Gage Skidmore, Wikipedia
Analyysi: Trump lähtee jälleen altavastaajana vaaleihin – onnistuuko 2016 uusinta?
Yhdysvallat valmistautuu kolmen kuukauden päästä käytäviin presidentinvaaleihin poikkeuksellisen kaoottisissa tunnelmissa. Kaduilla mellakoidaan, poliittinen polarisaatio on huipussaan ja koronavirusepidemia on vaatinut jo 160 000 kuolonuhria. Istuva presidentti Donald Trump, jonka uudelleenvalinta näytti vielä vuosi sitten lähes varmalta, joutuu nyt lähtemään vaaleihin altavastaajana. Mutta hän on tehnyt sen ennenkin.
Yhdysvaltojen seuraaviin presidentinvaaleihin on aikaa enää noin kolme kuukautta. Varsinainen vaalipäivä on 3. päivä marraskuuta, ja kahden suuren puolueen on määrä valita ehdokkaansa myöhemmin tässä kuussa käytävissä puoluekokouksissaan. Republikaanien odotetaan asettavan ehdolle istuvan presidentin Donald Trumpin. Varapresidenttiehdokkaaksi valittaneen istuva varapresidentti Mike Pence.
Demokraattien odotetaan taas asettavan ehdokkaakseen esivaalit voittaneen ex-varapresidentti Joe Bidenin, jonka odotetaan nimittävän varapresidenttiehdokkaansa lähipäivinä.
Biden, 77, on tällä hetkellä gallup-johdossa. Trumpille vaalivuosi 2020 on ollut vaikeuksia täynnä. Alkuvuodesta saapunut koronaviruspandemia laittoi ensin maan talouden polvilleen. Kesän aikana George Floydin kuolemasta käynnistyneet mielenilmaukset levisivät ympäri Yhdysvaltojen, kärjistyen monissa kaupungeissa väkivaltaiseksi mellakoinniksi, joka jatkuu edelleen. Samaan aikaan koronaviruksen aiheuttamien kuolemien määrä maassa on noussut jo 160 000:een.
Jos historiallista vertauskohtaa haluaa etsiä, niin yhtä kaoottista vaalivuotta Yhdysvalloissa ei ole nähty ainakaan sitten vuoden 1968, jolloin presidentinvaaleja varjostivat demokraattiehdokas Robert Kennedyn ja kansalaisoikeustaistelija Marthin Luther Kingin salamurhat, laajeneva sota Vietnamissa, kasvava radikalismi yliopistokampuksilla ja kesän väkivaltaiset rotumellakat suurissa kaupungeissa.
Vuoden 1968 vaaleista voittajaksi nousi lopulta republikaanien Richard Nixon teemoilla, joita myös Trump nyt toistaa: “law and order” ja “silent majority”, eli laki ja järjestys sekä hiljainen enemmistö.
Mutta auttaako edes Nixonin pelikirja nyt pulaan joutunutta Trumpia? Nyt näyttää siltä, että onnistuakseen Trumpin jatkokausi riippuu paitsi onnistuneesta kampanjastrategiasta ja sen toteutuksesta, myös talous- ja koronavirustilanteen kehittymisestä syksyn aikana.
Ainakin seuraaviin seikkoihin kannattaa kiinnittää huomiota arvioitaessa tulevien vaalien tulosta.
Miten “law and order”-politiikka toimii?
Nixonin murskavoitto vuonna 1968 tuli järkytyksenä monille. Lakia ja järjestystä vaatineen konservatiiviehdokkaan voitto oli kaikin tavoin vastoin ajan henkeä. Nixonin oivallus oli kuitenkin vedota levottomuuksiin, radikalismiin ja väkivaltaan kyllästyneisiin tavallisiin äänestäjiin, “hiljaiseen enemmistöön”, sen sijaan että hän olisi keskittynyt esimerkiksi median tai kulttuurieliitin mielipiteisiin. Se toimi.
Trump yrittää nyt jossain määrin samaa temppua. Presidentti onkin kesän aikaan useaan otteeseen käyttänyt sanasta sanaan Nixonin vanhoja kampanjasloganeja. Erityisesti Trump näyttää luottavan siihen, että tavalliset äänestäjät eivät hyväksy demokraattipuolueen veljeilyä äärilaidan väkivaltaisten Antifa-mellakoiden liepeillä, vaan haluavat todella palauttaa lain ja järjestyksen kaduille.
Tästä tempusta tekee Nixoniin tilanteeseen verrattuna hankalamman se, että Trump on istuva presidentti, kun taas Nixon oli ulkopuolinen haastaja. Trumpin on vaikeampi syyttää heikkoa hallintoa tilanteessa, jossa hän myös itse edustaa sitä. Trump onkin yrittänyt rakentaa pesäeroa erityisesti demokraattijohtoisten kaupunkien ja osavaltioiden hallintoon, syyttäen paikallishallintoa liian pehmeistä otteista ja radikaalivasemmiston sympatisoinnista.
