Yhdysvaltalaisia suuryrityksiä on hakeutunut konkurssiin ennätykselliset 45 kappaletta tämän vuoden aikana, talouslehti Financial Times uutisoi. Finanssikriisin vuotena 2009 vastaavassa ajassa oli kaatunut 38 suuryritystä. Samaan aikaan osakkeiden hinnat takoavat kaikkien aikojen ennätyksiä.

Konkurssitilastot selviävät analyysiryhmä New Generation Researchin keräämistä tiedoista. Ryhmän operatiivinen johtaja Ben Schlafman maalaa perin apeita näkymiä Yhdysvaltain yrityskentälle.

– Olemme konkurssiaallon alussa. Aalto tulee leviämään laajalti eri toimialoille kriisin syventyessä, Schalfman toteaa.

Yhdysvaltain hallinto on yrittänyt auttaa maan taloutta tuhansien miljardien dollarin tukipaketeilla. Tuet vain alleviivaavat talouskriisin voimaa. Maan talous supistui mykistyttävät 32,9 prosenttia huhti- ja kesäkuun välillä vuositasolla mitattuna.

”Konkurssiala” on kasvuala

Yritykset kaatuvat jättimäisiin velkoihinsa. FT mainitsee muun muassa ikonisen kodintavarajätti JCPenneyn, jolla oli miljardien dollarin vastuut. Ylellisyystuotteita myynyt Neiman Marcusin velkalasti oli 6,7 miljardia dollaria. Yritys ajautui konkurssiin toukokuussa.

Energia-alan yritykset ovat kaatuneet alhaiseen öljyn markkinahintaan. Terveydenhuollon yrityksiä ja ravintoloita on niin ikään mennyt nurin.

– On tuskallista sanoa näin, mutta konkurssiala on kasvava toimiala Amerikassa, Schlafman sanoo.

Henri Alakylä