Presidentti Biden on pyrkinyt helpottamaan Yhdysvaltain öljypulaa avaamalla varmuusvarastot. Markkinoille tuleva lisäöljy ei ole kuitenkaan laskenut polttoaineiden hintoja pumpuilla. Osa varmuusvarastoista myydystä öljystä on valunut ulkomaille. Iso lasti myytiin kiinalaisyhtiölle, johon Bidenin pojalla on ollut kytköksiä.

Huhtikuussa presidentti Joe Biden päätti avata Yhdysvaltain strategiset varmuusvarastot helpottaakseen polttoaineiden hinnannousua. Biden määräsi, että varmuusvarastoista on myytävä vapaille markkinoille miljoona tynnyriä öljyä päivässä.

Mutta koska öljy myydään korkeimman tarjouksen tehneelle ostajalle, lähes viidesosa Yhdysvaltain öljypulaa helpottamaan tarkoitetusta öljystä on päätynyt ulkomaille. Viime viikolla kävi ilmi, että lähes miljoona tynnyriä amerikkalaista varmuusvarastoöljyä on myyty kiinalaiselle öljy-yhtiö Sinopecille.

Presidentin poika omisti osuuden yhtiöstä

Kohua pahensi se, että presidentti Bidenin pojan, Hunter Bidenin vuonna 2013 perustamalla BHR Partners -sijoitusyhtiöllä on kytköksiä Sinopeciin. Hunter Bidenin yhtiö osti vuonna 2015 Sinopecin osakkeita 1,7 miljardin dollarin arvosta.

Hunter Biden on lakimiehensä välityksellä ilmoittanut, että hän ei enää ole BHR Partnersin osakas, vaikka hänen nimensä oli vielä maaliskuussa osakasrekisterissä. Presidentti Bidenin pojan liiketoimet kiinalaisyritysten kanssa ovat tutkinnassa. Esimerkiksi vuonna 2017 Hunter Biden sai eräältä toiselta kiinalaiselta energiayhtiöltä ainakin 3,8 miljoonaa dollaria konsulttipalkkioina.

Polttoaineiden hinnat eivät laske

Osa Yhdysvaltain varmuusvarastoista myydystä öljystä päätyy siis ulkomaille. Kiinan lisäksi öljyä on viety Eurooppaan ja Intiaan. Kotimarkkinoiden lisääntynyt tarjonta ei ole riittänyt laskemaan polttoaineiden hintoja.

Joe Bidenin presidenttikauden alussa bensiinin gallonahinta oli 2,28 dollaria. Nyt se on 4,72 dollaria gallonalta, eli 1,25 euroa litra. Hinta on suomalaisittain kohtuullinen mutta amerikkalaisille huikean korkea.

Bidenin toimet vähentäneet kotimaista öljyntuotantoa

Presidentti Biden on toistuvasti syyttänyt Vladimir Putinia korkeasta bensan hinnasta ja villinä laukkaavasta inflaatiosta. Hän puhuu ”Putinin hinnankorotuksesta”.

Todellisuudessa Yhdysvaltain inflaatio pääsi valloilleen jo ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Inflaation taustalla ovat muun muassa Bidenin koronaelvytyksenä kansalaisille jakamat avustusrahat.

Öljypulan taustalla puolestaan ovat presidentti Bidenin poliittiset päätökset, jotka ovat vähentäneet investointeja kotimaiseen öljyntuotantoon ja lisänneet Yhdysvaltojen riippuvuutta tuontiöljystä. Kotimaista öljyä on tuotettu vähemmän kuin Donald Trumpin presidenttikaudella. Yhtenä presidenttikautensa ensimmäisistä toimista Biden peruutti Trumpin antaman luvan Kanadasta Texasiin kulkevan Keystone XL -öljyputken nelosvaiheen rakentamiseen.

Inflaatio suurempi huoli kuin Ukraina

Venäjän hyökkäyksen jälkeen Yhdysvallat on antanut Ukrainalle kymmenien miljardien arvosta taloudellista tukea ja aseapua. Nyt amerikkalaisten yleinen mielipide alkaa kallistua siihen, että heidän maansa tulisi sekaantua vähemmän vieraiden maiden konflikteihin.

Peräti 53 prosenttia amerikkalaisista on sitä mieltä, että Bidenin tärkeimpänä huolenaiheena tulisi nyt olla inflaation taittaminen ja energiakriisin ratkaiseminen. Vain kahdeksan prosenttia pitää tärkeimpänä Venäjän tappion varmistamista Ukrainassa.

SUOMEN UUTISET