Patsaita kaadetaan ja historiallisia muistomerkkejä turmellaan kaikkialla länsimaissa. USA:ssa tapahtuneesta mustan miehen kuolemasta lähteneet protestit ovat muuttuneet kulttuurisodaksi länsimaiden historiaa vastaan. Patsaiden lisäksi tulilinjalla ovat myös ne elävät ihmiset, joilla katsotaan olevan ”vääriä” ajatuksia.

Black Lives Matter -mielenosoitusten innoittamasta patsaiden kaatamisesta on tullut ”uusmaolainen sota menneisyyttä vastaan”, kirjoittaa Spiked Online -nettilehden päätoimittaja Brendan O’Neill. Hänen luulisi tietävän, mistä hän puhuu, sillä O’Neill itse on pitkän linjan kommunisti, joka nykyään luokittelee itsensä marxilaiseksi libertaariksi.

– Suvaitsevainen eliitti on aloittanut kulttuurivallankumouksen. Heidät on pysäytettävä, O’Neill kirjoittaa.

Brendan O’Neill on hämmästynyt siitä nopeudesta, jolla George Floydin kuoleman aiheuttamat protestit ovat muuttuneet ”sodaksi menneisyyttä vastaan”. Hän vertaa tilannetta Kiinan kulttuurivallankumoukseen, jossa Mao usutti opiskelijanuoret hyökkäämään kaikkia vastavallankumouksellisiksi julistettuja henkilöitä ja ilmiöitä vastaan. Vuosien 1966–1969 väkivaltaisuuksissa sai surmansa jopa 1,8 miljoonaa kiinalaista. Maon punakaartilaiset tuhosivat tuhansia historiallisesti merkittäviä kohteita, kuten temppeleitä ja hautoja.

Tällä kertaa asialla ovat ”suvaitsevaiston kaartit”, jotka kokoavat mustia listoja tuhottavista patsaista ja nöyryytettävistä ihmisistä.

– He eivät tunne armoa. Mitään uuden ajattelun vastaista ei saa suvaita, vaan kaikki on revittävä alas, O’Neill kirjoittaa.

Toimittaja Andy Ngôn julkaisemalla videolla näkyy George Washingtonin patsaaseen kohdistunutta ilkivaltaa. Vuonnaa 1732 syntynyt Washington oli eräs Yhdysvaltain perustajista.

(Juttu jatkuu twiitin jälkeen)


Patsaiden kaatamisesta on tullut maailmanlaajuinen trendi

Maon punakaartilaisten suosikkikohteita olivat Buddhan patsaat. Nyt kohteina ovat ”orjuuttajien” patsaat. Jopa liberaali 1800-luvun pääministeri Willian Gladstone on laskettu orjuuttajaksi, koska hänen isällään oli yhteyksiä orjakauppaan.

Britanniassa on laadittu nettisivu, joka esittelee ”rasistisia” patsaita, jotka liittyvät jollakin tavalla orjuuteen tai siirtomaavaltaan. Topple the Racists (”kaada rasistit”) -nimisen nettisivun tekijät huomauttavat, että vääränlaisiksi koettuja patsaita ei ole aivan pakko kaataa ja rikkoa, vaan ne voidaan myös siirtää esimerkiksi museoon. Nettisivulla on listattu muun muassa tutkimusmatkailija James Cookin patsas, joka pitäisi poistaa, koska ”Cook oli kolonialisti, joka murhasi maoreja heidän kotimaassaan”.

Lontoossa pormestari Sadiq Khan on asettanut työryhmän käymään läpi kaikki orjuuteen liittyvät muistomerkit ja kadun nimet, jotta ne voidaan vaihtaa. Pääministeri Winston Churchillin patsas jouduttiin laittamaan suojakoteloon, koska siitä tuli patsaan puolustajien ja sitä vandalisoivien Black Lives Matter -mellakoitsijoiden yhteenottojen keskipiste.

Suomalaisen pankkiirin patsas kaadettiin Alabamassa

USA:ssa demokraatteja lähellä oleva CNN-uutistoimisto on koonnut artikkeliinsa luettelon patsaista ja muistomerkeistä, joita ei toimittajan mielestä kertakaikkiaan voida hyväksyä, koska ne edustavat menneitä vääryyksiä ja väkivaltaa. Osa luettelossa mainituista patsaista on jo poistettu.

Birminghamissa Alabamassa suomalaissyntyisen Charles Linnin patsas joutui Black Lives Matter -mellakoitsijoiden raivon kohteeksi, kun nämä epäonnistuivat yrityksessään kaataa samassa puistossa ollut 16-metrinen obeliski, joka oli pystytetty etelävaltioiden sotilaiden muistoksi.

Uudellamaalla 1814 syntynyt Carl Sjödahl oli merikapteeni, joka muutti nimensä Charles Linniksi luodessaan uran pankkiirina ja teollisuusmiehenä USA:ssa. Mitään orjuuteen liittyvää pahuutta hän ei ikinä harjoittanut, jos ei lasketa sitä, että hän palveli etelävaltioiden laivastossa sisällissodan aikana. Tämä riitti kuitenkin raivoavalle väkijoukolle syyksi patsaan tuhoamiselle, kertoo MTV patsaan kaatamista esittävän videon kera.

