Yhdysvalloissa mediajärjestö Project Veritasin julkaisemat nauhoitukset televisiokanava CNN:n sisäisistä kokouksista presidentinvaalien ajalta paljastavat, kuinka media yrittää vaikuttaa vaaleihin uutisoinnillaan. Nauhoitusten perusteella median vaalivaikuttamispeli Yhdysvalloissa on jo todella härskiä, eikä sillä ole enää juuri mitään tekemistä puolueettoman ja itsenäisen journalismin kanssa. Nauhoituksissa kuullaan mm. CNN:n toimitusjohtajan Jeff Zuckerin edesottamuksista.

Yhdysvalloissa mediajärjestö Project Veritas on alkanut julkaista nauhoituksia televisiokanava CNN:n sisäisistä kokouksista presidentinvaalien aikana. Nauhoituksissa kuullaan mm. CNN:n toimitusjohtajaa Jeff Zuckeria, yhtiön muuta johtoporrasta sekä toimittajia kun he suunnittelevat kanavan päivän uutisia.

Nauhat paljastavat, kuinka uutisia Yhdysvalloissa todella tehdään. Puolueettoman journalismin kanssa sillä on enää hyvin vähän tekemistä. Pikemminkin CNN:n kokousnauhat Yhdysvaltain presidentinvaalien ajalta kuulostavat siltä, kuin ne olisi nauhoitettu suoraan demokraattien Joe Bidenin kampanjatoimistolta.

Toimittajia mm. ohjeistetaan siitä mitä uutisia uutisoida ja mistä vaieta. CNN strategioi siitä kuinka auttaa parhaiten Bidenia voittamaan ja konsultoi suosimiaan poliitikkoja siitä, mistä uutisoida. Bidenille ikävät uutiset haudataan tai kuitataan venäläiseksi disinformaatioksi.

Nauhoilla kuullaan hämmentävän vähän mitään varsinaiseen journalistiseen työhön tai sen prosesseihin liittyvää, kuten sitä onko uutinen totta tai ei. Poliittista puolueettomuutta ei nauhoilla edes teeskennellä.

Seuraavassa nostoja:

Ikävät uutiset Bideneista haudattiin – “Tietenkään emme seuraa New York Postia Hunter Biden -uutisessa…”

Kun yhdysvaltalaislehti New York Post teki paljastusjuttujen sarjan presidenttiehdokas Joe Bidenin perheen liikesuhteista, CNN päätti että asiasta ei pidä uutisoida.

Postin uutiset paljastivat mm. kuinka Bidenin poika Hunter Biden hyötyi rahallisesti isänsä asemasta varapresidenttinä liiketoimissaan Ukrainassa ja Kiinassa.

Esimerkiksi sähköpostien ja Yhdysvaltain senaatin komitean raportin mukaan miljoonia dollareita rahaa kanavoitiin Kiinasta “BD-perheelle” syksyllä 2017. Hunter Biden istui myös ukrainalaisen Burisma-energiayhtiön hallituksessa samaan aikaan, kun Joe Biden Yhdysvaltain varapresidenttinä painosti Ukrainaa irtisanomaan syyttäjän, joka tutki Burisman korruptiota.

Joe Biden nähtiin myös golfaamassa Burisman johtokunnan jäsenien kanssa ja sähköpostit paljastavat, kuinka Hunter järjesti tapaamisia energiayhtiön johtokunnan ja varapresidentin välillä. Tapaamiset eivät olleet Bidenin virallisissa aikatauluissa ja Biden myös kiisti tienneensä mitään poikansa Hunterin liiketoimista, kunnes kärähti.

Lopulta Hunterin tietokone päätyi osaksi liittovaltion poliisin FBI:n rahanpesututkintaa vuonna 2019, kunnes New York Post sai sen käsiinsä.

“Tietenkään emme seuraa nyt New York Post -juttua Hunter Bidenista”, kommentoi asiaa nauhoilla CNN:n politiikan toimituksen johtaja David Chalian.

CNN:n varatoimitusjohtaja David Vigilante taas on nauhoilla huolissaan, että muut toimittajat ovat kuitenkin uskaltaneet tarttua uutiseen:

“Mitä ihmettä Maggie Haberman (New York Timesin toimittaja) ja Jake Sherman (Politicon toimittaja) oikein tekevät jakaessaan tätä juttua?” Vigilanten kuullaan ihmettelevän.

Toimitusjohtaja Zucker menee kuitenkin pisimmälle, ja alkaa hahmotella miten kanavan pitää käsitellä New York Postin lähteenä toiminutta New Yorkin ex-pormestari Rudy Giuliania, joka antoi lehdelle kopion Hunter Bidenin tietokoneen kovalevyistä:

“Giuliani – Yhdysvaltain pormestarista hyödylliseksi idiootiksi”, Zucker hahmottelee otsikoita. Zucker syyttää Giuliania myös perättömästi ”venäläisestä disinformaatiosta”.

CNN:n lisäksi myös sosiaalisen median yhtiöt kuten Facebook ja Twitter pitivät huolen siitä, että uutinen Bideneista ei päätyisi äänestäjien tietoon. Demokraattien, CNN:n ja sosiaalisen median yhtiöiden yhteispeli näyttäisi toimineen, sillä suuri osa Bidenin äänestäjistä ei koskaan ehtinyt kuulla uutista ennen vaaleja.

