Chicagolainen valamiehistö on todennut, että musta näyttelijä valehteli joutuneensa rasistisen ja homofobisen viharikoksen uhriksi. Hänen kaulaansa väitetysti laitettu hirttoköysi osoittautui osaksi lavastusta, jonka järjestämisestä Justin Smollett oli maksanut nigerialaisveljeksille. Mutta monet tahot ehtivät jo käyttää tätä lavastettua viharikosta poliittisena keppihevosenaan.

Valamiehistö totesi torstaina, että näyttelijä Jussie Smollett valehteli poliisille väittäessään joutuneensa rasistisen ja homofobisen viharikoksen uhriksi. Smollettin todettiin syyllistyneen viiden perättömän ilmiannon tekemiseen poliisille liittyen viharikoslavastuksen eri vaiheisiin.

Tammikuussa 2019 Smollett ilmoitti poliisille joutuneensa hyökkäyksen kohteeksi. Hän väitti, että kaksi tuntematonta miestä oli hyökännyt hänen kimppuunsa hänen kävellessään yöllä Chicagossa Uptown-nimisellä alueella, joka tunnetaan monikulttuurisena ja trendikkäänä yöelämän keskuksena.

Valkaisuainetta ja hirttoköysi

Smollett kertoi poliisille, että miehet olivat huudelleet hänelle homofobisia ja rasistisia solvauksia, kaataneet valkaisuainetta hänen päälleen ja laittaneet hirttoköyden hänen kaulaansa. Miehillä oli Smollettin mukaan ollut Trumpin kannattajien suosimat punaiset MAGA-lippikset päässä ja he olivat huutaneet, että ”tämä on MAGA-aluetta”.

Poliisi aloitti laajat tutkimukset, mutta totesi jo helmikuussa, että Jussie Smollettin tekemä rikosilmoitus vaikuttaa perättömältä. Turha rikostutkinta aiheutti syyttäjän mukaan poliisille valtavasti kuormitusta.

Poliitikot riensivät tuomitsemaan ”lynkkauksen”

Lukuisat julkkikset olivat kuitenkin jo rientäneet Smollettin tueksi heti ”viharikoksesta” kuultuaan. Näyttelijä Ellen Page purskahti televisiossa itkuun Smollettin kokeman homofobian takia.

Joe Biden ja muut tunnetut poliitikot tuomitsivat jyrkästi Smollettiin kohdistuneen rasistisen ja homofobisen hyökkäyksen. Ja koska Smollett oli väittänyt hyökkääjillä olleen punaiset MAGA-lippikset, kaikki syyttivät Donald Trumpia ja hänen kannattajiaan tästä karmeasta viharikoksesta.

Yhdysvaltain edustajainhuoneen vastavalittu puhemies Nancy Pelosi (dem) kuvasi tapahtunutta ”hyökkäykseksi inhimillisyyttä vastaan”. Hän on myöhemmin poistanut twiittinsä.

Nykyinen varapresidentti Kamala Harris sanoi, että kyseessä oli ”moderni lynkkausyritys”. Hänen mukaansa ”Jussie Smollett on yksi ystävällisimmistä ja kilteimmistä ihmisistä”, jonka hän tuntee. Kamala Harris oli juuri aiemmin ajanut senaatissa lakialoitetta, jossa vaadittiin ”lynkkausten” eli rotuun perustuvien pahoinpitelyjen julistamista liittovaltion lain alaisiksi viharikoksiksi.

Maksoi itse hyökkäyksen lavastamisesta

Oikeudessa kuultavina olivat nigerialaisveljekset Abimbola ja Olabinjo Osundairo, jotka todistivat, että Smollett oli maksanut heille 3 500 dollaria hyökkäyksen lavastamisesta. Smollettilla oli myös ollut seksisuhde Abimbolan kanssa.

Viranomaiset pitävät Smollettin motiivina viharikoksen lavastamiseen sitä, että hän halusi julkisuutta saadakseen enemmän palkkaa Empire-tv-sarjassa. Viidennellä tuotantokaudella Smollettille maksettiin 100 000 dollaria joka jaksosta.

Smollettin todettiin siis syyllistyneen viiteen perättömään ilmiantoon poliisille. Tuomio julistetaan myöhemmin. Häntä uhkaa jopa kolmen vuoden vankeustuomio, mutta ehdollista tuomiota pidetään todennäköisempänä. Puolustusasianajajan mukaan tuomiosta tullaan joka tapauksessa valittamaan.

SUOMEN UUTISET