Vasemmistonuoret Mannerheimin kimpussa

Suomessa vasemmistonuoret vaativat muun muassa marsalkka Mannerheimin patsaan poistamista Helsingistä. Poistettavat patsaat tulisi vasemmistonuorten mielestä sijoittaa Suomenlinnan saarelle perustettavaan patsaspuistoon, jotta ”sotaa ja sortoa ihannoivia muistomerkkejä” ei olisi keskellä kaupunkia.

– On aika siirtää hirmutöiden ja suurmiesten palvonta kaduilta syrjään, toteaa vasemmistonuorten puheenjohtaja Liban Sheikh.

– Esimerkiksi Mannerheimin ratsastajapatsas, Tampereen Vapaudenpatsas sekä Lauri “Tahko” Pihkalan kaltaisten rotuhygienistien muistomerkit tulee poistaa katukuvaa rumentamasta, vasemmistonuorten kannanotossa sanotaan.

Taiteen lisäksi kaadetaan myös ihmisiä

Uuden kulttuurivallankumouksen punakaartilaisten katse kohdistuu patsaiden lisäksi muuhunkin taiteeseen. Poistolistalle joutuvat sketsisarjat, joissa on ollut mustia hahmoja. Myös Tuulen viemää -klassikkoelokuvan kaltaiset teokset ovat tulilinjalla. Mitkään anteeksipyynnöt eivät auta.

– Kulttuurivallankumoukset ovat pohjimmiltaan ristiretkiä eläviä ihmisiä ja heidän ”vääriä” ajatuksiaan vastaan, Brendan O’Neill kirjoittaa.

Siksi yhä useammat näyttelijät, koomikot ja jopa toimittajat joutuvat urallaan vaikeuksiin, jos heidän katsotaan esittäneet ”vääriä” mielipiteitä. Myös Maon kulttuurivallankumouksessa vainottiin ”väärinajattelijoita”: kirjoja poltettiin, liian länsimaistuneita yliopisto-opettajia nöyryytettiin ja ihmisiä lähetettiin uudelleenkoulutusleireille. Vanha kulttuuri ja vanhat ajatukset ja tavat oli raivattava pois. Nykymuodossaan väärinajattelijoihin kohdistuva vaino saattaa merkitä potkuja työpaikasta tai vääränlaisia ajatuksia esittävän nettisivuston mainostulojen menettämistä.

Miten tässä näin kävi?

Brendan O’Neill pohtii kolumnissaan, miksi Minneapolisissa kuolleen mustan miehen muistoksi järjestetyt mielenosoitukset muuttuivatkin yhtäkkiä kulttuurisodaksi patsaita, kadunnimiä ja väärinajattelijoita vastaan. Hänen mielestään kyse on osittain siitä, että julkista keskustelua hallitsevat ylikoulutettu keskiluokka ja suvaitsevainen porvaristo pienine murheineen.

Vaikka miljoonat ihmiset – mustat ja valkoiset yhtä lailla – ovat menettäneet työnsä koronakriisin takia, vasemmisto keskittyy räyhäämään patsaista. Hyveliputus ja oman suvaitsevaisuuden korostaminen ovat ohittaneet taloudelliset kysymykset ja jopa luokkasodan vasemmiston arvoissa, O’Neill analysoi.

Pohjimmiltaan O’Neill näkee uuden kulttuurivallankumouksen olevan jatkoa jo pitkään kestäneelle ”suvaitsemattomuuden ja järjettömyyden ajalle”, jossa poliittinen korrektius ja sensuurihenki ovat vallanneet koko kentän yliopistoista mediaan asti. Pienintäkään ”vääräoppisuutta” ei enää kertakaikkiaan sallita sukupuoleen tai rotuun liittyvissä asioissa. Jos joku kehtaa ääneen epäillä sukupuolen liukuvuutta, ”valkoisen etuoikeuden” olemassa oloa tai ilmastonmuutosta, hän joutuu välittömästi pois suljetuksi.

”On aika puolustaa oikeutta toisinajatteluun”

O’Neill syyttää suvaitsevaistoa siitä, että nämä ovat kyynisesti hyödyntäneet George Floydin kuoleman aiheuttamaan vihaa normalisoidakseen sellaisia poliittisen korrektiuden muotoja, jotka ”olisivat olleet George Floydille yhtä vieraita kuin ne ovat kenelle tahansa normaalille ihmiselle”.

Brendan O’Neill kehottaa ihmisiä nousemaan vastustamaan tätä uutta kulttuurivallankumousta, jossa ei ole kyse orjakauppiaista vaan maolaisesta uudelleenkoulutuksesta, jonka uhriksi koko yhteiskunta on joutumassa. O’Neillin mielestä nyt on aika puolustaa maalaisjärkeä, vapautta, toisinajattelun oikeutta ja yleensäkin julkisen keskustelun moniarvoisuutta.

SUOMEN UUTISET