YHDYSVALLAT | Moni äärivasemmiston kannattaja unelmoi kaupunkialueesta ilman poliiseja. Sellainen perustettiin George Floyd -mellakoiden yhteydessä pari viikkoa sitten Seattleen. CHAZ- tai CHOP-nimellä kulkeva anarkoviritys on nyt tulossa tiensä päähän. Kuuden korttelin alueella on sattunut lyhyen ajan sisällä niin paljon väkivaltaisuuksia, ettei kukaan järjissään oleva voi enää katsoa sekoilua sormiensa läpi.

Kun CHAZ/CHOP-alue perustettiin, Suomi-media luonnollisesti hehkutti sitä olan takaa.

CHAZ:ssa on tarjolla ilmaista ruokaa, live-musiikkia ja hyviä dokkareita – eikä yhtään poliisia”, tykitteli Iltalehti, ja jatkoi: ”Protestoijille toki kyseessä on vasta ensimmäinen askel matkalla poliisin määrärahojen katkaisussa ja tasa-arvoisen yhteiskunnan rakentamisessa. Mutta niitä odottaessa he ovat päättäneet asettua taloksi. Autonomiassa on nyt tarjolla ilmaista ruokaa ja hyviä dokumenttielokuvia. Keskiviikkona hiphop-yhtye Marshall Law Band tarjosi asukkaille ilmaiskonsertin.

Hanketta arvostelevan presidentti Donald Trumpin moitteet IL kuittasi ”raivoamisena” tai ”känkkäränkkänä”.

”Täällä on helvetin rauhallista”, vakuutteli eräs AFP:n haastattelema mielenosoittaja. Kommentti päätyi kuvaamaan asioiden tilaa myös useisiin suomalaisiin lehtiin (Kansan Uutiset, HS, IS, Karjalainen, Ilkka-Pohjalainen jne).

No ei ollut rauhallista.

Kahden viikon sisällä alueella on nyt nähty kolme ampumistapausta.

Lauantaina koetaan ensin tappelunnujakka:

Nujakan jälkeen kahta ihmistä ammutaan. Ambulanssi ei pääse paikalle, koska sikäläisten turvallisuusohjeiden mukaan ambulanssi ei voi edetä ampumispaikalle ilman poliisivartiota. Poliisivoimat yrittävät saapua ampumapaikalle, mutta alueen rajoja vartioivat turvallisuusjoukot pysäyttivät heidät väkivalloin.

CHAZ/CHOP:in oma improvisoitu järjestyksenvalvojaporukka siirtää ampumisen uhrit henkilöautoihin ja ajaa heidät alueen ulkopuoliseen sairaalaan.

19-vuotias menehtyy, 33-vuotias on kriittisessä tilassa.

Alueen puuhanainen, trotskilais-marksilainen valtuutettu Kshama Sawant arvelee, että murhan tekijät ovat mahdollisesti äärioikeistolaisia. Jos näin on, on Trump kuulemma ”henkilökohtaisesti vastuussa”.

Sunnuntaina nähdään kolmas ampumistapaus. 17-vuotiasta miestä ammutaan käteen, mutta hän kieltäytyy kommentoimasta asiaa poliisille.

Vaikka Yhdysvaltain vasemmistomediat ovat matkan varrella kovasti yrittäneet selitellä sekoilua parhain päin, mutta kenelle tahansa täysjärkiselle peli on selvä. Myös CHAZ/CHOP:in organisoijille itselleen.

Seattlen vasemmistolainen pormestari Jenny Durkan joutui tunnustamaan tappionsa. Alueelle ei saatu hänen maalailemaansa ”summer of lovea” – siis rakkauden kesää, vaan konkreettinen osoitus siitä, mitä alueelle tapahtuu jos valtion ydintehtäviin kuuluva lainvalvonta poistetaan.

Vielä pari viikkoa sitten Durkan puolusti innokkaasti autonomista aluetta. Hän nälvi Trumpia: ”Asiat ovat Seattlessa hyvin. Älä ole niin huolissasi demokratian vuoksi”.

Nyt pormestari ilmoittaa poliisin paluusta.

Uusi alue tulossa?

Koska historiasta ei koskaan opita mitään, vasemmisto puuhaa uutta autonomista aluetta Valkoisen talon kylkeen Washingtoniin.

Donald Trump twiittasi, että moinen ei käy päinsä. Jos joku moista yrittää, joutuu ”vakavan voimankäytön” kohteeksi.

Twitter liitti twiitin yhteyteen varoituksen, mutta jätti sen kuitenkin paikoilleen.

Suomi-media on kirjoittanut Trumpin saamasta Twitter-varoituksesta, mutta muuten pitäytynyt kommentoimasta asiaa.

Menikö uutisointi putkeen?

Seattlen poliisivapaasta alueesta on kirjoitettu kaikkialla maailmassa, Suomessakin. Ikävä kyllä täkäläinen media näyttäisi olevan kiinnostunut (tästäkin) aiheesta ainoastaan, mikäli uutisen varjolla päästään tavalla tai toisella lyömään Trumpia. Tämä on sääli, sillä aiheesta riittäisi kyllä jutun juurta ilman kontroversiaalia presidenttiäkin.

On hivenen erikoista, että yksikään Suomen noin 15 000 toimittajasta ei nähtävästi ole pitänyt ongelmallisena sitä, että Washingtonin osavaltioon perustetaan anarkokommunistinen autonominen alue, jossa yksityisomaisuutta pidetään käsitteellisesti mahdottomana ja jonne poliisilta on pääsy kielletty. Alueen ympärille rakennetaan betonimuureja ja niitä vartioimaan rekrytoidaan rynnäkkökiväärimiehiä. Jengiväkivallan riivaamaamassa Yhdysvalloissa on tietenkin vain ajan kysymys, ennenkuin kamalia tapahtuu, ja ilman poliisivalvontaa se aika tuli hyvin nopeasti.

Lapsikin tajuaa, että yhteiskunta joutuu nopeasti vaikeuksiin ilman poliisia. Mutta Suomessa ei aiheesta löydy kriittisiä juttuja. Mistä tämä johtuu? Eikö maailman vapaimmalla medialla ole intoa tai vapautta kirjoittaa Black Life Matters -liikkeen vanavedessä tapahtuvista vähemmän järkevistä sivukuohuista?

SUOMEN UUTISET