Black Lives Matter -liike vaatii muutoksia poliisin, virkakunnan ja yritysten rakenteisiin. Nyt Ruotsin radion 39 mustaa ja muihin etnisiin vähemmistöihin kuuluvaa työntekijää syyttää yhtiötä syrjinnästä ja vaatii edustusta johtajistoon. Neljännes Ruotsin radion työntekijöistä on jo ulkomaalaistaustaisia, huomauttaa radion toimitusjohtaja Dagens Nyheterissä.

Kesällä, kun BLM-mielenosoitukset vavisuttivat valtamediaa, sai osa Ruotsin radion avustajista tarpeekseen. Afroruotsalaiset ja muiden vähemmistöjen edustajat olivat tunteneet itsensä pitkään vähätellyiksi ja unohdetuiksi työpaikassaan, kuvailee Expressen.

”Aivan liian vähän mustia työntekijöitä”

Suivaantuneet työntekijät rustasivat 12-sivuisen julistuksen, joka listaa puutteellisuuksia uutisen käsitteessä, rekrytoinneissa ja siinä, että rasimiin ei yhtiössä suhtauduta tarpeeksi vakavasti.

– Ruotsin radio ei peilaa koko maata työntekijöidensä, saati sisältöjensä suhteen. Työntekijöistä aivan liian harva on musta ja myös muiden maahan muuttaneiden edustajat ovat räikeästi aliedustettuina, julistuksessa kerrotaan.

Lääkkeeksi puutteisiin julistuksen allekirjoittajat esittävät kiintöitä vähemmistöille niin Ruotsin radion henkilökuntaan kuin johtoonkin.

Työantaja järkyttyi

Ruotsin radion toimitusjohtaja Cilla Benkö sanoo olleensa erittäin surullinen ja pettynyt luettuaan 39 työntekijän allekirjoittaman BLM-henkisen julistuksen.

– Jos on joku seikka jota olen painottanut, niin se on palkattavien henkilöiden erilaiset taustat, jotta saamme monipuolisia näkökantoja työhömme, Benkö sanoo. Hän on tavannut neljä julistuksen allekirjoittajaa ja toteaa julistuksen antavan yhtiöstä vääristellyn kuvan.

– Emme ole rakenteellisen rasismin puhkisyömä yritys, sitä todellakin haluan painottaa. Työntekijöistämme 26 prosenttia on ulkomaalaistaustaisia. Jos olisimme rasistinen yritys emme olisi heitä palkanneet.

Ruotsin tilastokeskus SCB:n mukaan 20 prosenttia ruotsalaisista on syntynyt ulkomailla. Useammalla kuin joka neljännellä kansalaisella on ulkomaalaistausta eli henkilö on itse ulkomaalainen tai hänen molemmat vanhempansa ovat syntyneet ulkomailla. Afroruotsalaisia tai mustia on noin 350 000 henkeä. Ruotsin väkiluku on 10, 2 miljoonaa.

SUOMEN UUTISET