

Wikipedia, Gage Skidmore
Presidentinvaalit ovella, sensuuri kiihtyy – Joe Bidenin pojan kytköksiä paljastanut maan neljänneksi suurin lehti estettiin Facebookista ja Twitteristä
Sosiaalisen median jättiyhtiöt Facebook ja Twitter ovat yrittäneet estää sanomalehti New York Postia jakamasta paljastusjuttua demokraattipuolueen presidenttiehdokas Joe Bidenin perheen liikekytköksistä vaalien alla. Lehti oli saanut haltuunsa Bidenin pojan Hunterin sähköposteja, jotka kytkevät presidenttiehdokkaan perheen epämääräisiin liikesuhteisiin Ukrainassa ja Kiinassa. Biden on kieltäytynyt vastaamasta asiaa koskeviin kysymyksiin ja luonnehtinut tätä “lokakampanjaksi”.
Yhdysvaltalaislehti New York Postin paljastusjuttujen sarja demokraattien presidenttiehdokkaan Joe Bidenin pojasta Hunter Bidenista ja tämän liikekytköksistä Ukrainassa ja Kiinassa sai aikaan täyden paniikin sosiaalisen median jättiyhtiöiden Facebookin ja Twitterin päämajoissa.
Somejätit päättivät alkaa sensuroimaan Postin Bidenia koskevaa uutisointia, kun maan presidentinvaaleihin on aikaa enää alle kolme viikkoa. New York Postin Twitter-tili tili jäädytettiin ensin kokonaan. Kyseessä on Yhdysvaltain neljänneksi suurin sanomalehti.
Esimerkiksi Twitterin käyttäjät saivat vain mystisen virheilmoituksen yrittäessään jakaa linkkejä Bidenin perheen liikesuhteita käsitteleviin paljastusjuttuihin. Twitter myös jäädytti mm. Valkoisen talon lehdistösihteerin Kayleigh McEnanyn tilin, kun tämä yritti jakaa Bidenia koskevia paljastustietoja.
Myös Facebookista kerrottiin, että New York Postin juttujen näkyvyyttä painetaan alas yhtiön toimesta. Asiaa kommentoi Facebookin tiedottaja Andy Stone. Stone, joka työskenteli aikaisemmin Bidenin demokraattipuolueessa, vakuutti että kyseisen Bidenille haitallisen jutun näkyvyyden rajoittaminen on vain “standarditoimenpide”.
Tällä hetkellä ainakin Twitterin toimitusjohtaja Jack Dorsey on saanut haasteen tulla Yhdysvaltain senaatin oikeusvaliokunnan kuultavaksi tapauksen johdosta. Sosiaalisen median alustoilla katsotaan olevan merkittävää vaikutusvaltaa vaalien lopputuloksen kannalta ja ne ovatkin joutuneet entistä tarkemman suurennuslasin alle, erityisesti vuoden 2016 presidentinvaalien jälkeen.
Mutta mitä niin tulenarkaa New York Post siis paljasti, ettei sitä saisi edes sosiaalisessa mediassa jakaa? Katsotaan tarkemmin.
Sähköpostit paljastavat: Bidenin perheellä kytköksiä ukrainalaiseen energiayhtiöön, Hunter Biden hyödynsi isänsä asemaa varapresidenttinä
New York Post kertoi saaneensa haltuunsa kannettavan tietokoneen, joka sisälsi Hunter Bidenille kuuluvia sähköposteja ja muita tiedostoja.
Ensimmäiset artikkelit aiheesta julkaistiin 14. päivä lokakuuta.
Lehden haltuunsa saamat sähköpostit paljastavat mm. kuinka Hunter Biden neuvotteli itselleen suurempia palkkioita ukrainalaisesta Burisma Holdings -maakaasuyhtiöstä käyttäen hyväkseen yhteyksiä isäänsä, joka oli tuolloin Yhdysvaltain varapresidentti.
Myöhemmin vanhempi Biden mm. painosti Ukrainaa irtisanomaan syyttäjä Viktor Shokinin, joka tutki korruptiosyytöksiä Burisma Holdingsissa. Biden uhkasi Ukrainaa tuolloin Yhdysvaltain merkittävien lainatakauksien perumisella, ellei Shokinia irtisanota. Samaan aikaan Bidenin poika Hunter istui Burisma Holdingsin johtokunnassa.
Sähköpostit paljastavat myös, kuinka Hunter järjesti Burisman johtokunnan jäsenelle tapaamisen varapresidenttinä toimineen isänsä kanssa vuonna 2015. Aikaisemmin Joe Biden on sanonut, ettei ole koskaan puhunut poikansa kanssa tämän ulkomaisista liiketoimista.
Bideneista on myös valokuva, jossa he ovat yhdessä golffaamassa toisenkin Burisman johtokunnan jäsenen kanssa Yhdysvaltain itärannikon ökyalue Hamptonsissa.
“Tämä on lokakampanja”, kampanjakiertueelta tavoitettu Biden kommentoi New York Postin uutisointia, kieltäytyen sanomasta asiasta enempää.
