Black Lives Matter -mielenosoitukset riistäytyivät Göteborgissa täysin käsistä sunnuntaina 7. kesäkuuta. Väkivaltaisen riehunnan ja totaalisen kaaoksen keskellä kymmenet poliisit joutuivat hyökkäysten kohteeksi. Raportit tapahtumista on koottu yhteen ja nyt on analyysin aika.

”Henkilöt, jotka eivät selvästikään olleet mieltä osoittamassa hyökkäsivät ryhmäni kimppuun. Jokaista meistä tönittiin, potkittiin ja hakattiin. Väki myös heitteli meitä kivillä ja kaikella, mitä nyt sattuivat käteensä löytämään”, kerrotaan poliisin raportissa.

– On selvää, että sunnuntain tapahtumissa osallisena olleet poliisit tuntevat itsensä hämmentyneiksi. Ei todellakaan ole tarkoitus, että väkemme joutuu törkeän väkivallan kohteeksi, sanoo Göteborgin poliisipäällikkö Erik Nord.

– Paikalla oli väkeä, joka haluaa rettelöidä poliisin kanssa. Normaalisti pystymme hoitamaan tilanteen mutta nyt se ei onnistunut.

Raporteista käy ilmi, että rivipoliisit olisivat omasta mielestään tarvinneet enemmän henkilöstöä paikalle kyetäkseen hillitsemään väkivaltaisuuksia. Poliisipäällikön mielestä helppoja keinoja ei ole olemassa, kun tilanteet riistäytyvät käsistä. Hän myöntää, että poliisi oli ehkä ”nukuksissa” pari tuntia, eikä löytänyt oikeita keinoja reagoida ympäröiviin tapahtumiin.

Väkivaltaan on varauduttava

Poliisin ammatissa on riskinsä. Jos ja kun ollaan tekemisissä rikollisten kanssa, poliisi on periaatteessa se toinen osapuoli yhteenotossa.

– Tämä on meille arkea ja ammattinamme on olla se viimeinen salpa totaalisen väkivallan edessä. Siinä valitettavasti joutuu monenmoisten tunteiden kohteeksi.

Poliisipäällikkö Nord pohtii myös odotuksia, joita kansalaisilla on poliisia kohtaan. Periaatteessa poliisin tehtävä on rauhoittaa kansanjoukkoja ja siihen hampaisiin saakka aseistautunut virkavalta sopii kehnonlaisesti. Myös poliisin resurssit mietityttävät:

– Ruotsin poliisivoimat ovat pienimmästä päästä Euroopassa. Meillä ei voi koskaan olla riittävästi reservejä, meidän on tultava toimeen olemassa olevilla eväillä.

– Sunnuntaina meillä olisi voinut olla tuplamiehitys mutta nykyisen tietämyksen valossa sekään ei olisi riittänyt. Totaalisen väkivallan edessä meitä on aina liian vähän.

SUOMEN UUTISET