Yhdysvaltain Minneapolisin kaupungissa asukkaat saavat äänestää poliisin määrärahojen leikkauksista marraskuun alussa. Poliisiväkivaltaa vastustavat ”Defund the Police” -aktivistit selittävät kaupunkilaisille, ettei tarkoitus ole lakkauttaa poliisivoimia. Alueen demokraattipuolueen johtajat eivät kannata äänestystä, Politico uutisoi.

Marraskuun toisena päivänä Minneapolisin asukkaat äänestävät pormestaristaan. Huomion vie kuitenkin noin vuoden ajan esillä olleesta Defund the Police -liikkeen esitys (Yes 4 Minneapolis), josta äänestetään samalla kertaa. Sen mukaan poliisin määrärahoja leikattaisiin, eräänlainen 60 vuotta voimassa ollut ”poliisitakuu” poistettaisiin ja vapautuneita varoja ohjattaisiin sosiaalitoimeen.

Defund the Police -liike syntyi Minneapolisissa poliisi Derek Chauvinin tapettua tummaihoisen George Floydin. Chauvin tuomittiin tarkoituksettomasta taposta ja kahdesta lievemmästä Floydin kuolemaan johtaneesta rikoksesta yhteensä 22,5 vuoden vankeusrangaistukseen.

Chauvin aikoo valittaa tuomiosta.

Äänestys jakaa demokraatteja

Demokraattipuolueen sisällä Defund the Police -liike on saanut kahtiajakoisen vastaanoton. Aloitetta vastustavat Minneapolisin pormestari Jacob Frey, Minnesotan kuvernööri Tim Walz ja senaattori Amy Klobuchar. He ovat kaikki demokraatteja.

Frey tukee muutoksia, mutta hänen huolenaiheensa liittyvät aloitteen muutoksiin poliisivoimien hallinnossa. Tällä haavaa pormestari ohjaa yksin poliisivoimien rahoitusta ja sen toimia. Aloitteen mukaan valta siirtyisi kaupunginvaltuustolle. Freyn mukaan kenelläkään ei ole kontrollia, kun valta jakaantuu usealle.

Iskulauseena Defund the Police on napakka. Joidenkin demokraattien mielestä iskulause on turhankin napakka. Aktivistitkin ovat hieman turhautuneita siitä, että iskulause mielletään poliisivoimien täydelliseen alasajoon rikollisuuden kasvaessa.

Frey huomauttaa ajavansa lukuisia muutoksia, jotka eivät mahdu iskulauseisiin. Hän kertoi uudistusaikeistaan: poliisien vartalokameroiden lisääminen, poliisien toiminnan vertaisarviointi sekä poliisin voimankäytön koulutuksen muutokset.

Pormestarikisa käynnissä

Minneapolisin äänestystä seurataan ympäri Yhdysvaltoja. Poliisiväkivalta ja Defund the Police ovat olleet esillä laajalti ympäri maata. Puoltava äänestystulos voi siten vaikuttaa dominonappulaefektin tavoin muihinkin suurkaupunkeihin. Hanke voi myös kuihtua kasaan.

Minneapolisissa äänestetään myös pormestarista. Frey pyrkii toiselle kaudelle, mutta hänellä on vastassaan myös saman puolueen Defund the Police -aktivisteja. Tunnetuin saman puolueen aktivistitaustainen ehdokas lienee Sheila Nezhad.

Henri Alakylä