

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
EU:lla taas ketunhäntä kainalossa: ”Jokainen maksaisi tankatessaan veroa Brysseliin”
Keskustelut EU:n liikenteen päästökauppasuunnitelmasta käyvät kuumana. Kriitikot puhuvat ”bensiiniverosta” ja uumoilevat unionin yrittävän käydä suoraan kuluttajan kukkarolle. Lompsa ammottaa pian tyhjyyttään, koska sinne tunkevat nyt liian monet kourat.
Liikenne- ja lämmityspolttoaineiden EU:n laajuinen päästökauppa on osa jättimäistä Fit for 55-ilmastopakettia, jonka avulla unionin päästöt pitäisi pudottaa 55 prosenttiin vuoden 1990 tasosta. Perusteollisuuden ja energiasektorin päästökauppa on jo käynnissä ja se realisoituu esimerkiksi Helsingin kaukolämmön järkyttävänä hinnannousuna.
Bensan, dieselin ja polttoöljyn päästökauppa alkaisi suunnitelman mukaan vuonna 2026 ja ensimmäisenä vuonna kaupan olisi 1,1 miljardia hiilidioksiditonnia. Myytävän määrää leikattaisiin 5 prosenttia vuodessa ja näin päästäisiin unionin edellyttämään lopputulokseen. Päästökauppa voisi käytännössä johtaa siihen, että polttoaineiden hinnat harmonisoitaisiin koko EU:n alueella.
”Bensaveron” maksaminen unionille herättää vahvoja tunteita, sillä se veisi taas kansallista päätäntävaltaa Brysselin kammareihin. Polttoaineiden verotus on useissa maissa jo muutenkin kovaa, eikä siihen välttämättä tarvita enää ylimääräistä kakun jakajaa.
”EU vie rahat ja kasvattaa omaa budjettiaan”
Ruotsissa sosialidemokraatit, keskusta ja liberaalit ovat varovaisen myönteisiä ”EU:n bensaverolle”. Ruotsidemokraatit edellyttävät jäsenvaltioiden oman päätäntävallan säilyttämistä.
– Emme ole sellaisen esityksen takana, joka käy suoraan ruotsalaisen kuluttajan kukkarolle, sanoo ruotsidemokraattien ympäristöpoliittinen asiantuntija Martin Kinnunen.
– Olen huolissani siitä, että EU vie systeemistä rahat ja kasvattaa sen varjolla omaa budjettiaan. Periaatteessa jokainen maksaa sitten tankatessaan eräänlaista veroa Brysseliin. Tämä on uhka kansalliselle itsemääräämisoikeudelle.
Suomessa tuetaan naisten sähköautoilua
Ruotsidemokraatit eivät ole lyöneet lukkoon lopullista kantaansa liikenteen päästökauppaan. Paljon riippuu siitä, miten lopputulema kohtelee kuluttajia ja elinkeinoelämää.
Suomen hallitus on jo hyväksynyt fossiilittoman liikenteen tiekartan. Jakeluvelvoitteen muutos tietää vaikkapa dieselpolttoaineen hintaan 60 sentin korotusta litralta vuoteen 2030 mennessä. Tiekartalla pysymistä saattaa auttaa myös vihreän ympäristöministeriön suunnitelma naisten sähköautoilun tukemisesta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- harmonisointi perusteollisuus naisten sähköautoilun tukeminen bensiinivero bensan ja dieselin hinta energiasektori Fit for 55 jakeluvelvoite Martin Kinnunen Fossiilittoman liikenteen tiekartta polttoaineiden verotus kansallinen itsemääräämisoikeus Euroopan unioni Päästökauppa Ruotsidemokraatit EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Suomessa on nyt EU-alueen kolmanneksi kallein bensa – Tavio: ”Autoilijoilta kerätään rahaa, joka menee kehitysapuna Afrikkaan”

Purra: ”Mikäli koko hallituskausi olisi edistetty perussuomalaista politiikkaa, suomalaisella olisi omassa maassaan muutakin kuin maksajan rooli”

Inflaatio kurittaa amerikkalaisia, bensan hinta ennätyskorkealla – Biden kehottaa kansaa sähköauto-ostoksille

Kokoomus ei halua keventää polttoaineen verotusta – perussuomalaiset pitävät korkeita pumppuhintoja kurittamisena

Polttoaineiden hinnat pilvissä – kasvavat ilmastotoimet ajavat suomalaisia energiaköyhyyteen: ”Kyllähän tämä hirvittää”

Dieselin hinnannoususta jopa 500 miljoonan euron lisäkustannus kuljetusalalle – Koponen: Hallituksen toimet syövät kotimaisen teollisuuden kilpailukyvyn

Perussuomalainen Nuoriso käynnisti uuden kansalaisaloitteen: Kertaluontoinen ja tarkkarajainen elvytyspaketti autoilulle

Mäkynen: Olisiko jo aika luopua dieselin käyttövoimaverosta?
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Jussi Halla-aho: ”Onko minkään median toimituksessa yhtä paljon rikollisia kuin Hesarissa?”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho jakaa X-tilillään kurinpalautusta Helsingin Sanomille. Halla-aho osallistuu näin keskusteluun tuoreesta hovioikeuden tuomiosta kahdelle Helsingin Sanomien toimittajalle niin kutsutussa Viestikoekeskus-jutussa. Hovioikeus kovensi käräjäoikeuden aiempaa tuomiota.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Teemu Keskisarja: Suomen osuus maailman hiilipäästöistä on yksi promille ja Suomen pinta-alasta 75 prosenttia on metsää – ”Repikää siitä tieteelliset tosiasianne”
Ylen aamussa vierailleelta kansanedustaja Teemu Keskisarjalta tivattiin kantaa hallitukselta odotettavaan ilmastostrategiaan. Keskisarja totesi asian olevan hänelle yhdentekevä. - Perussuomalaisille luonnonsuojelu on luonnollinen, pyhä asia. Ilmakehäkiihkoilu sen sijaan on paholaisen keksintö. Se on EU:n anekauppaa, lähiluonnon raiskaamista ja hiilinielujen nieleskelyä. Ilmakehäkiihkon sfääreistä olisikin tehtävä paluu aidosti vihreälle metsäpolulle.

Nyt tuli perussuomalaisten vastaus SDP:n Razmyarin leikkauslistoihin: ”Tätäkö tarkoittaa kaiken voi tehdä reilummin?”
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Miko Bergbom tyrmää sosialidemokraattien varapuheenjohtaja Nasima Razmyarin esitykset maataloustukien leikkauksista sekä veronkorotukset listaamattomille yhtiöille.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.