Eduskunnassa käsiteltiin tiistaina ilmastovuosikertomusta vuodelta 2019. Perussuomalaisten kansanedustaja Ano Turtiainen piti salissa puheen, joka ei jättänyt epäselväksi sitä, että hän oli muiden perussuomalaisten tapaan tyytymätön vuosikertomukseen.

– Ilmastovuosikertomus on kuin kärsimyskäsikirja, jossa ylistetään Suomelle ja suomalaisille haitallisia EU ilmastotavoitteita, mitkä ovat myös enemmän kuin utopistisia, Ano Turtiainen totesi.

– Jokainen täyspäinen ymmärtää, että ihmisen aiheuttama osuus ilmastonmuutoksessa on vain vähäinen muutamien prosenttien luokkaa ja suomalaisten osuus tästä globaalista ilmiöstä on yhtä merkityksetön kuin yhden silakan pissa Itämeressä.

Ongelmana väestöräjähdys kehitysmaissa

Turtiainen vetosi puheessaan kehitysmaiden väestönräjähdykseen ja totesi sen olevan ratkaisevampaa ilmastolle kuin suomalaisten toimet.

– Ihmisen aiheuttama osuus ilmastonmuutoksessa on globaali ongelma. Ihmisiä on maailmassa jo aivan liikaa. Miksi kukaan ei uskalla puhua tästä ongelmasta samalla kun puhutaan ihmisen aiheuttamista ympäristö- ja ilmasto-ongelmista?

– Jos me olemme aidosti huolissamme ilmastosta, meidän pitää aloitta globaali keskustelu siitä, miten pysäytämme myös ilmastolle haitallisen väestönräjähdyksen kehitysmaissa, Turtiainen sanoi.

Tavalliset suomalaiset maksumiehinä

Hän myös syytti hallitusta kaksinaismoralismista ja poseeraamisesta asian varjolla vailla oikeita tekoja.

– Nyt me poseeraamme ilmastonmuutoksella jopa lennättämällä pääministeri yksityislentokoneella ilmastokokouksiin! Loppupelissä pääkärsijöitä koko tässä ilmastoposeerauksessa ovat tavalliset suomalaiset. Varsinkin ne suomalaiset, jotka käyvät vielä töissä ja maksavat itse asumisensa. Ja puhumattakaan niistä, jotka käyttävät autoa työmatkoihinsa ja lämmittävät Caruna-huijauksen jälkeen velkaista taloaan öljyllä.

Perussuomalaiset esittivät vastalausetta, jota Turtiainen lopuksi vielä mainitsi kannattavansa. Vastalause kaatui keskiviikon äänestyksessä.

SUOMEN UUTISET