Talous ja koronavirustilanne
Trumpin isoin riippakivi tällä hetkellä on mahdollisesti koronavirusepidemian vuoksi laskeva taloussuhdanne ja myös itse epidemian torjunta Yhdysvalloissa.
Talouden tila ja työllisyys vaalien alla on tunnetusti ollut erityisen tärkeä kysymys istuvan presidentin jatkokausihaaveille. Esimerkiksi vuoden 1992 presidentinvaalien alla alkanut taantuma upotti George Bushin jatkokausihaaveet – huolimatta siitä, että presidentti oli ollut kautensa aikana suosittu.
Toinen iso kysymys Trumpin jatkokauden kannalta on itse koronavirusepidemian hoito, jossa Yhdysvalloilla on ollut vaikeuksia. Syyt eivät toki ole yksin Trumpin, mutta aivan kuten taloudessakin, on hyvin mahdollista että istuva hallinto joutuu kantamaan poliittisen vastuun vastoinkäymisistä ja epäonnistumisista.
Sekä taloustilanteessa että itse epidemian hallinnassa vaalien kannalta ratkaisevaa saattaa kuitenkin olla nyt ajoitus, eli mikä on tilanne itse vaalipäivänä. Näiden suhteen Trump joutuukin nyt käymään puolustustaistelua. Käytännössä onnistuminen tässä saattaa jo olla pois Trumpin omista käsistä, ja riippua jo sellaisista suhdanteiden kehityksestä, joille presidentti itse ei voi mitään.
Pandemia tuo muutoksia mobilisaatioon ja vaalien järjestämiseen
Koronaviruspandemia vaikuttaa myös konkreettisemmin tapaan, jolla itse vaalit ja kampanjointi voidaan toteuttaa. Esimerkiksi Trumpin viime kampanjaa nostattaneet Trump rally -tapahtumat ovat nyt pandemian vuoksi jäissä. Äänestäjien perinteinen mobilisaatio saattaa epäonnistua myös demokraattipuolella. Molempien puolueiden puoluekokouksetkin toteutetaan pitkälti hajautettuina etäkonferensseina.
Myös itse vaalien äänestystavoista ja erityisesti postiäänestyksestä käydään nyt kovaa poliittista vääntöä. Koronavirusepidemialle perusteltujen laajojen postiäänestyksien uskottaisiin hyödyttävän enemmän demokraatteja, joille äänestäjien saaminen liikkeelle on ollut perinteisesti suurempi haaste kuin republikaaneille. Luonnollisesti molemmat puolueet vetoavat siihen, että juuri heidän kannattamansa malli suojaisi paremmin demokratiaa ja äänestyksen integriteettiä, mutta tosiasia lienee se, että kyse on molemmilla osapuolilla kylmästä vaalimatematiikasta: molemmat puolueet suosivat nimenomaan omaa vaalimenestystään hyödyttäviä vaalitapoja.
Demokraatit voivat vielä töpeksiä homman omaan maaliin
Jos verrataan esimerkiksi Barack Obamaan, innostus Joe Bidenin ympärillä ei ole ollut erityisen käsinkosketeltavaa. Bidenia pidetään jokseenkin epäkarismaattisena hahmona ja hänen julkinen esiintymisensä on ollut haparoivaa. Bidenin suurin valttikortti jopa omienkin keskuudessa näyttää olevan nyt lähinnä vain se, että hän ei ole Donald Trump.
Epäkarismaattisen ehdokkaansa lisäksi demokraatteja on vaivannut jo pitkään myös sisäinen ideologinen hajaannus, joka näkyy erityisesti radikaalin vasemmistosiiven tyytymättömyytenä Bidenin kaltaisiin maltillisempiin keskitien demokraatteihin. Yksi riski demokraateille onkin juuri vasemmistoradikaalien ylilyönnit, jotka voisivat kääntää liikkuvia äänestäjiä Trumpin laki ja järjestys -linjan puolelle. Väkivaltaisia mellakoitsijoita ja agitaattoreita kun voi olla hankala puoluetoimistolta käsin kovin tarkasti kontrolloida, vaikka demokraatit toki mieluusti ottavatkin kaiken ilon irti yhteiskunnallisen liikehdinnän Trumpille aiheuttamasta vahingosta.
