Kaliforniassa Oaklandin demokraattipuolueen pormestari Elizabeth ”Libby” Schaaf aikoo palauttaa poliisien ensi vuodelle leikattavat määrärahat. Hän kertoi maanantaina rekrytoivansa pikaisesti lisää poliiseja, koska väkivalta ja henkirikokset ovat riistäytyneet käsistä viime aikoina niin pahasti, etteivät kaikki asukkaat uskalla lähteä kodeistaan, AP uutisoi.

Viime viikonloppuna Oaklandissa kuoli henkirikoksiin kolme ihmistä. Kuluvana vuonna 127 ihmistä on menehtynyt kasvaneen väkivallan ja henkirikosten vuoksi.

Oaklandissa kohua on herättänyt muun muassa 1-vuotiaan pojan kuolema harhaluotiin. Pojan äiti oli 6.11. ajamassa autollaan keskellä kirkasta päivää pojan nukkuessa autossa, kun laukaustenvaihto aloitettiin kahdesta muusta autosta.

Poliisien määrärahat palautumassa

Oaklandin pormestari Libby Schaaf ei ole ainoa poliisien määrärahojen leikkaamista katuva päättäjä. Portlandissa leikkauksen alle joutuneet määrärahat palautettiin ja niitä opa lisättiin entisestään.

Minneapolisissa asukkaat saivat äänestää Defund the Police -esityksen mukaista aloitetta. Aloite hylättiin selkein numeroin.

Myös Suomessa vasemmistohallitus oli vesuroimassa poliisin määrärahoja. Hanke kaatui lopulta kovaan vastustukseen.

Poliisi vetosi kaupunginvaltuustoon

Viime viikolla Oaklandin poliisipäällikkö LeRonne Armstrong kertoi tiedotustilaisuudessa osastonsa tarvitsevan apua. Hän kehotti kaupunginvaltuustoa ryhdistäytymään ja hautaamaan poliittiset erimielisyytensä.

Poliisien yhdistys piti hupenevaa poliisivoimaa asukkaille annetun lupauksen pettämisenä. Pormestari Schaaf tuli samoihin ajatuksiin:

– Hillitsemättömässä aseväkivallassa ei ole mitään edistyksellisyyttä, hän totesi.

Henri Alakylä