USA on monin tavoin jakautunut valtio, mutta siitä huolimatta amerikkalaisten enemmistö pitää energiaomavaisuutta ensisijaisen tärkeänä. He ovat jopa valmiita unohtamaan ilmastonmuutoksen hetkeksi ja lisäämään kotimaisten fossiilisten polttoaineiden tuotantoa, jotta riippuvuus tuontiöljystä vähenisi.

Maaliskuun alussa tehdyn IBD/TIPP-kyselytutkimuksen mukaan kaksi kolmasosaa (63 prosenttia) amerikkalaisista kannattaa energiaomavaraisuuden takaamista poraamalla kotimaisia fossiilisia polttoaineita, vaikka se merkitsisi ilmastotavoitteista tinkimistä. Vain kahdeksan prosenttia oli vahvasti tätä vastaan.

Energiaomavaraisuuden kannatus oli suurinta republikaaneiksi tai yleisesti konservatiiveiksi itsensä kokevien keskuudessa, mutta jopa liberaalien keskuudessa energiaomavaraisuutta pidettiin täpärästi tärkeämpänä asiana kuin ilmastonmuutoksen vastaista taistoa.

Fossiilisten tuotanto vähentynyt Bidenin kaudella

Taustalla on se, että presidentti Joe Bidenin poliittiset päätökset ovat vähentäneet investointeja kotimaiseen öljyntuotantoon ja lisänneet Yhdysvaltojen riippuvuutta tuontiöljystä. Kotimaista öljyä on tuotettu vähemmän kuin Donald Trumpin presidenttikaudella.

Yhtenä presidenttikautensa ensimmäisistä toimista Biden peruutti Trumpin antaman luvan Keystone XL -öljyputken nelosvaiheen rakentamiseen. Keystone XL on öljyputki, joka kulkee Kanadan öljyalueilta Texasiin. Sen nelosvaihe olisi ollut Montanan kautta kulkeva oikoreitti, joka olisi mahdollistanut Montanan öljykenttien tuotteiden kuljettamisen samassa putkessa.

Öljyputki sisäpolitiikan kiistakapulana

Keystone-öljyputken jatkopätkä nousi kuitenkin kokoaan suuremmaksi kiistakapulaksi Yhdysvaltain sisäpolitiikassa. Siitä tuli ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun symboli, ja mukaan protesteihin vedettiin putken kulkureitillä asuvat alkuperäiskansat.

Presidentti Barack Obama keskeytti putken nelosvaiheen rakentamisen vuonna 2015. Trump antoi 2017 energiayhtiölle luvan jatkaa putken rakentamista. Biden peruutti Trumpin antaman luvan heti tammikuussa 2021 valtaan päästyään. Monien mielestä Biden antoi tällä teolla väärän signaalin USA:n öljyteollisuudelle.

Venäläisen öljyn tuonti nyt kielletty

Presidentti Biden kielsi venäläisen öljyn, maakaasun ja hiilen maahantuonnin 8. maaliskuuta antamallaan presidentin määräyksellä. Sitä ennen Yhdysvallat oli tuonut maahan lähes 700 000 tynnyriä (barrel = 159 litraa) venäläisiä öljytuotteita päivässä. Tämän hetkisellä sadan dollarin tynnyrihinnalla Venäjän menettämät öljyn vientitulot ovat siis 70 miljoona dollaria päivässä.

Bensiinin pumppuhinta Yhdysvalloissa on noussut viimeisen vuoden aikana 38 prosenttia. Tämä kirpaisee halpaan bensaan tottuneita amerikkalaisia ja vaikuttaa osaltaan maata riivaavaan inflaatioon.

Kotimainen öljy ei tunnu kelpaavan

Bidenin hallinto etsii venäläiselle öljylle korvaajaa Arabiemiraateista, Saudi-Arabiasta ja jopa Venezuelasta, johon Trumpin hallinto kohdisti talouspakotteita presidentti Nicolás Maduron itsevaltaisen hallinnon takia. Kaukomaiden öljy siis kelpaisi, mutta kotimainen ei tunnu kelpaavan.

Tippinsights-blogin toimituskunta epäilee, että Biden ja demokraatit syrjivät kotimaista öljyntuotantoa poliittista syistä. Kirjoittajien mielestä nyt olisi aika unohtaa ilmastonmuutoshuolet hetkeksi ja keskittyä energiaomavaraisuuden varmistamiseen kotimaisen öljyporauksen kautta.

SUOMEN UUTISET