Venäjän hyökättyä Ukrainaan energiaomavaraisuus on noussut arvoon arvaamattomaan. Länsimaat ovat huomanneet olevansa kipeän riippuvaisia Venäjältä tuodusta öljystä ja kaasusta. Nyt monet tahot esittävät väitteitä, että Venäjä olisi jo ainakin kymmenen vuoden ajan järjestelmällisesti pyrkinyt heikentämään länsimaiden energiaomavaraisuutta muun muassa rahoittamalla erilaisia ympäristöjärjestöjä ja aktivisteja.

Fondapol-säätiön johtaja Dominique Reynié sanoi CNEWS-uutiskanavan haastattelussa, että Fondapol on tutkimuksissaan löytänyt viitteitä siitä, että Venäjä olisi rahoittanut länsimaisia ympäristöliikkeitä, järjestöjä ja puolueita. Yksi Venäjän tavoitteista on ollut vähentää ydinvoiman käyttöä Euroopassa.

– Gazprom on rahoittanut tiettyjä ympäristöjärjestöjä, joista on noussut ministereitä eräissä Euroopan maissa, kuten Belgiassa, jotka ovat sitten tavallaan vastapalveluksena edistäneet ydinvoimasta luopumista, Reynié sanoi.

Vihreä energiaministeri edistää kaasuvoimaloita

Belgian nykyinen energiaministeri Tinne Van der Straeten edustaa vihreää puoluetta. Hän suoritti ensimmäisen akateemisen tutkintonsa afrikkalaisen kulttuurin tutkimuksesta. Eduskuntaan päästyään hän erikoistui turvapaikkapolitiikkaan, siirtolaisuuteen sekä ilmasto- ja ympäristöpolitiikkaan. Myöhemmin hän suoritti oikeustieteen tutkinnon.

Ennen energiaministeriksi nousuaan vuonna 2020 Tinne Van der Straeten oli toisena osakkaana lakifirmassa, jonka suurasiakas oli Gazprom, Venäjän valtion kaasuyhtiö. Energiaministerinä hän on pyrkinyt ajamaan alas Belgian ydinvoimaloita ja korvaamaan ne kaasukäyttöisillä voimaloilla.

Siirtymä ydinvoimasta kaasuun on ollut Belgian vihreiden virallisena linjana jo pitkään, vaikka nimenomaan ydinenergia olisi hiilidioksidipäästöjen kannalta nollapäästöistä.

Nord Stream lepytteli ympäristöjärjestöjä 10 miljoonalla

Väitteet ympäristöjärjestöjen Venäjältä saamasta rahoituksesta eivät ole uusia. Vuonna 2011 puolalaismeppi Michał Tomasz Kamiński teki EU-komissiolle kirjallisen kysymyksen Nord Stream ‑kaasuputkiyhtiön ja ympäristöjärjestöjen yhteistyöstä.

Nord Stream ‑kaasuputken vastustajiksi julistautuneet saksalaiset ympäristöjärjestöt – kuten WWF ja Maan ystävät – perustivat yhdessä Nord Streamin kanssa Saksan Itämeren luonnonsuojelusäätiön, jolle Nord Stream lahjoitti 10 miljoonan euron alkupääoman.

– Tämä on epäilyttävää, koska WWF ja Maan ystävät olivat vielä äskettäin pohjoisen kaasuputken äänekkäimpiä vastustajia Saksassa, puolalaismeppi kirjoittaa.

Nämä järjestöt tekivät jopa tuomioistuimeen valituksen Nord Streamin saamasta luvasta vetää kaasuputki Saksan aluevesille. Järjestöt kuitenkin luopuivat valituksestaan Nord Streamin luvattua rahaa ”ympäristönsuojeluun”, Michał Tomasz Kamiński kirjoittaa. EU-komissio ei kuitenkaan nähnyt tässä järjestelyssä mitään sellaista, mihin EU:n olisi syytä puuttua.

Vesisärötys Venäjän disinformaatiokampanjan kohteena

Vuonna 2014 Naton silloinen pääsihteeri Anders Fogh Rasmussen kertoi haastattelussa, että Venäjä on kohdistanut Eurooppaan informaatiovaikuttamista ympäristöjärjestöjen kautta. Hänen mukaansa Venäjän tavoitteena on ollut ylläpitää Euroopan riippuvuutta venäläisestä kaasusta.

