Työelämäprofessori Pentti Pikkarainen ihmettelee Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessa hallituksen kaavailua satojen miljoonien euron investoinneista ilmastonmuutoksen torjuntaan. Hallitus aikoo irroittaa rahoja uudehkon Valtion sijoitus- ja kehitysyhtiö Vaken tuotoista.

Hallitus ei ole täsmentänyt ilmastorahaston toimintaa. Pikkarainen miettii rahoituksen eri vaihtoehtoisia muotoja. Avoimuuden vuoksi rahojen tulisi selvitä valtion budjetista.

Pikkarainen on toiminut myös valtiovarainministeriön ja Suomen Pankin osastopäällikkönä.

Useita julkisia rahoitusyhtiöitä

Vaken ohella erilaisia rahoitusta tarjoavia valtionyhtiöitä on lukuisia. VTT Heikki Koskenkylän mukaan useat eri toimijat ovat päällekkäisyyksien vuoksi tarpeettomia.

Työ- ja elinkeinoministeriön ja valtioneuvoston kanslian tilaaman selvityksen mukaan Vake pitäisi liittää Suomen Teollisuussijoitukseen. Koskenkylän mielestä Vaken voisi yhtä hyvin lakkauttaa.

Hallituksen visiossa näin ei kuitenkaan tehdä.

Onko rahoitusarsenaalille järkeviä kohteita?

Pikkarainen luettelee niin ikään eri kanavia, joita pitkin yritykset voivat saada rahoitustukea. Hän muistuttaa, että Euroopan investointipankki EIB on suuntaamassa enemmän paukkuja ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun.

Hän kirjoittaa, ettei yrityksillä ole rahoituksesta pulaa ilmastokysymysten vuoksi. Sen sijaan järkeville hankkeille olisi tilausta.

Henri Alakylä