Perussuomalaisia lukuun ottamatta lähes kaikki puolueet haluavat eri tavoilla luopua öljylämmittämisestä, mikä käytännössä tarkoittaisi kalliita, jopa kymmenien tuhansien eurojen kustannuksia omakotitaloasujille.

Ylen ilmastotentissä torstai-iltana yhdeksän puolueen eduskuntavaaliehdokkaat olivat lähes yksimielisiä siitä, että seuraavalla vaalikaudella on tarkoitus ryhtyä kurittamaan öljylämmitteisessä omakotitalossa asuvia ihmisiä.

Kuritus- ja keppilinjaa esitettiin tv-keskustelussa mutkikkailla sanankäänteillä sekä puheilla aikataulujen laatimisesta sen suhteen, milloin ryhdytään toimenpiteisiin.

Käytännössä kysymys olisi lähinnä omakotitaloasujien pakottamisesta kalliisiin lisäinvestointeihin ja remontteihin.

Marin kierteli puhumalla ohjaamisesta

Kansanedustajaehdokas Sanna Marinin (sd.) mukaan seuraavalla hallituskaudella on tehtävä suunnitelma, miten siirrytään kautta linjan kaikilla yhteiskunnan sektoreilla fossiilivapaaseen ja hiilineutraaliin yhteiskuntaan.

– Tämä pitää toteuttaa myös asumisen puolella sekä pientaloissa että kerrostaloissa energiaremonteilla, Marin sanoi.

Sdp:n tavoitteena on öljylämmityksen kieltäminen 2030-luvulla. Marin kuitenkin yritti pehmentää puolueensa tavoitteita.

– Vuosilukua ei ole lyöty lukkoon. Mielestämme seuraavalla hallituskaudella on tehtävä suunnitelma. Tässä katsotaan talouden keinovalikoimat ja sitten toisaalta myös lainsäädännön puoli, eli miten voidaan ohjata siirtymää oikeaan suuntaan.

Kari esitteli vihreiden jyrkkää linjaa

Kokoomuksen Harri Jaskari puhui ratkaisujen löytämisestä, että ihmiset näkisivät niiden olevan mahdollisuuksia.

Vasemmistoliiton Hanna Sarkkinen sentään muisti ottaa esille kalliiden energiaremonttien tukemisen.

Vihreiden Emma Kari oli tuttuun tapaan jyrkällä linjalla, eikä hän ehtinyt kertoa, millaisia seurauksia vihreiden ilmastopolitiikalla on tavallisen kansalaisen elämään.

– Jos otamme ilmastonmuutoksen tosissaan, niin se tarkoittaa että meidän pitää luopua kaikista fossiilisista polttoaineista. Ruotsissa asia ei ole enää ongelma, koska heillä on käytössä investointituki. Itse lähden siitä, että öljylämmitteisiä taloja ei pidä rakentaa enää ollenkaan, Kari sanoi.

Putkonen varoitti intoilun seurauksista

Perussuomalaisten työmies Matti Putkonen toppuutteli muita eduskuntavaaliehdokkaita. Putkonen muistutti, että ilmastoasioissa Suomi on jo tehnyt enemmän ja nopeammin kuin yksikään EU-maa.

– Ilmastopoliittisesti olemme johtajia päästöjen vähentämisessä. Siksi meillä ei ole kiirettä ajaa öljylämmitystaloja alas, Putkonen sanoi.

Putkosen mukaan öljylämmityksen kustannuksia ei pidä keinotekoisesti nostaa eikä pyrkiä ajamaan köyhyysloukkuun öljylämmitteisten pientalojen omistajia. Putkonen myös muistutti kansanedustajaehdokaskollegoitaan heidän kunnianhimoisten ilmastotavoitteidensa seurauksista kansantaloudelle.

– Kannattaa muistaa, että raha on rajallinen suure. Samaan aikaan teidän kahdeksan puolueen ilmastotoimet vievät Suomesta perusvientiteollisuuden pois, joka on ainoa keino ylläpitää tätä maata. Sitähän nämä puheet fossiilisten polttoaineiden käytön lopettamisesta ja haittaveroista käytännössä merkitsevät, Putkonen ihmetteli.

SUOMEN UUTISET