Bideneillä diilejä myös Kiinaan? – “Tämä kiinnostaa minua ja perhettäni…”
Vuonna 2017 Hunter pyrki sähköpostien mukaan solmimaan myös rahakkaan diilin suuren kiinalaisen energia-alan yhtiön kanssa. Hunterin lähettämien sähköpostien mukaan sopimukset olivat kiinnostavia “minulle ja perheelleni”.
Hunterille luvataan sähköposteissa 10 miljoonaa dollaria vuodessa. Sähköpostien mukaan pelkästään Hunterin esittelyt ovat tämän summan arvoisia.
Yhdessä viesteistä suunnitellaan mm. uuden holdingyhtiön perustamista, jossa “H” (ilmeisesti Hunter) saisi 20 prosentin osuuden ja “H”:n kautta “big guy” (iso kaveri) saisi lisäksi 10 prosentin osuuden. “Big guyta” ei ole kyetty varmuudella identifioimaan.
New York Postin väitteiden mukaan Hunterin neuvottelukumppani Ye Jianmingilla olisi lisäksi kytköksiä Kiinan sotilastiedusteluun. Jianming pidätettiin Kiinassa vuonna 2018, syytettynä lahjonnasta. Oikeudenkäynnit ja pidätykset maassa ovat usein luonteeltaan myös poliittisia.
Bidenin vastaehdokas, istuva presidentti Donald Trump sanoi uusin paljastuksiin viitaten, että jos Biden voittaisi vaalit, Kiina “omistaisi” Yhdysvallat.
Someyhtiöiden selitykset sensuurista eivät vakuuta
Toisin kuin someyhtiöt ovat väittäneet, sanomalehtien sensurointi vaalien alla ei ole niiltäkään aivan standarditoimenpide. Näyttää siltä, että yhtiöt painavat nyt sormeaan vaa’alle merkittävästi saadakseen varmasti itselleen mieluisan vaalituloksen.
Esimerkiksi Twitter on väittänyt, että sensuuripäätöksen taustalla olisi yhtiön uusi toimintalinja hakkeroitujen sisältöjen suhteen. Nopeakin tarkastelu kuitenkin osoittaa, ettei Twitter tosiasiassa noudata mitään tällaista linjaa, vaan on useissa tapauksissa sallinut uutisoinnin, joka käsittelee myös mahdollisesti alunperin laittomin keinoin saatuja tietoja.
Someyhtiöiden sympatiat ja läheiset kytkökset demokraattipuoluetta kohtaan eivät ole mikään salaisuus. Mikä tekee niiden asemasta hankalamman on kuitenkin niiden lainsäädännöllinen erityisasema – erityisesti vuoden 1996 Communications Decency Actin artikla 230 – joka voi olla uhattuna, jos yhtiöt hyväksikäyttävät asemaansa julkaisualustoina ja ryhtyvät editoimaan julkaistuja viestejä.
Aivan pyyteetöntä ei välttämättä ole New York Postinkaan toiminta. Lehden omistaa australialaissyntyinen mediamoguli Rupert Murdoch, joka tunnetaan vahvasta osallistumisestaan kannattamiensa poliitikkojen tueksi. Murdochin omistamat lehdet auttoivat esimerkiksi Margaret Thatcheria ja Tony Blairia Ison-Britannian vaaleissa. Sittemmin Murdoch oli perustamassa republikaanien pää-äänenkannattajakanavaa Fox Newsia Yhdysvalloissa.
Toisaalta, jos juttu on totta, onko sillä mitään väliä, miksi se julkaistaan? Paljastukset Bideneista ovat selkeästi uutisarvoisia ja uutisten sensurointi taas vahvasti länsimaisten perusarvojen vastaista.
Vasemmistomedia on pommittanut Donald Trumpia monenkirjavilla paljastusjutuilla tämän politiikkaan noususta lähtien, eivätkä someyhtiöt ole olleet huolissaan paljastusten oikeellisuudesta.
Sensurointipäätös nostatti massiivisen somedebatin. Pilapiirtäjä Ben Garrisonin näkemys aiheesta:
https://twitter.com/RealJamesWoods/status/1316808374164451328
Verkossa jaettiin myös vilkkaasti vanhaa, sensuroinnin ikonisoivaa Stalinin aikaista valokuvaparia nykyaikaan sovitettuna.
https://twitter.com/RealJamesWoods/status/1316886203266859008
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- NY Post Jack Dorsey Kayleigh McEnany Ye Jianming Burisma Holdings Viktor Shokin Hunter Biden Joe Biden Rupert Murdoch Vaalivaikuttaminen Facebook Presidentinvaalit Donald Trump Sensuuri Twitter Kiina Ukraina Yhdysvallat korruptio
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Halla-aho arvioi yön väittelyä: ”Bidenilla menivät jatkuvasti pasmat sekaisin peilin edessä harjoiteltujen virkkeidensä kanssa, kun Trump höpötti tauotta korvaan”

