PS ARKISTO
VTT Heikki Koskenkylä: Sipilän suosikkiyritys Vake eli valtion kehitysyhtiö on syytä lopettaa
Juha Sipilä toisti pääministerinä ollessaan usein, että “valtion tase on laitettava töihin”. Tällä hän tarkoitti valtio-omisteisten yritysten taseen käytön aktivoimista. Valtion ei tulisi tyytyä vain passiiviseen omistamiseen. Sipilän aloitteesta perustettiin Vake Oy eli valtion sijoitus- ja kehitysyhtiö vuonna 2018. Sen toimitusjohtajaksi nimitettiin Taneli Tikka, joka oli Tieto Oyj:n innovaatiojohtaja. Hänen vuosiansiot olivat noin 350 000 €.
Vaken tarkoitus oli investoida valtion osakkeiden myyntituloista osa yrityksiin, jotka edistävät rakennemuutosta ja innovaatioita. Vakelle siirrettiin vajaat puolet Posti Groupin osakkeista ja kolmannes Altian osakkeista. Lisäksi Vake omistaa noin kahdeksan prosenttia Nesteen osakkeista.
Monet asiantuntijat ihmettelivät Vaken perustamista ja ilmeisesti silloinen hallituspuolue kokoomus ei pitänyt hankkeesta. Valtiolla oli jo ennestään useita sijoitus-, rahoitus- ja kehitysyhtiöitä. Vaken toiminta on ollut hyvin vähäistä koko ajan.
Selvitysmies esittää lopettamista
Eduskuntavaalien jälkeen vaihtui hallitus. Valtioneuvoston kanslia sekä työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) asettivat kesäkuussa 2019 Jouni Hakalan laatimaan selvitystä valtion sijoitus- ja kehitysyhtiöistä. Selvitys valmistui syyskuussa ja herätti suurta huomiota. Sitä ennen toimitusjohtaja Tikka oli eronnut tehtävistään. Uudeksi toimitusjohtajaksi nimitettiin Paula Laine.
Selvitysmiehen raportissa ehdotetaan tylysti Vaken lopettamista ja yli kahden miljardin euron arvoisen osakepääoman palauttamista valtiolle. Antti Rinteen hallitus pohtii parhaillaan Vaken kohtaloa. Juha Sipilän ”kuningashankkeelle” saattaa tulla nolo loppu.
Valtiolla liikaa sijoitusyrityksiä
Vake oli varsin outo hanke. Monet näkivät ongelmana sen roolin sijoitus- ja kehitystoiminnassa. Valtiolla on jo ennestään useita yrityksiä tällä alueella. Niitä ovat Solidium Oy, Suomen Teollisuussijoitus Oy eli Tesi, Business Finland ja Finnvera Oy. Lisäksi myös ministeriö TEM myöntää rahoitusta pk-yrityksille. Ilman Vakeakin näitä yrityksiä on liikaa ja toiminta osittain päällekkäistä.
Solidium Oy on Suomen valtion omistama sijoitusyhtiö. Sen omaisuuden arvo on noin kahdeksan miljardia euroa. Se omistaa osan monista suurista suomalaisista pörssiyrityksistä. Erikoista on, että Solidiumin salkusta puuttuvat Nesteen ja Fortumin osakkeet. Valtioneuvoston kanslia hallinnoi Fortumin ja Nesteen omistuksia, ja Vaje osaa valtion Nesteen osakkeista.
Viennin ja pk-yritysten edistämistä
Suomen Teollisuussijoitus Oy eli Tesi on valtion kokonaan omistama pääomasijoitusyhtiö. Se pyrkii edistämään kasvuyrityksiä ja innovaatioita. Tesi sijoittaa rahastoihin ja lisäksi suoraan yrityksiin.
Business Finland perustettiin vuoden 2018 alussa. Se syntyi Tekesin ja Finpron fuusiosta. Business Finland tarjoaa rahoitusta ja neuvonantoa lähinnä pk-yrityksille. Tarkoituksena on edistää yritysten kasvua ja tuottavuutta. Tätä tuetaan myös tutkimustoiminnalla.
Finnvera Oyj on valtion omistama erityisrahoitusyhtiö. Sen tarkoitus on täydentää rahoitusmarkkinoita tarjoamalla yrityksille lainoja, takauksia, pääomasijoituksia ja vientitakuita. Keskeisiä tavoitteita ovat edistää vientiä ja pk-yritysten kasvua. Finnvera perustettiin jo vuonna 1999 fuusioimalla Kera Oy ja Suomen valtiontakauskeskus. Finnveran takaukset vientiluotoille ja yritysten rahoitukselle ovat hyvin suuret. Suhteessa bruttokansantuotteeseen ne ovat EU-maiden suurimmat noin 30 prosenttia. Takuiden riskeihin valtiolle on kiinnittänyt huomiota jopa EU:n komissio.
Sipilän suuresta ideasta tarpeeton hanke
Kaiken kaikkiaan voidaan sanoa, että Suomen valtio osallistuu yritystoiminnan rahoitukseen poikkeuksellisen laajalti ja monen instituution kautta. Näiden toiminnassa on myös päällekkäisyyttä. Hallituksen olisi kiireellisesti aloitettava selvitys siitä, onko näin laaja osallistuminen tarpeen ja kuinka suuret ovat valtion riskit.
Sipilän suuri idea Vaken perustamisesta tuntuu kuitenkin täysin tarpeettomalta hankkeelta. Selvitysmiehen raportin mukaisesti Vake on syytä lopettaa nopeasti.