CNN taktikoi myös vaa’ankieliosavaltioissa: “Kuubalaiset aikovat äänestää Trumpia ja se on kauhistuttavaa”

Nauhoilla kuullaan myös, kuinka CNN:n sisällä rakennettiin tarkempia osavaltiokohtaisiakin vaalitaktiikoita Bidenin kampanjan hyväksi.

Esimerkiksi toinen CNN:n varapresidenteistä, Cynthia Hudson kuvailee yhdessä palaverissa kuinka kauhuissaan hän on siitä, että maahanmuuttajakuubalaiset aikovatkin äänestää Donald Trumpia Floridassa.

Latinotaustaisista äänestäjistä erityisesti Floridassa asuvat kuubanamerikkalaiset pitivät Trumpista, joka lupasi vastustaa Joe Bidenin “sosialismia”. Monet Floridassa asuvat kuubalaiset perheet joutuivat pakenemaan Fidel Castron kommunistihallintoa kotimaastaan.

“Kukaan ei torju sitä kunnolla Floridassa ja kuubalaiset aikovat äänestää Trumpia ja se on kauhistuttavaa”, Hudson kertoo huolestuneena. Hudson kuitenkin uskoo, että on olemassa tapoja torjua narratiivia, jonka mukaan Biden olisi sosialisti.

Nauhoitusta kuunnellessa onkin vaikea äkkiseltään sanoa, onko kyseessä uutispalaveri vai Bidenin kampanjan viestintäpalaveri.

Hudson myös kertoi uskovansa, että kuubanamerikkalaiset ovat ihmisiä, jotka pitävät kiusaajista. Vaaleissa väärin äänestävät etniset vähemmistöt eivät saaneetkaan CNN:n sisältä suurta ymmärrystä. Trump voitti lopulta Floridassa, aivan kuten CNN:n sisällä oltiin pelättykin.

CNN konsultoi suosimiaan poliitikkoja siitä, kuinka paljon näkyvyyttä antaa presidentin kommenteille

Vaalien jälkeen mediayhtiöt Yhdysvalloissa ovatkin jatkaneet viestinnällistä tehtäväänsä esimerkiksi katkaisemalla lähetyksen presidentti Trumpin puheesta, koska eivät pitäneet puheen sisällöstä.

Myös CNN:n sisällä pohdittiin vaalien jälkeen tarkasti, tulisiko maan presidentillä olla mediassa julkaisualustaa. CNN:n menettely asiassa on varsin erikoinen: he konsultoivat suoraan demokraattipuolueen poliitikkoja sekä niitä republikaanipoliitikoita, jotka olivat onnitelleet Bidenia.

Nauhoilla kuultu CNN:n erikoiskirjeenvaihtaja Jamie Cangel kertoo keskusteluistaan näiden poliitikkojen kanssa ja poliitikoilta tulevasta viestistä:

”Uutisorganisaatioiden täytyy olla hyvin varovaisia ja hyvin vastuullisia että ne eivät anna Trumpille liikaa julkaisualustaa siitä että hän ei ole myöntänyt tappiota, koska he tuntevat että vallanvaihto voi mennä eteenpäin.”

Cangel ohjeistaa myös tarkempia viestinnän nyansseja suoraan poliitikoilta. Esimerkiksi väitteitä siitä, että Trump ei hävittyään poistuisi, ei saisi liioitella:

”He eivät halua meidän liioittelevan sitä että Trump ei ole poistumassa.”

Poliitikkojen ohjeistukset näyttäisivät menevän CNN:n journalisteille suoraan jakeluun, eikä vastalauseita esitetä.

CNN uhkaa oikeustoimilla

CNN itse ei ole ollut Project Veritaksen toiminnasta erityisen mielissään, vaan on kertonut ottaneensa yhteyttä poliisiin sen jälkeen, kun Veritaksen päätoimittaja James O’Keefe lähetti CNN:n kokouksen livenä nettiin ja liittyi itsekin mukaan kokouksen keskusteluihin.

Toistaiseksi ei tiedetä, kuinka Veritas tarkalleen ottaen pääsi osaksi CNN:n palavereja, tai kuinka nauhoitusten julkaisuja saatettaisiin tulkita mahdollisessa oikeudenkäynnissä.

Oikeistolaishenkinen Project Veritas on ottanut CNN:n kanssa yhteen ennenkin, eikä ilmeisesti aio perääntyä tälläkään kertaa. Järjestö itse kertoo tehtäväkseen paljastaa korruptiota ja puolueellisuutta sekä yksityisellä että julkisella sektorilla. Sen toimintamallina onkin usein ollut julkaista nauhoitteita sekä sisäpiiriläisten kertomuksia. Kriitikoidensa mukaan Veritas taas toimii itse puolueellisesti, editoi sisältöjään valikoiden ja levittää liioiteltuja salaliittoteorioita.

CNN-nauhoitukset ovat kuitenkin kokonaisuudessaan kuunneltavissa YouTubessa, jonne Veritas niitä paraikaa julkaisee.

SUOMEN UUTISET