Yksi Trumpin kauden tärkeimmistä tavoitteista oli deregulaatio eli turhan sääntelyn purkaminen. Nyt hänen seuraajansa on kovaa vauhtia kaatamassa kaikkia Trumpin aikaansaannoksia. Asiantuntijat pelkäävät, että Bidenin kausi tuo valtavasti lisää sääntelyä yrityksille ja kotitalouksille.

Perustuslain mukaan Yhdysvaltain presidentillä on oikeus antaa sitovia toimintaohjeita liittovaltion viranomaisille, ja presidentti Joe Biden on käyttänyt ahkerasti tätä valtaoikeuttaan. Hän allekirjoitti heti ensimmäisenä virkapäivänään parikymmentä presidentin asetusta, joista monet oli tarkoitettu kumoamaan jokin Donald Trumpin omalla kaudellaan antama presidentin asetus.

Yhdysvaltain historian dosentti Markku Ruotsila kertoi Suomen Uutisille, että Biden on tehnyt uuden ennätyksen presidentin asetusten antamisessa ensimmäisen vallassaoloviikkonsa aikana.

Monet Bidenin allekirjoittamista asetuksista ovat saaneet paljon mediahuomiota osakseen, kuten hänen Trumpia näpäyttääkseen antama määräys, että muurin rakentaminen Meksikon vastaiselle rajalle on lopetettava. Tärkein Bidenin antamista määräyksistä on kuitenkin saattanut mennä useimmilta ohi, kirjoittaa Issues & Insights -politiikkablogin toimitus.

Jätetäänkö sääntelyn kustannukset jatkossa huomioimatta?

Kyseessä on ”säännösten tarkastelun modernisointia” koskeva presidentin asetus. Politiikkablogin kirjoittajat ovat huolissaan siitä, että Bidenin määräämät muutokset saattavat lisätä liike-elämää koskevan sääntelyn määrää räjähdysmäisesti. Bidenin asetus nimittäin poistaa käytöstä säännösten kustannustehokkuuden arvioinnin.

Aiemmin kustannustehokkuuden arviointi on jarruttanut turhaa sääntelyä: jos sääntelyn aiheuttamat kustannukset on arvioitu suuremmiksi kuin siitä saatava hyöty, säännöstä ei ole pantu toimeen. Mutta nyt presidentti Biden haluaa, että erityisesti koronaviruksen, rasismin ja ilmastonmuutoksen vastaista taistelua koskevat säännökset pannaan toimeen pikaisesti.

Oikeistolainen asiantuntija pelkääkin, että Bidenin määräyksen johdosta kustannustehokkuuden arviointi jää kokonaan tekemättä, kun sääntelyn hyötyjä ei edes pyritä mittaamaan ja sääntelyn kustannukset unohdetaan tyystin. Eettiset arvot nousevat siis tärkeämmiksi kuin kustannustehokkuus.

Vasemmistolaiset puolestaan tervehtivät Bidenin määräystä ilolla, koska he haluavat tiukempaa sääntelyä ajaakseen kaikkia hyviä asioita, kuten vähentääkseen eriarvoistumista, torjuakseen ilmastonmuutosta ja parantaakseen kansanterveyttä.

Trumpin kaudella keskivertoperheelle 3 100 dollarin säästöt

Trumpin kauden keskeisimpiä tavoitteita oli deregulaatio eli turhan sääntelyn poistaminen. Pitkän uran liike-elämässä tehnyt Trump ymmärsi, että liiallinen sääntely aiheuttaa yrityksille valtavat kustannukset. Yksi Trumpin ensimmäisistä virkatoimista olikin määrätä, että viranomaisten on purettava kaksi vanhaa säännöstä jokaista käyttöön ottamaan uutta säännöstä kohti.

Niinpä Trumpin kaudella liittovaltion sääntelyä purettiin oikein urakalla. Asiantuntija-arvion mukaan turhan sääntelyn purkaminen tuotti tavalliselle amerikkalaiselle perheelle yli kolmen tuhannen dollarin säästöt vuodessa.

Arvion mukaan erilaiset säännökset aiheuttavat Yhdysvaltain kotitalouksille jopa 1,9 biljoonan dollarin ylimääräiset kustannukset joka vuosi. Summa on suurempi kuin Kanadan koko bruttokansantuote.

Nyt kriitikot pelkäävät, että Biden antaa tiukan valtiollisen sääntelyn kannattajille vapaat kädet asettaa kaiken kattavia sääntöjä yrityksille ja kotitalouksille, tuli se miten kalliiksi tahansa.

SUOMEN UUTISET