sosiaaliturvalla, asumistuella ja toimeentulotuella joiden määrä kasvaa kaiken aikaa, Halla-aho toteaa.
Keinotekoista työllisyysasteen nostamista
Halla-aho korostaa, että jos tänne tuleva ihminen ei pysty elättämään itseään eikä hän ole nettoveronmaksaja, niin tällainen työperäinen maahanmuutto on vahingollista julkisen talouden kannalta.
Halla-aho kuitenkin näkee syyn, miksi hallitus haluaa lisätä juuri matalapalkka-alojen työntekijöiden määrää Suomessa.
– Näin saadaan keinotekoisesti nostettua työllisyysastetta: työlliseksi katsotaan ihminen joka tekee muutaman tunnin viikossa töitä, vaikkei tämä ihminen tulisi toimeen sillä työllään.
– Kun hallitus on – ainakin nimellisesti – sitonut osan menolisäyksistä työllisyysasteen nousuun, hallitus saa näin keinotekoisesti turvotetusta työllisyysasteesta ikään kuin argumentin sen puolesta, että se voi toteuttaa äänestäjille luvatut menolisäykset.
Maahanmuuttajan tultava palkallaan toimeen
Halla-aho sanoo, ettei perussuomalaiset suhtaudu kategorisen kielteisesti työperäiseen maahanmuuttoon.
– Haluamme kuitenkin vähentää sitä osaa työperäisestä maahanmuutosta, joka tällä hetkellä tulee tänne niin sanotulla työntekijän oleskeluluvalla. Meillä ei ole mitään sitä vastaan, että tänne muuttaa ihminen, joka saa sellaista palkkaa, jolla hän tulee toimeen ja hän maksaa veroja, joilla myös rahoitetaan meidän hyvinvointijärjestelmäämme. Ikävä kyllä, Suomi ei tällä hetkellä ole ykköskohde sellaisille osaajille, jotka saavat valita, minne he menevät töihin.
– Verotus on tässä avainasemassa: Suomi ei voi mitään ilmastolleen tai kielimuurille. Suomi voi kuitenkin vaikuttaa siihen, miten kannattavaa tänne on tulla hyödyntämään omaa osaamistaan. Muun muassa tämän vuoksi perussuomalaiset ajavat elinkustannusten alentamista ja keskituloisten veronalennuksia.
Kohtaanto-ongelmaan on ratkaisu
Työpaikkojen ja työntekijöiden kohtaanto-ongelma on hankala. Halla-ahon mukaan keskeistä ongelman ratkaisussa on se, että työn vastaanottamisen pitäisi olla aina kannattavaa.
– Työnteko voidaan tehdä kannattamattomaksi joko suoraan ansiotuloverotuksella tai epäsuorasti tekemällä työssäkäynti – esimerkiksi polttoaineveroja nostamalla – niin kalliiksi, että työtä ei kannata ottaa kovin kaukaa vastaan. Tai asumiskuluja nostamalla voidaan synnyttää tilanne, jossa työstä ei jää mitään käteen, jolloin ihminen voi yhtä hyvin olla ottamatta sitä vastaan.
– Ongelma, mikä pitäisi ratkaista on se, miten saadaan työn vastaanottaminen kannattavaksi. Perussuomalaisten ratkaisu ei ole se, että puretaan sosiaaliturvajärjestelmää, niin kuin joillakin tahoilla halutaan. On pyrittävä ensinnäkin siihen, että yrityksillä säilyy palkanmaksukyky ja toisaalta siihen, että ihmisillä jää asumis- ja elämiskustannusten jälkeen enemmän tuloistaan käteen, Halla-aho sanoo.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- palkanmaksukyky asuminen ja liikkuminen Työllisyysaste työttömät halpatyövoima Työperäinen maahanmuutto oleskelulupa Sosiaaliturva perussuomalaiset hallitus Jussi Halla-aho verotus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Halla-aho: Jos ilmastonmuutos ei teekään Suomesta Välimeren maata, niin punavihreä talouspolitiikka tekee – ”Olemme hyvin vaarallisessa kierteessä”

Hallitus houkuttelee halpatyövoimaa ja jakaa työlupia jopa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille – Suomessa yli puoli miljonaa työnhakijaa

Oppositiojohtajat Halla-aho ja Orpo väittelivät ihmisoikeuksista ja maahanmuutosta: ”Oikeus tulla Suomeen ja asettua tänne elätettäväksi veronmaksajien rahoilla ei ole mikään ihmisoikeus”

Perussuomalaisten vaihtoehtobudjetti karsii suomalaisten kannalta haitallisia menoja: ”Jokainen yli kohtuuden kerätty veroeuro on epäluottamuslause kansalaisiamme kohtaan”

Perussuomalaiset: Työllisyysaste ei nouse, jos yhtä työssäkäyvää maahanmuuttajaa kohden maahan otetaan kaksi työtöntä maahanmuuttajaa

Halla-aho vaatii EU:n vapaan liikkuvuuden lopettamista: ”Johtaa epäterveeseen muuttoliikkeeseen, joka on haitallista valtioille”

Purra ja Immonen: Hallitusohjelman maahanmuuttolinjaukset vahingollisia niin työmarkkinoiden kuin kestävyydenkin suhteen

Halla-aho näpäytti Orpoa ja Haavistoa: ”Me emme halua kaksia työmarkkinoita, jossa veronmaksajat osallistuvat yksityisen sektorin palkkakulujen maksamiseen”

Perussuomalaisista tuli suurin duunaripuolue – kannatus työväestön keskuudessa jo yli 41 prosenttia
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

Jussi Halla-aho: ”Onko minkään median toimituksessa yhtä paljon rikollisia kuin Hesarissa?”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho jakaa X-tilillään kurinpalautusta Helsingin Sanomille. Halla-aho osallistuu näin keskusteluun tuoreesta hovioikeuden tuomiosta kahdelle Helsingin Sanomien toimittajalle niin kutsutussa Viestikoekeskus-jutussa. Hovioikeus kovensi käräjäoikeuden aiempaa tuomiota.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää