

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Minneapolisissa äänestetään poliisirahoituksen leikkauksista – ”Defund the Police” -aktivistit mittaavat suosionsa
Yhdysvaltain Minneapolisin kaupungissa asukkaat saavat äänestää poliisin määrärahojen leikkauksista marraskuun alussa. Poliisiväkivaltaa vastustavat ”Defund the Police” -aktivistit selittävät kaupunkilaisille, ettei tarkoitus ole lakkauttaa poliisivoimia. Alueen demokraattipuolueen johtajat eivät kannata äänestystä, Politico uutisoi.
Marraskuun toisena päivänä Minneapolisin asukkaat äänestävät pormestaristaan. Huomion vie kuitenkin noin vuoden ajan esillä olleesta Defund the Police -liikkeen esitys (Yes 4 Minneapolis), josta äänestetään samalla kertaa. Sen mukaan poliisin määrärahoja leikattaisiin, eräänlainen 60 vuotta voimassa ollut ”poliisitakuu” poistettaisiin ja vapautuneita varoja ohjattaisiin sosiaalitoimeen.
Defund the Police -liike syntyi Minneapolisissa poliisi Derek Chauvinin tapettua tummaihoisen George Floydin. Chauvin tuomittiin tarkoituksettomasta taposta ja kahdesta lievemmästä Floydin kuolemaan johtaneesta rikoksesta yhteensä 22,5 vuoden vankeusrangaistukseen.
Chauvin aikoo valittaa tuomiosta.
Äänestys jakaa demokraatteja
Demokraattipuolueen sisällä Defund the Police -liike on saanut kahtiajakoisen vastaanoton. Aloitetta vastustavat Minneapolisin pormestari Jacob Frey, Minnesotan kuvernööri Tim Walz ja senaattori Amy Klobuchar. He ovat kaikki demokraatteja.
Frey tukee muutoksia, mutta hänen huolenaiheensa liittyvät aloitteen muutoksiin poliisivoimien hallinnossa. Tällä haavaa pormestari ohjaa yksin poliisivoimien rahoitusta ja sen toimia. Aloitteen mukaan valta siirtyisi kaupunginvaltuustolle. Freyn mukaan kenelläkään ei ole kontrollia, kun valta jakaantuu usealle.
Iskulauseena Defund the Police on napakka. Joidenkin demokraattien mielestä iskulause on turhankin napakka. Aktivistitkin ovat hieman turhautuneita siitä, että iskulause mielletään poliisivoimien täydelliseen alasajoon rikollisuuden kasvaessa.
Frey huomauttaa ajavansa lukuisia muutoksia, jotka eivät mahdu iskulauseisiin. Hän kertoi uudistusaikeistaan: poliisien vartalokameroiden lisääminen, poliisien toiminnan vertaisarviointi sekä poliisin voimankäytön koulutuksen muutokset.
Pormestarikisa käynnissä
Minneapolisin äänestystä seurataan ympäri Yhdysvaltoja. Poliisiväkivalta ja Defund the Police ovat olleet esillä laajalti ympäri maata. Puoltava äänestystulos voi siten vaikuttaa dominonappulaefektin tavoin muihinkin suurkaupunkeihin. Hanke voi myös kuihtua kasaan.
Minneapolisissa äänestetään myös pormestarista. Frey pyrkii toiselle kaudelle, mutta hänellä on vastassaan myös saman puolueen Defund the Police -aktivisteja. Tunnetuin saman puolueen aktivistitaustainen ehdokas lienee Sheila Nezhad.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Sanna Marin antaa tukensa Black Lives Matter -rähinöille, seuraavana päivänä uhkaava nuorisojoukko kivittää poliiseja Hietaniemessä

Bidenin kirjoittama three-strikes-laki täytti USA:n vankilat mustilla – Trump kumosi lain

Halla-aho Kaivopuiston henkirikoksesta: ”Koko yhteiskunta on sotajalalla kuvitteellista rasistista väkivaltaa vastaan, mutta oikea suomalaisiin kohdistuva väkivalta on vain business as usual”

Antifa-asemies tappoi Trumpin kannattajan Portlandissa – väkijoukko hurrasi, media syytti uhria ja valkopesi henkirikoksen

”Edistykselliset” demokraatit kuoppaamassa Defund the Police -ohjelmansa rikollisuuden riistäydyttyä käsistä

New Yorkissa pankin työntekijöitä kehotetaan pukeutumaan töihin tullessaan arkisesti, etteivät he joudu rikollisten maalitauluksi

Yhä useampi turvaa itsensä ja omaisuutensa aseella Los Angelesissa – röyhkeä väkivaltarikollisuus rehottaa ”edistyksellisen” politiikan seurauksena
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää