Presidentti Biden on herättänyt kohua puolustelemalla Kiinan toimia uiguurivähemmistöä kohtaan. Kiinan vankileireillä tapahtuu järjestelmällisiä raiskauksia, kidutuksia ja pakkosterilisointeja, joita monet vertaavat kansanmurhaan. Bidenin mielestä kyse on kuitenkin vain ”erilaisista kulttuurillisista normeista”, joita Kiinan ja sen johtajan odotetaan noudattavan.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on herättänyt huomiota puolustelemalla Kiinan toimia uiguurivähemmistöä kohtaan. Monet tahot ovat verranneet Kiinan ”uudelleenkoulutusleireillä” tapahtuneita järjestelmällisiä raiskauksia, kidutuksia ja pakkosterilisointeja kansanmurhaan, mutta Biden viittasi niihin ”kulttuurillisina normeina”.

Puolusteli Kiinan tiukkaa kontrollia

CNN-uutiskanavan haastattelussa Bidenilta kysyttiin hänen äskettäin Kiinan presidentti Xi Jinpingin kanssa käymistään keskusteluista. Bidenin vastaus oli kuin suoraan Xi Jinpingin suusta hän puolustellessaan tiukan kontrollin tarvetta.

– Jos tunnette yhtään Kiinan historiaa, tiedätte, että ulkomaailma on aina syyllistänyt Kiinaa silloin kun Kiina ei ole ollut sisäisesti yhtenäinen, Biden sanoi.

https://twitter.com/SteveGuest/status/1361877221670080514

Presidentti Biden sanoi, että hän ei aio puhua Kiinan kommunistisen puolueen Hong Kongiin, Taiwaniin tai uiguureihin kohdistamia toimia vastaan.

– Joka maassa on erilaiset kulttuurilliset normit, joita maan ja sen johtajan odotetaan noudattavan, Biden sanoi.

Leireillä joukkoraiskauksia ja pahoinpitelyjä

Fox-kanavan haastattelema uiguurinainen kertoo siitä, miten leireille kuljetetuilta uiguureilta leikattiin hiukset ja ryöstettiin arvoesineet. Leirillä tapahtui joukkoraiskauksia ja pahoinpitelyjä. Naisen mukaan kaikki alle 40-vuotiaat naiset joutuivat raiskatuiksi. Nyt Yhdysvalloissa asuva uiguurinainen kertoo, että häneltä jouduttiin pahoinpitelyjen seurauksena poistamaan munasarjat.

Myös BBC:n tekemä laaja reportaasi kertoo uiguurinaisiin kohdistuneista järjestelmällisistä raiskauksista ja nälässä pitämisestä. Helpoimmillaan elämä uudelleenkoulutusleirillä koostuu tuntikausia kestävistä istunnoista, joissa lauletaan isänmaallisia kiinalaisia lauluja ja katsotaan Kiinan television ohjelmia presidentti Xi Jinpingistä, mutta leireillä tapahtuu myös kauheuksia. BBC:n haastattelemat uiguurit ovat kertoneet kiduttamisesta vaginaan työnnetyllä sähköpampulla ja pakkosterilisaatioista.

Trump otti tiukan linjan Kiinaa kohtaan

Presidentti Donald Trumpin aikana Yhdysvaltain hallinto otti tiukan linjan Kiinaa kohtaan. Xinjiangin alueen puuvilla ja tomaattituotteet asetettiin tuontikieltoon, koska niiden tuotannossa epäiltiin käytetyn uiguurien pakkotyövoimaa. Trump määräsi myös viisumirajoituksia ja muita sanktioita eräille Kiinan kommunistisen puolueen johtohenkilöille.

Trumpin hallinnon ulkoministeri Mike Pompeo syytti Kiinan kommunistista puoluetta uiguureihin kohdistuneesta kansanmurhasta ja joukkotuhonnasta. Ulkoministeriö julkaisi Pompeon lausunnon päivää ennen presidentti Bidenin virkaan astumista.

Myös Bidenin hallinnon ulkoministeri Antony Blinken on kritisoinut Kiinan toimia ja vakuuttanut, että Valkoinen talo tulee ottamaan tiukan linjan Kiinan suhteen myös Bidenin presidenttikaudella. Ulkoministeri Blinken yhtyi edeltäjänsä näkemykseen, että uiguurien kohtelussa on kyse kansanmurhasta. Mutta nyt presidentti Biden puhuu vain ”erilaisista kulttuurillisista normeista”.

SUOMEN UUTISET