Poliisi kertoo tiedotteessaan eilisillan uhkaavasta tilanteesta Hietaniemessä:

”Nuorisojoukko käyttäytyi aggressiivisesti poliisia kohtaan juhannusyönä Hietaniemen uimarannalla Helsingissä. Välikohtausta ennen poliisi oli joutunut puuttumaan useita kertoja häiriökäyttäytymiseen rannalla.

Tilanne alkoi aamuyöllä 20.6. hieman ennen kahta, kun poliisi meni Hietaniemen rannan koripallokentälle keskeyttämään joukkotappelua. Tuolloin osa nuorista alkoi piirittää poliisipartioita, heittää kiviä ja ampua ilotulitusraketteja kohti poliiseja ja poliisiautoja.

Poliisin arvion mukaan Hietaniemen uimarannalla oli useita satoja nuoria, joista osa osallistui aggressiiviseen käyttäytymiseen. Paikalle oli lopulta noin 30 poliisipartiota rauhoittamassa tilannetta. Poliisi joutui käyttämään tilanteessa kaasusumutinta (OC) varoitettuaan joukkoa useita kertoja sen käytöstä.”

Poliisin jatkotiedotteessa asiaa täsmennetään:

”Hieman ennen aamukahta Hietaniemen rannan koripallokentällä oli kahden nuorisojoukon välinen tappelu, jota partio meni rauhoittelemaan. Yksi henkilö otettiin poliisin haltuun tilanteen selvittämiseksi. Kun henkilöä kuljetettiin poliisiautolle, alkoi muu nuorisojoukko lähestyä poliisia uhkaavasti.

”Ennen tilanteen alkua poliisi oli puuttumassa tilanteeseen, johon poliisin kuuluukin puuttua, eli tappeluun. Kun tappeluun osallistunutta kuljetettiin autolle, alkoi muu nuorisojoukko ympäröidä poliisia ja käyttäytyä epäasiallisesti heittelemällä pulloilla ja kivillä”, kertoo päivystävä tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kirsi Kanth.

Joukosta ammuttiin poliisia ja poliisiautoja kohti myös ilotulitusraketteja. Paikalle hälytettiin lisää partioita. Poliisi käski väkijoukkoa hajaantumaan ja varoitti etukäteen, että joutuu turvautumaan oc-sumutteeseen, jos käskyjä ei noudateta.”

”Kieroja kyttiä vastaan on pakko taistella”

Iltalehti kirjoittaa aiheesta: ”Sosiaalisessa mediassa on lähtenyt kiertämään lukuisia videoita Hietaniemen tapahtumiin liittyen. Yhdellä videolla näkyy, kuinka nuori henkilö ampuu ilotulitteen poliiseja päin.”

Iltalehti kirjoittaa miehen sanovan: ”Kieroja kyttiä vastaan on pakko taistella”. Miehen seurassa ollut nuori nainen perustelee tekoa vetoamalla muun muassa Black Lives Matter -liikkeeseen.

Keskeiset ministerit osoittavat tukeaan Black Lives Matter -liikkeelle

Verkkouutiset kirjoitti torstaina pääministeri Sanna Marinin antaneen tukensa Black Lifes Matter -liikehdinnälle:

”Yhdysvalloissa mellakointiin johtaneet Black Lives Matter -liikkeen mielenosoitukset saavat tukea Suomen valtionjohdosta.”

Sisäisestä turvallisuudesta vastaava sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) on aiemmin Twitterissä liputtanut tukeaan liikkeelle.

Black Lifes Matter -liikkeen mellakointi ja rähinöinti Yhdysvalloissa ei ole voinut jäädä suomalaisilta ministereiltä huomaamatta. Tilanne on monin paikoin riistäytynyt täysin käsistä, ja yhteiskunnalliset jännitteet ovat äärimmäisen kovat.

Vasemisto on yrittänyt toistaa BLM-liikehdintää myös Yhdysvaltain ulkopuolella, myös Suomessa.

Vasemmistonuorten puheenjohtaja Liban Sheikh kiihotti Senaatintorilla kuulijoita vähintäänkin kyseenalaisin väittein. Hän väitti muun muassa tuhansien nuorten kohtaavan rasistista väkivaltaa Suomessa päivittäin. Väite pitää yhtä huonosti paikkansa kuin maalailut Suomen ”kolonialistisesta historiasta”.

Päivitys 21.6 kloi 14.47:

Poliisin kolmannessa, sunnuntaina julkaistussa tiedotteessa todetaan:

”Poliisiin esitutkinta Hietaniemen rannan juhannusyön tapahtumista on edennyt. Lauantaina suoritettujen kuulustelujen ja tutkinnan valossa teko vaikuttaisi päihtyneiden nuorten päähänpistolta.

Tapahtumat eivät vaikuttaisi olleen suunnitelmallisia tai liittyneen ajankohtaiseen Black Lives Matter -teemaan, vaikka silminnäkijähavaintojen mukaan paikan päällä huudettiin Black Lives Matter -henkisiä huutoja.

”Valtaosa tapahtumapaikalla olleista nuorista ei osallistunut poliisivastaiseen toimintaan, vaan seurasi tapahtumia sivusta, kuten sosiaalisessa mediassakin liikkuneista tallenteista näkyy”, toteaa päivystävä tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kirsi Kanth.

Poliisi otti tapahtumassa kiinni viisi nuorta miestä. Heistä kolmea epäillään rikoksesta ja kaksi otettiin kiinni niskoittelusta poliisilain perusteella. Rikoksesta epäillyt ovat alaikäisiä ja niskoitelleet täysi-ikäisiä. Kaikki kiinni otetut nuoret kuulusteltiin ja vapautettiin lauantain aikana. Lisäksi poliisi on kuullut muita osallisia.

Tapahtumien aikana loukkaantui räjähteiden johdosta kaksi poliisia, joita ei ole vielä kuultu. Heidän näkyvät vammansa ovat laadultaan lieviä. Räjähteiden aiheuttamat muut mahdolliset vammat selviävät vasta tutkimuksissa.

Yksi lauantaina kuulustelluista on nuori mies, jonka epäillään vahingoittaneen poliiseja ilotulitteiden heittämisellä. Epäilty kertoi ottaneensa raketteja mukaan illan viettoa varten. Hän myönsi kuulusteluissa heittäneensä muutamia raketteja poliiseja kohti, mutta kiistää aiheuttaneensa toiminnallaan vahinkoja. Epäilty kertoi katuvansa tekoa kovasti.

”Vaikuttaa siltä, että päihteillä on ollut osuutta asiaan ja toisten antamasta huonosta esimerkistä on tullut tunne, että on kiva vastustaa poliisia”, Kanth sanoo.

Tutkinnassa on tällä hetkellä rikosnimikkeet virkamiehen väkivaltainen vastustaminen, vahingonteko, pahoinpitely ja räjähderikos. Esitutkinta jatkuu osallisten kuulemisella ja vahinkojen selvittämisellä.”

SUOMEN UUTISET