Rasmussenin mukaan Venäjä on pyrkinyt lisäämään eurooppalaisen liuskekaasun käyttöön kohdistuvaa vastustusta ympäristöjärjestöjen kautta. Ympäristöjärjestöt puolestaan kiistävät jyrkästi olleensa ”Putinin trolleja”.

Venäjän informaatiovaikuttamisen kohteena oli erityisesti vesisärötyksen käyttö. Vesisärötys on poraustekniikka, jossa kaasua tai öljyä irrotetaan liuskeesta pumppaamalla maan sisään suurella paineella vettä, hiekkaa ja kemikaaleja.

Vesisärötykseen liittyy pohjavesien saastumisen vaara ja se saattaa jopa lisätä maanjäristysten riskiä. Siksi tämän poraustekniikan käyttöä on vastustettu monissa maissa. Siitä huolimatta sitä käytetään laajasti Pohjois-Amerikassa.

Frack Off -kampanja onnistui Britanniassa

Tutkimusten mukaan Iso-Britannian alla on laajat liuskeöljyn ja -kaasun varannot, joita voitaisiin hyödyntää vesisärötyksellä. Liuskekaasua riittäisi kattamaan jopa 20 prosenttia Britannian energiantarpeesta vuoteen 2050 asti. Britannia kuitenkin kielsi vuonna 2019 vesisärötyksen käytön toistaiseksi, koska yleinen mielipide on sitä vastaan.

Historioitsija Guy Waltersin mielestä vesisärötyksen (fracking) vastainen Frack Off -kampanja on ollut yksi Britannian historian raivokkaimmista ja samalla myös tehokkaimmista ympäristökampanjoista. Hän näkee sen takana Vladimir Putinin vaikutuksen ja rahoituksen.

Hillary Clinton: Venäjän rahoittamia ”valeympäristöjärjestöjä”

Vuonna 2017 kaksi republikaanien kansanedustajaa lähettivät Yhdysvaltain valtionvarainministerille kirjeen, jossa he pyysivät tutkimaan Venäjän piilorahoitusta erilaisille ympäristöjärjestöille, jotka pyrkivät rajoittamaan vesisärötyksen käyttöä.

Kirjeessään kansanedustajat viittasivat muun muassa siihen, että vuonna 2014 ulkoministerinä toiminut Hillary Clinton oli yksityiselle yleisölle puhuessaan sanonut, että Yhdysvaltain ulkoministeriö on saanut vastaansa Venäjän rahoittamia ”valeympäristöjärjestöjä”, jotka vastustivat kaikkia mahdollisia öljy- tai kaasuputkihankkeita ja vesisärötyksen käyttöä.

Hinnannousu ”rikastutti ja rohkaisi” Putinia

Tänä vuonna ryhmä republikaanien kansanedustajia lähetti valtionvarainministeriöön uuden tutkintapyynnön koskien Venäjän mahdollista rahoitusta ympäristöjärjestöille. Kansanedustaja Jim Banksin mukaan Venäjä on käyttänyt miljoonia Yhdysvaltain energia-alan kampittamiseen.

Bidenin sota kotimaista energiantuotantoa vastaan on aiheuttanut 10 prosentin pudotuksen Yhdysvaltain öljyntuotannossa. Tästä seurannut hintojen nousu rikastutti ja rohkaisi Putinia ennen hänen hyökkäystään Ukrainaan, Banks totesi Fox Newsille.

Piilorahoitusta Bermudan kautta

Republikaanien mukaan Venäjä on käyttänyt Bermudalle sijoitettua peiteyhtiötä salatakseen rahojen alkulähteen. Bermudalainen yhtiö on antanut lahjoituksia Yhdysvaltoihin rekisteröidylle säätiölle, joka on puolestaan antanut avustuksia erilaisille ympäristöjärjestöille.

Yhdysvaltioihin rekisteröidyllä säätiöllä on lain mukaan velvollisuus ilmoittaa saamiensa lahjoitusten alkulähde – eli tässä tapauksessa bermudalainen yhtiö – mutta bermudalaisen yhtiön ei tarvitse kertoa, mistä rahat ovat alun perin tulleet.

Venäjän rahoittamiksi väitetyt ympäristöjärjestöt kiistävät jyrkästi saaneensa mitään rahaa Venäjältä. Ne pitävät väitteitä ”inhottavana disinformaatiokampanjana” ja ”salaliittoteoriana”.

SUOMEN UUTISET