

LEHTIKUVA
Yhdysvaltain presidentinvaalien äänestäjiä huolettavat talous ja terveys – uusi murhe nousi viiden huolestuttavimman asian joukkoon
Tutkimuslaitos Pew Research Center tiedusteli yhdysvaltalaisilta äänestäjiltä näiden suurimpia huolenaiheita. Kärjessä tulivat talous ja terveys, mikä tuskin yllättää koronapandemian keskellä. Myös väkivaltarikokset huolestuttavat isoa joukkoa amerikkalaisista.
Yhdysvaltain kahden suurpuolueen presidenttiehdokkaiden kannattajien keskuudessa murheiden lista on perin erilainen. Molempien ehdokkaiden huolet yhdistyvät selkeästi vain korkeimman oikeuden tuomarien nimityksissä ja ulkopolitiikan suunnasta. Lisäksi aselakien tila on melko lähellä toisiaan.
Mellakat pelottavat
Pew Researchin tutkimuksessa esiin nousee väkivaltarikoksiin kohdistuva huoli. Neljä vuotta sitten kyseinen huoli ei mahtunut kymmenen suurimman huolenaiheen mukaan.
Yhdysvalloissa on mellakoitu lukuisissa suurkaupungeissa polttamalla, ryöstelemällä ja ammuskelemalla. Ihmishenkiä on menetetty mellakoiden yhteydessä.
Väkivaltarikokset ohittivat muun muassa ulkopolitiikan suunnan ja ilmastonmuutoksen huolenaiheissa. Ulkopolitiikka seuraa kuudentena väkivaltarikoksia, kun ilmastonmuutos on huolenaiheena vasta sijalla yksitoista.
Republikaanien ehdokkaaksi nimetty istuva presidentti Donald Trump on luvannut palauttaa lain ja järjestyksen maahan. Samaa viestiä on kertonut hänen varapresidenttiehdokas Mike Pence. Pence tavoittelee Trumpin tavoin jatkokautta.
Huolissa on eroja
Demokraattipuolueen ehdokkaan Joe Bidenin kannattajat ovat eniten murheissaan terveydenhuollosta, koronaviruksesta ja etnisestä epätasa-arvosta.
Vähiten kahdentoista suurimman huolen yhteislistalta Bidenin kannattajia huolettavat abortit, maahanmuutto ja väkivaltarikokset. Kaksi jälkimmäistä päätyivät tasatulokseen.
Trumpin kannattajien suurimmat murheet ovat talous, väkivaltarikokset ja maahanmuutto. Kolme pienintä murhetta ovat puolestaan ilmastonmuutos, etninen epätasa-arvo ja tuloerot.
Huolissa on merkittäviä eroja ehdokkaiden välillä. Pew Researchin neljä vuotta sitten tekemään kyselyyn verrattuna ehdokkaiden eli Trumpin ja demokraattipuolueen Hillary Clintonin äänestäjien murheiden lista muistutti selkeästi enemmän toisiaan. Tuolloinkin talous oli suurin murhe. Toisena ollut terrorismi on jäänyt nyt kahdentoista suurimman murheen ulkopuolelle.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Väkivaltarikokset Joe Biden Yhdysvaltain presidentinvaalit 2020 Mike Pence Hillary Clinton Donald Trump
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Analyysi: Trump lähtee jälleen altavastaajana vaaleihin – onnistuuko 2016 uusinta?

Pitkään kytenyt poliisiväkivalta ja vasemmiston radikalisoituminen räjähtivät väkivallaksi Yhdysvalloissa

Tavio: Hyväksyykö Li Andersson ilkivallan mielenosoituksissa?

BLM-mellakat muuttuivat kulttuurivallankumoukseksi, jossa kaadetaan patsaat ja hiljennetään vääräoppiset

Antropologi: BLM-mielenosoituksista on tullut nuorille suomalaisille naisille uskonnon korvike

Sanna Marin antaa tukensa Black Lives Matter -rähinöille, seuraavana päivänä uhkaava nuorisojoukko kivittää poliiseja Hietaniemessä

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ehdolla Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.