Perussuomalaisten kansanedustaja Jukka Mäkynen on jättänyt sisäministeri Maria Ohisalolle kirjallisen kysymyksen vastattavaksi yleisestä järjestyksestä ja turvallisuudesta.

Jukka Mäkynen kysyy sisäministeriltä, että aikooko hän tehdä konkreettisia toimenpiteitä poliisien ja kansalaisten turvallisuuden takaamiseksi nopeasti heikentyvässä sisäisen turvallisuuden toimintaympäristössä. Lisäksi Mäkynen kysyy, että aikooko sisäministeri tarkistaa poliisin viestintäkäytäntöjä.

Suomessa nähtiin erittäin vakava väkijoukon hyökkäys poliisia kohtaan Helsingin Hietalahden uimarannalla lauantaina 20.6.2020. Väkijoukko heitti poliisia kohti kiviä, hajotti poliisiautoja ja ampui ilotulitteita poliisia kohti. Tilanteessa loukkaantui useita poliiseja. Tilanteen rauhoittamiseksi tarvittiin jopa 30 poliisipartiota.

– Sisäministeri Maria Ohisalo on ainoastaan tuominnut hyökkäyksen, mutta aikooko hän tehdä asialle jotain? Mäkynen kysyy.

Suomi seuraa Ruotsin kehitystä

Tämän lisäksi helsinkiläiset ovat raportoineet kaupungin väkivaltaisuuksien lisääntymisestä, jossa eri ryhmittymät ottavat väkivaltaisesti yhteen.

– Tilanne on kestämätön. Suomi seuraa Ruotsin kehitystä. Ruotsissa moni poliisi on lopettanut työnsä, koska työ on äärimmäisen vaarallista ja poliisi ei voi enää valvoa yleistä järjestystä ja turvallisuutta tietyillä alueilla. Suomella on Euroopan vähiten poliiseja väkilukuun suhteutettuna. Lisäksi meillä on hyvin vihervasemmistolainen tiedotuskulttuuri viranomaisten piirissä.

– Tavallisten suomalaisten esiintuomaa huolta lisääntyneestä turvattomuudesta lisää vielä se, että jos asiasta yrittää käydä keskustelua, niin saa heti rasistin leiman. Asiaa ei auta yhtään se, että Helsingin poliisilaitos on valinnut väheksyvän tiedotuslinjan Hietalahden tapahtumista. Mielestäni ministeri Ohisalon tulee viipymättä tehdä konkreettisia parannuksia niin poliisien kuin kansalaistenkin turvallisuuden takaamiseksi. Sen lisäksi sisäministerin on syytä tarkistaa poliisin viestintäkäytäntöjä, Mäkynen linjaa.

Maailmalla kaoottinen tilanne

Maailmalla on kaaottinen tilanne ja monien länsimaiden sisäisen turvallisuuden tilanne on heikentynyt nopeasti. Erilaiset ryhmittymät ottavat yhteen ja väkijoukot hyökkäilevät poliisin ja siviilien kimppuun.

Monessa maassa ja tietyissä kaupungeissa on vallalla lynkkausmieliala ja yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpito on romahtanut. Lisäksi yksityiseen omaisuuteen ja liikehuoneistoihin on kohdistettu varkauksia ja ilkivaltaa.

– Yhdysvalloissa on todellinen riski sisällissodan syntymiselle. Myös Euroopan turvallisuustilanne on todella huolestuttava. Isossa-Britanniassa väkivaltaiset hyökkäykset poliiseja kohtaan ovat lisääntyneet rajusti, Mäkynen sanoo.

– Ranskassa on käynnissä esimerkiksi Dijonin kaupungissa sisällisotatyyppinen tilanne, jossa erilaiset ryhmittymät taistelevat keskenään ja alueella soditaan ryhmien välillä muun muassa ampuma-aseita käyttäen.

Aika katsoa totuutta silmiin

Tilanne on Dijonissa niin vakava, että Ranskan hallitus on joutunut viime viikolla lähettämään yli 150 poliisia ja puolisotilaallisia santarmeja avuksi kaupungin turvallisuustilanteen hallintaan saamiseksi, Mäkynen sanoo.

– Suomen täytyy tehdä kaikkensa sen eteen, että me emme ajaudu näin vakavaan turvallisuustilanteeseen kuin monessa muussa länsimaassa tällä hetkellä. Nyt on aika katsoa totuutta silmiin ja tehdä tarvittavat poliittiset ratkaisut, ennen kuin on liian myöhäistä, Mäkynen varoittaa

SUOMEN UUTISET