Biden itse on asemoitunut tarkasti ja maltillisesti, irtisanoutuen jyrkästi väkivaltaisesta mellakoinnista. Se ei kuitenkaan tarkoita etteivätkö muut elementit demokraattisessa puolueessa ja sen liepeillä voisi vielä vierottaa maltillisia äänestäjiä pois demokraattileiristä. Ylipäänsä puoluepoliittinen polarisaatio Yhdysvalloissa on nyt historiallisen korkealla ja Trump tunnetusti hallitsee myös negatiivisen kampanjoinnin, osaten tarttua vastapuolen ilmeisiin heikkouksiin.
Annetut äänet, vaalitapa ja vaa’ankieliosavaltiot ratkaisevat tuloksen
Lopulta on hyvä pitää mielessä myös se, että gallupit ja kannatusmittaukset voivat antaa hyvinkin harhaanjohtavan kuvan siitä, miten itse vaalit lopulta ratkeavat. Näin kävi esimerkiksi vuoden 2016 presidentinvaaleissa, joissa mittaukset ja asiantuntijat povasivat loppuun asti voittoa Hillary Clintonille.
Johtuen osavaltiokohtaisesta valitsijamiehiin perustuvasta vaalitavasta absoluuttiset kannatuslukemat eivät välttämättä kerro mitä vaaleissa tulee tapahtumaan. Esimerkiksi Hillary Clinton hävisi vaalit, vaikka sai enemmän ääniä. Vaalien lopullinen tulos ratkeaakin usein pienten virhemarginaalien sisällä muutamissa niin sanotuissa vaa’ankieliosavaltioissa, eli niissä osavaltioissa, jotka eivät ole selkeästi kummankaan puolueen hallinnassa. Tällaisia osavaltioita ovat esimerkiksi Florida, Ohio ja Pennsylvania. Jo pienikin mittausvirhe gallupeissa tai ennusteissa voi antaa harhaanjohtavan kuvan siitä, mitä äänestyspäivänä todella tulee tapahtumaan. Selvää on ettei Trumpin kampanja, joka on jo nyt rikkonut kaikki varainkeruuennätykset, tule ainakaan luovuttamaan kamppailua suosiolla.
—
Yhdysvaltain demokraattipuolue järjestää kansalliskokouksensa 17.-20. elokuuta Wisconsinissa.
Republikaanipuolue taas järjestää oman kansalliskokouksensa 24.-27. elokuuta Pohjois-Carolinassa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- koronavirus Joe Biden Black Lives Matter Mike Pence Presidentinvaalit Richard Nixon Hillary Clinton Donald Trump Yhdysvallat
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Yhdysvalloissa konkurssiaallon esimakua: Vuoden alusta vähintään miljardin dollarin yrityksiä kaatunut ennätykselliset 45 kappaletta
Yhdysvaltain presidentinvaalien äänestäjiä huolettavat talous ja terveys – uusi murhe nousi viiden huolestuttavimman asian joukkoon
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ehdolla Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi
Viikon suosituimmat
Vanhemmat ottavat jo juristin mukaan lapsensa opettajatapaamisiin – opettajilta kuppi nurin
Opettajien työelämä Ruotsissa ei ole välttämättä ollut ruusuilla tanssimista tähänkään asti. Uusin vitsaus ovat juristit, joita vanhemmat raahaavat mukaan pikkupiltin opettajatapaamisiin. Näin tapahtuu sekä hyvinvoivissa yksityiskouluissa että ongelmalähiöiden kunnallisissa oppilaitoksissa. Kuppi meni nurin jo opetusministeriltäkin.
Ilmastonmuutos ei sytyttänyt Los Angelesin maastopaloja – epäiltyjä tuhopolttajia otettu kiinni
Ilmastonmuutos on saattanut pahentaa Kalifornian kuivuutta ja voimistaa tuulia, mutta maastopalot johtuvat ihmisten toiminnasta. Useita epäiltyjä tuhopolttajia on jo otettu kiinni. Kuvernööri Newson on kutsunut kansalliskaartin apuun estämään palaneiden kotien ryöstelyä.
SDP kieltää Afrikan tähti -pelit Turun päiväkodeista – ministeri Ville Taviolta tyrmäys: ”Demokratiassa ei tule tehdä päätöksiä yksittäisen mielensäpahoittajan vuoksi”
Muutaman vuoden takainen Afrikan tähti -rasismikohu on lämmitetty uudestaan. Tällä kertaa asialla on turkulainen vasemmistopoliitikko Paco Diop, joka kertoo irtisanoutuneensa työstään Afrikan tähti -peliin sisältyvän rasismin vuoksi. Lisää löylyä kiukaalle heittää Turun apulaispormestari ja SDP:n puoluevaltuuston puheenjohtaja Piia Elo, jonka mukaan Afrikan tähti -pelit kerätään pois Turun kaupungin päiväkodeista.