HEIKKI KOSKENKYLÄ
Artikkeliin liittyvät aiheet
- raportti selvitysmies valtion sijoitus- ja kehitysyhtiö Vake valtionyhtiöt Antti Rinne Juha Sipilä Heikki Koskenkylä hallitus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Tuulivoima vastatuulessa Saksassa – ilmaston ja luonnonsuojelun tavoitteiden välillä paha ristiriita
Koskenkylä: Hallituksen työllisyystoimet heikkoja, kommunikointi ristiriitaista – väittää leikkaavansa yritystukia, mutta lisää palkkatukea, joka on yritystukea
Koskenkylä: Onko Karl Marxin talous- ja yhteiskuntaopeilla mitään merkitystä nykyisin, ja mistä Ranskan ja Yhdysvaltain yhteiskuntien kahtiajakautuminen oikein johtuu?
Kirjaväite: EU:n todennäköinen tulevaisuus ei ole integraatio vaan disintegraatio – edessä ajautuminen kohti aiempaa löysempää liittoa
Analyysi: Saksassa jatkuva hallituskriisi, EU-politiikka hakusessa – onko suurten puolueiden aika sielläkin päättynyt AfD:n ja vihreiden nousun myötä?
VM:n ja SP:n entinen osastopäällikkö Pikkarainen ryöpyttää hallituksen ilmastorahastovisioita
Viikon suosituimmat
Demaripomo Razmyar kommentoi maahanmuuttajien Pisa-tuloksia – PS:n Koponen: ”Kujalla kuin käkikello”
SDP:n varapuheenjohtaja Nasima Razmyarin mukaan maahanmuuttajien huonot Pisa-tulokset johtuvat muun muassa sosioekonomisesta asemasta ja tukitoimia tulisi tarkastella paremmin. Sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja Ari Koponen tyrmää demaripomon väitteet.
”Kuka laittoi disinformaation liikkeelle vesihuollon yksityistämisestä?”, kysyy Purra – aiemmin mitään pidäkkeitä ei ollut, nykyinen hallitus ESTÄÄ määräysvallan lipumisen yksityisille
PISA: Kun vasemmiston argumentit loppuvat, rasismisyyttely alkaa – Miko Bergbom antaa Li Anderssonin kuulla kunniansa
Uusi dokumentisarja kertoo jihadistien seksiorjuutuksesta ja joukkoraiskauksista Syyriassa – seksiorjuus perustellaan sharia-lailla
Center for Peace Communications -keskuksen (CPC) uusi dokumenttisarja "Hizbollahin panttivangit" todentaa Hizbollahin tekemät järkyttävät seksuaalirikokset. Sen taistelijat seksiorjuuttivat ja joukkoraiskasivat syyrialaisnaisia.
Onni Rostilan kolumni: Sunnuntainen suru-uutinen
Sunnuntai-iltojen ohjelmapaikoille on kiihtyvään tahtiin ilmestynyt sellaisia klassikkouusintoja, kuin ”Laitaoikeisto jyräsi voittoon” ja ”Vaalitulos: YLE hävisi jälleen”. Viimeisin versiointi ja mediaväen vaikerointi nähtiin sunnuntaisissa Itävallan parlamenttivaaleista, kirjoittaa kansanedustaja Onni Rostila kolumnissaan.
Polvinen: Helsingin Kaisaniemen puistossa näkyvät monikulttuurisuuden ongelmat pienoiskoossa
Helsingin Kaisaniemen kupeilla usein liikkuva perussuomalaisten kansanedustaja Mikko Polvinen näkee puistossa päivittäin Suomen sisäisen turvallisuuden löperöjen ratkaisujen ja sinisilmäisen maahanmuuttopolitiikan aiheuttamat ongelmat käsinkosketeltavina.
Isisin ja Hamasin yhteistyö paljastui Gazassa: Hamas-Isis-taistelija piti jesidinaista orjanaan 10 vuotta
Israelin armeija (IDF) vapautti Gazassa panttivankina pidetyn 11-vuotiaana kaapatun jesidinaisen nimeltä Fawzia Amin Sido. Nainen on ollut Hamas-Isis-terroristin vankina kymmenen vuotta Gazassa.
“Älkää toistako meidän virhettämme” – Tynkkynen tapasi Ukrainan ex-presidentin, joka kehotti rakentamaan esteitä Suomen rajalle Venäjää vastaan
Maahanmuuttokriittisyys kasvaa – eliitti ja media kieltäytyvät näkemästä Euroopan poliittista muutosta
Kansallismieliset puolueet ovat käyneet voitosta voittoon lähes kaikissa Euroopan viimeaikaisissa vaaleissa. Media ja eliitti näkevät maahanmuuttokriittisten voimien nousussa kauhut kaikkialla ja mustamaalaavat muutosta mielin määrin. Eliitti on haluton keskustelemaan taloudellisista, sosiaalisista ja poliittisista syistä, jotka ovat kansallismielisten voimien nousun taustalla.
Terroristijärjestö Hizbollahin johtajan Hassan Nasrallahin surmapaikka vain 53 metrin etäisyydellä YK:n hallinnoimasta koulusta – vihje Nasrallahin piilopaikkaan tuli iranilaiselta vakoojalta
Hizbollahin johtaja Hassan Nasrallah surmattiin viime perjantaina Israelin ilmaiskussa Libanonin pääkaupungissa Beirutissa. Surmapaikka, Hizbollahin maanalainen komentokeskus, sijaitsi vain 53 metriä YK:n hallinnoimasta koulusta.