Inflaatio jyllää Yhdysvalloissa. Bensiinin ja ruuan hinnan nousu iskee kipeimmin kaikkein köyhimpiin. Presidentti Biden myöntää itsekin, että hänen hallintonsa avokätisellä koronatukien jaolla on ollut osuutta inflaation pahenemiseen.

Yhdysvalloissa inflaatio on korkeimmalla tasolla neljäänkymmeneen vuoteen. Marraskuun lukemat näyttävät hintojen nousseen vuoden aikana 6,8 prosenttia. Inflaatio on toki noussut monissa muissakin maissa, mutta Yhdysvallat on Brasilian ja Turkin jälkeen tilaston kärjessä.

Polttoaineen hinnan lisäksi ovat erityisesti nousseet elintarvikkeiden ja käytettyjen autojen hinnat sekä vuokrat. Hintojen nousu iskee kipeimmin kaikkein köyhimpiin, joiden tuloista valtaosa menee ruokaan, vuokraan, bensiiniin ja muihin välttämättömyyksiin.

Kaiken takana on korona – ja koronatukiaiset

Taloustieteilijät väittelevät siitä, johtuuko inflaation nousu koronapandemian aiheuttamista tuotantoketjujen katkoksista vaiko siitä, että presidentti Joe Bidenin hallinto on syytänyt maan talouteen liikaa koronatukiaisia.

Jopa presidentti Biden itsekin myönsi reilu kuukausi sitten pitämässään puheessa, että inflaatio on ennätyslukemissa siksi, että ”ihmisillä on nyt enemmän rahaa” hänen alkuvuodesta hyväksymänsä 1,9 miljardin dollarin Covid-19-tukipaketin ansiosta. Ja toinen samanmoinen tukipaketti on työn alla.

– Ironia on siinä, että ihmisillä on nyt enemmän rahaa minun hyväksymäni tukipaketin takia, Biden sanoi. Teille kaikille postitettiin 1 400 dollarin šekki.

– Se muuttaa ihmisten elämää. Mutta mitä tapahtuu, jos ei ole mitään ostettavaa ja teillä on enemmän rahaa kilpailla tuotteista? Siitä seuraa ongelmia.

Presidentti Biden suhtautuu kuitenkin luottavaisesti siihen, että toimitusketjut saadaan kuntoon ja inflaatio hallintaan. Sitä odotellessa hänen hallintonsa jatkaa julkisten investointien ja uusien tukipakettien valmistelua.

Bensan hinta nousee – osta sähköauto

Tällä hetkellä bensagallonan (3,8 litraa) keskihinta USA:ssa on noin 3,30 dollaria. Litrahinnaksi tulee siten 0,87 euroa, mikä olisi suomalaisille naurettavan halpa hinta mutta amerikkalaisille kova. Kaikkein kovinta hintaa maksetaan viherliberaalissa Kaliforniassa, jossa gallona bensiiniä maksaa 4,67 dollaria (1,23 euroa/litra).

Presidentti Bidenin ratkaisu bensan hinnan nousuun on se, että amerikkalaiset säästäisivät bensakuluissa ostamalla sähköauton. Biden kävi itse General Motorsin tehtaalla Detroitissa koeajamassa 112 595 dollaria maksavan sähkökäyttöisen Hummerin.

Inflaatio näkyy kiitospäivän kalkkunassakin

Bensan hinnan lisäksi inflaatio näkyy monenlaisissa asioissa. Kiitospäivän ateria kalkkunoineen ja muine tykötarpeineen oli kallistunut viime vuodesta noin 14 prosenttia. Kalkkunan kilohinta oli tänä vuonna reilut kolme euroa.

Inflaatio näkyy myös siinä, että yli kolmenkymmenen vuoden ajan toiminut Dollar Tree -halpahalliketju on joutunut muuttamaan hinnoitteluaan. Tähän asti liikeideana on ollut se, että kaikki tavarat maksavat yhden dollarin, kuten ketjun nimessäkin lukee. Jatkossa tuotteiden perushinta nousee 1,25 dollariin.

SUOMEN UUTISET