Kirjailija Jarkko Tontti: Punavihreä kupla on puhkeamassa – ”Eliitille koittanut viimeinen hetki havahtua, että he ovat irtautuneet suomalaisesta elämästä”
Punavihreä kupla on suomalaisessa poliittisessa keskustelussa tunnettu käsite, jolla kuvataan sananmukaisesti kuplautunutta, vasemmistoa myötäilevää yhteisöä. Punavihreään hegemoniaan on tähän saakka keskeisesti kuulunut yhteiskunnallisen eliitin ja sitä myötäilevän median voimakas vieraantuminen tavallisesta kansasta, sen huolenaiheista ja toiveista. Juristitaustainen kirjailija Jarkko Tontti esittää nyt konkreettisin perusteluin, miten ajat ovat muuttuneet ja punavihreä arvomaailma törmännyt seinään.
Punavihreä Palestiina-aktivismi paisuu Helsingin valtuustossa – pormestariehdokas Wille Rydman: ”Ulkopolitiikka ei kuulu valtuustosaliin”
Elinkeinoministeri Wille Rydman kehottaa kuntapäättäjiä pidättäytymään ulkopolitikoinnista ja pysymään omalla tontillaan. - Kunnan tulee keskittyä oman toimivaltansa asioihin – siis kuntalaisten hyvinvoinnin, turvallisuuden ja palveluiden varmistamiseen. Se, että kaupunginvaltuutetut askaroivat ulkopoliittisten tai kansainvälisten kysymysten parissa, on kaikki pois kunnan varsinaisten tehtävien hoitamisesta, Rydman sanoo.
Mikä meni pieleen journalismissa? – Näkökulmia median alennustilan aiheuttajista
2020-luvulla journalismi on kriisissä. Toimittajien ja mediayleisön suhde on jännittynyt, ja samalla uudet ailahtelevat ansaintamallit kasaavat painetta toimituksille. Mediamaailmaa läheltä seuraavat vaikuttajat tarkastelevat syitä siihen, miksi journalismi on ajautunut alennustilaan.
Elon Muskin X-kirjoitus nosti esiin taannoiset Isoa-Britanniaa ravisuttaneet lasten raiskausrikokset – viranomaiset eivät aluksi puuttuneet rikoksiin rasismileiman pelossa
Viestipalvelu X:ssä levisi keskustelu Ison-Britannian lähihistoriassa tapahtuneista lapsiin kohdistuneista järkyttävistä seksuaalirikoksista. Satoja lapsia ja teini-ikäisiä tyttöjä joutui laajamittaisen “raiskausringin” hyväksikäytön kohteeksi. Elon Muskin mainitsemista rikoksista vaaditaan nyt kansallista tutkimusta.
Zuckerberg lupaa vähentää sensuuria Facebookissa – Trumpin valinta aloitti sananvapauden aikakauden
Mark Zuckerberg sanoo Trumpin valinnan olleen "kulttuurillinen käännekohta", jonka jälkeen on aika laittaa sananvapaus taas etusijalle. Hänen tekemänsä paljastukset siitä miten Facebook on tarkoituksella pyrkinyt sensuroimaan ja rajoittamaan keskustelua ovat hyvin mielenkiintoisia. Zuckerbergin mukaan viimeiset neljä vuotta ovat olleet someyrityksille erityisen vaikeaa aikaa, koska Yhdysvaltain hallitus on edistänyt sensuuria.
Mielipiteenvapaus somessa kuohuttaa saksalaisia – viestipalvelu X:stä alkoi joukkopako, kun Musk kehotti saksalaisia äänestämään AfD:tä
Amerikkalaisen teknomiljardöörin Elon Muskin ja Vaihtoehto Saksalle -puolueen (AfD) puheenjohtajan Alice Weidelin torstai-iltana X-viestipalvelukanavalla käymä keskustelu Saksan politiikasta ja Mars-lennoista räjäytti käyntiin myrskyisän keskustelun vaalivaikuttamisesta ja mielipiteenvapaudesta sosiaalisessa mediassa. Monet ammattiliitot ja Saksan korkein oikeus ovat ilmoittaneet jättävänsä X:n.
Riikka Purra blogissaan: Suomen kovaäänisin oppositio on perinteinen media, joka moninkertaistaa vasemmisto-opposition viestin
Valtiovarainministeri Riikka Purra kirjoittaa blogissaan tuloeroista, hallituksen vastustuksesta ja kovaäänisen median propagandasta, joka moninkertaistaa vasemmisto-opposition viestin. Sosiaalisen median keskusteluissa on ihmetelty viime päivinä, miksi uuden kyselyn mukaan suomalaisten suurin huolenaihe on kansalaisten eriarvoistuminen ja tuloerojen kasvu. Syytä onkin ihmetellä, sillä tuloerot eivät todella ole Suomessa ongelma.