Yle ja HS tekivät elokapinan mielenosoituksesta pääuutisen – professorit marssitettiin puolustelemaan laittomuuksia ja keskeisen liikenneväylän katkaisua

Somejätit vauhkoina: Vapauden airueen Facebook-tiliä rajoitettiin

Euroopan komissio haluaa uudistaa sosiaalisen median säännöt: Poliitikot päättäisivät sopivista sisällöistä – ”antidiskriminaatio-organisaatiot” valvomaan sisältöjä

Iranilainen ihmisoikeusaktiivi ja journalisti: Miksi Facebook ja Twitter toimivat diktatuurin hyväksi?

Pystyykö Biden pitämään kiinni lupauksistaan, kuten edeltäjänsä?

Elon Musk herättää kauhua haluamalla ostaa Twitterin lisätäkseen sananvapautta

USA myi öljyä varmuusvarastoistaan Kiinaan – ostajalla yhteyksiä presidentin poikaan

Hunter Bidenin uudet huumevideot julkisuuteen – ongelma on kuitenkin paljon isompi
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Antikainen: Kuvitelkaa demarien Nasima Razmyar sisäministerinä – rajat auki, suut kiinni ja lisää turvapaikanhakijoita suomalaisten elätettäväksi
Pääministeripuolueena SDP:n ja Nasima Razmyarin toimintalinja olisi selvä: vihapuheesta vankilaan – mutta laittomasta maassaoleskelusta palkinto. Suomalaisille rajat sananvapauteen – mutta ei rajoja maahanmuutolle. Ja jos kritisoisit Razmyaria, joutuisit maksamaan kunnianloukkauksesta korvauksia, kansanedustaja Sanna Antikainen varoittaa.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Ranska avaamassa ovea uusille tulijoille – pelkkä palestiinalaisuus riittää nyt turvapaikan perusteeksi
Ranska on päättänyt myöntää turvapaikkoja Gazan palestiinalaisille. Tie EU:n alueelle on nyt periaatteessa auki kahdelle miljoonalle uudelle pakolaiselle. Päätökseen on reagoitu voimakkaasti, sillä se voi johtaa pakolaistulvaan ja Hamasin terrroristien ujuttautumiseen Euroopan ytimeen.

Tukala helle jatkuu – Ministeri Kaisa Juuso: ”Viilennyksestä on nyt huolehdittava erityisesti vanhusten asumisyksiköissä”
Kotien lisäksi sisätilojen viileydestä on huolehdittava sosiaali- ja terveydenhuollon hoitolaitoksissa sekä asumisyksiköissä, joissa hoidetaan kuumuuden vaikutuksille herkkiin väestöryhmiin kuuluvia, painottaa sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso.

AKT-pamppu Ismo Kokon mielestä bussiliikenne pysähtyisi ilman maahanmuuttajia – PS:n Grönroosilta tyly kuitti: ”AKT:n kaverilla kysynnän ja tarjonnan perusasiat hukassa”
Perussuomalaisten 3. varapuheenjohtaja Simo Grönroos selventää mamutusta komppaavalle ay-pomo Ismo Kokolle, että toki Suomessa bussit liikkuisivat aivan hyvin myös ilman maahanmuuttajia, tällöin vain kuljettajien palkat olisivat hieman korkeammat kuin nyt.