Asunnottomien yön alkutahdit lyötiin Helsingissä Harjun entisen ruumishuoneen edustalla. Liekö sattumaa mutta jo paikanvalinta osoitti sen, kuinka lopullisesta asiasta on kyse. Paikalle paneelikeskusteluun oli saatu niin paikallispoliitikkoa, kansanedustajaa kuin yksi asuntoministerikin. Paljolti asunnottomista koostunut yleisö eli aktiivisesti keskustelussa mukana.

Vaalien alla ja vanhaan malliin kaikki keskusteluun osallistuneet olivat sitä mieltä, että asunnottomuudelle pitää tehdä jotakin. Sen sietämiselle on jopa nollatoleranssi. Asunnottomuus koskee noin neljäätuhatta ihmistä Helsingissä ja toisaalta vaikkapa tyhjiä asuntoja pääkaupungissa on 29 000 kappaletta.

Asunnottomuutta ei ole haluttu ratkaista

Paneeliin osallistuvien suuri lukumäärä teki keskustelun mahdottomaksi ja osanottajat vastasivat vain tilaisuuden juontajan esittämiin kysymyksiin vuorotellen ja minuutin verran kukin.

Niinpä perussuomalaisten aktiivi Pertti Villo kertaa ja täydentää tilaisuuden jälkeen hetkeä aiemmin paneelikeskustelussa esittämiään perussuomalaisten kantoja:

– Asunnottomuus ei ole rahasta kiinni, se on kiinni poliittisesta tahdosta. Ja sitä ei ole ollut viimeiseen viiteentoista vuoteen, Villo sanoo aluksi.

Mitä asialle voisi tehdä?

– Eihän sille muuta voi tehdä, kun saada nämä päättäjät vastaamaan siitä, että päätökset on sen mukaisia, mitä täällä on puhuttu. Nämäkin puolueet, jotka tässä nyt olivat – jos he ovat sitä mieltä vielä tuolla kaupungintalolla, niin sittenhän tämä asia on sillä ratkaistu.

Kontteja asunnottomille

Mikä sinun oma keinosi on?

– Oma keinoni on, että vien meidän valtuustoryhmälle tämän viestin mitä mieltä ollaan. Meidän valtuustoryhmä on esittänytkin pikaratkaisuna tämmösiä kontteja, kunnes asunnottomille saadaan rakennetuksi pysyvät asunnot. Mutta sitä vastustettiin, kun se kuulemma oli niin epäinhimillistä. Jotenkin päättäjien mielestä on parempi, että ihmiset on roskalaatikossa, kun kuulemma konttiasunto ei ole ihmisille tarkoitettu. Niitä on kyllä tehty hirveen moderneja kontteja nimenomaan asumiseen, Villo vastaa.

Mitä tarkoitat sillä, että Helsingin asunnot pitäisi antaa niille, joille ne kuuluvat?

– Joo mä tarkoitan sitä, että nythän Helsinkiin tulee paljon muita kuin helsinkiläisiä. He vievät helsinkiläisiltä asunnottomalta sen asunnon, koska he ovat Helsingin virkamiesten mukaan kiireellisempiä kuin kaupungin omat asunnottomat.

Kaupungin asunnot kuuluvat helsinkiläisille

– Mun mielestä tässä suurin moka on se, että poliitikot ovat luovuttaneet Helsingin kaupungin vuokra-asuntojen jaon täysin virkamiehille. Niin asunnon jako, kuin sitten sen saaminenkin. Poliitikoilla ei ole enää sitä kontrollia, mitä oli aikaisemmin eli missä suhteessa asunnot jaetaan, Villo sanoo lopuksi.

Paneelikeskustelua tarkasti seurannut perussuomalaisten varavaltuutettu Helsingissä Juhani Strandén haluaa vielä korostaa, että asukkaiden valintakriteereissä pitää ottaa huomioon hakijan kiireellisyys ja helsinkiläisyys.

– Asunnot pitää antaa heille, joille ne on tarkoitettu, Strandén painottaa.


Juttua muutettu 19.10.2018 klo 18:23. Osa Strandénin sitatteista oli virheellisesti merkitty Villon nimiin.

SUOMEN UUTISET