

LEHTIKUVA
CNBC: Yhdysvalloissa lähes joka kolmas yksityiseltä asunnon vuokrannut ei suoriutunut elokuun vuokrastaan
Yhdysvaltalainen talousaiheisiin keskittynyt mediayhtiö CNBC uutisoi maan vuokralaisten ja piensijoittajiin laskettavien vuokraisäntien talousongelmista. Lähes joka kolmas piensijoittajan asunnossa vuokralla oleva ei pysty hoitamaan elokuun vuokraa.
Valtaosa Yhdysvaltain vuokra-asuntomarkkinoista koostuu yksityisistä sijoittajista. He pyörittävät noin 17 miljoonaa vuokra-asuntoa ympäri maata.
Vuokralaisten talousongelmat heijastuvat myös vuokraisäntiin. Isäntien tulee hoitaa kiinnelainansa, kiinteistöveronsa ja muut ylläpitoon ja huoltoon laskettavat kulut, vaikka vuokratulot ovat tyrehtymään päin. Joka kolmannen vuokraisännän tulovirta koostuu merkittävästi vuokrista.
Säästöt hupenevat
Vuokraisännillä riittää silti ymmärrystä vuokralaisten maksuvaikeuksille epidemian keskellä. 35 prosenttia heistä on joutunut uhraamaan säästöjään pystyäkseen hoitamaan omat maksuvelvoitteensa. 42 prosenttia vuokralaisista on joutunut tekemään samoin.
Lähes puolet yksityissijoittajista on suostunut joko lykkäämään vuokranmaksua tai antamaan niitä kokonaan anteeksi.
Maksuvaikeuksista kertovat luvut ovat kuitenkin ripeässä kasvussa. Elokuun vuokranmaksujen ongelmat ovat lisääntyneet neljänneksen heinäkuulta.
Vaikeuksien pitkittyessä vuokraisännillä ei ole hyviä vaihtoehtoja. Massahäädöiltä on vältytty toivoen, että politiikot saisivat ratkaistua yleisen työttömyyskorvauskiistan. Aiempi korvausohjelma on päättynyt.
Tukirahaa kiinnelainoille
Noin 12 prosenttia asuntosijoittajista on anonut hallinnolta helpotusta valtion takaamiin lainoihin. Tukea voidaan myöntää aina yhteen vuoteen asti. Siihen ajavat paitsi nykyisten vuokralaisten maksuvaikeudet, myös epäilys siitä, ettei tilanne kohenisi uusienkaan vuokralaisten myötä.
Mikäli politiikkojen sapeleiden kalistelu jatkuu, vuokraisännät voivat joutua häätämään vuokralaisiaan, CNBC kertoo. Kiinnelainat voivat jäädä hoitamatta, mikä voisi johtaa uuteen asuntokriisiin vuoden 2008 tapaan.
Suuremmilla asuntosijoitusyhtiöillä menee hieman paremmin siitä syystä, että niillä on paremmat kassapuskurit. Nekään eivät ole kaikkivoipaisia vaikeuksien pitkittyessä.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Häätökaaos uhkaa Yhdysvaltoja – Jopa 40 miljoonaa saattaa joutua kadulle

Sdp käänsi takkinsa: Lisää veroja omakotitaloasujille

Purra: Vihreän elvytyksen sijaan pitäisi puhua vihreästä tainnutuksesta – ”Päätökset kohdistuvat palkansaajien rahapussiin siten, että asumisen, autoilun ja lämmityksen kustannukset kohoavat”

Itäinen Helsinki ei houkuttele enää suomenkielisiä lapsiperheitä – ”Kaupungin asuntoihin asutetaan humanitaarisia maahanmuuttajia”

Öljylämmitteisissä pientaloissa asuu noin 200 000 ikääntyvää suomalaista – Asumismenot saattavat pakottaa ikääntyvät tinkimään jopa ruoasta ja lääkkeistä

Immoselta ja Puistolta ratkaisuja työvoiman kohtaanto-ongelmaan: Haittamaahanmuutto kuriin – ”Asuntoja töissä käyville suomalaisille”

Keinot asunnottomuuden poistoon ovat olemassa – Helsingin perussuomalaiset haluavat kaupungin asunnot helsinkiläisille

Yhdysvalloissa konkurssiaallon esimakua: Vuoden alusta vähintään miljardin dollarin yrityksiä kaatunut ennätykselliset 45 kappaletta
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.