Yhdysvaltalainen talousaiheisiin keskittynyt mediayhtiö CNBC uutisoi maan vuokralaisten ja piensijoittajiin laskettavien vuokraisäntien talousongelmista. Lähes joka kolmas piensijoittajan asunnossa vuokralla oleva ei pysty hoitamaan elokuun vuokraa.

Valtaosa Yhdysvaltain vuokra-asuntomarkkinoista koostuu yksityisistä sijoittajista. He pyörittävät noin 17 miljoonaa vuokra-asuntoa ympäri maata.

Vuokralaisten talousongelmat heijastuvat myös vuokraisäntiin. Isäntien tulee hoitaa kiinnelainansa, kiinteistöveronsa ja muut ylläpitoon ja huoltoon laskettavat kulut, vaikka vuokratulot ovat tyrehtymään päin. Joka kolmannen vuokraisännän tulovirta koostuu merkittävästi vuokrista.

Säästöt hupenevat

Vuokraisännillä riittää silti ymmärrystä vuokralaisten maksuvaikeuksille epidemian keskellä. 35 prosenttia heistä on joutunut uhraamaan säästöjään pystyäkseen hoitamaan omat maksuvelvoitteensa. 42 prosenttia vuokralaisista on joutunut tekemään samoin.

Lähes puolet yksityissijoittajista on suostunut joko lykkäämään vuokranmaksua tai antamaan niitä kokonaan anteeksi.

Maksuvaikeuksista kertovat luvut ovat kuitenkin ripeässä kasvussa. Elokuun vuokranmaksujen ongelmat ovat lisääntyneet neljänneksen heinäkuulta.

Vaikeuksien pitkittyessä vuokraisännillä ei ole hyviä vaihtoehtoja. Massahäädöiltä on vältytty toivoen, että politiikot saisivat ratkaistua yleisen työttömyyskorvauskiistan. Aiempi korvausohjelma on päättynyt.

Tukirahaa kiinnelainoille

Noin 12 prosenttia asuntosijoittajista on anonut hallinnolta helpotusta valtion takaamiin lainoihin. Tukea voidaan myöntää aina yhteen vuoteen asti. Siihen ajavat paitsi nykyisten vuokralaisten maksuvaikeudet, myös epäilys siitä, ettei tilanne kohenisi uusienkaan vuokralaisten myötä.

Mikäli politiikkojen sapeleiden kalistelu jatkuu, vuokraisännät voivat joutua häätämään vuokralaisiaan, CNBC kertoo. Kiinnelainat voivat jäädä hoitamatta, mikä voisi johtaa uuteen asuntokriisiin vuoden 2008 tapaan.

Suuremmilla asuntosijoitusyhtiöillä menee hieman paremmin siitä syystä, että niillä on paremmat kassapuskurit. Nekään eivät ole kaikkivoipaisia vaikeuksien pitkittyessä.

Henri Alakylä