Perussuomalaiset hiillosti eduskunnan kyselytunnilla hallitusta siitä, että samaan aikaan kun hallitus ei suostu tinkimään kehitysavusta ja maailman kunnianhimoisimmista ilmastotavoitteistaan, se ei kohdenna riittäviä toimia suomalaisten taloudellisen pärjäämisen tukemiseen.

Valtiovarainministeri Annikka Saarikkokin (kesk.) totesi vastikään, että jokaisen suomalaisen on varauduttava tinkimään elintasostaan tässä maailmantilanteessa.

– Suomen eduskunnan tärkein tehtävä on kuitenkin varmistaa, ettei tinkiminen ole suomalaisille kohtuutonta eikä epäoikeudenmukaista. Hallitus nimittäin nyt kohtelee suomalaisia epäoikeudenmukaisesti, perussuomalaisten kansanedustaja Mikko Lundén totesi Saarikolle.

– Samaan aikaan kun suomalaisia kehotetaan varautumaan vyön kiristykseen, hallitus kohdentaa lisäresursseja muun muassa Afrikkaan ilmastokehitysapuun jopa tuplaten sen. Suomalaiset nuolevat näppejään, eikä helpotusta esimerkiksi kuljetusyrittäjille ja kansalaisille bensapumpulla näy, Lundén ihmetteli.

Saarikko: Perusturvaa on parannettu

Lundén kysyi Saarikolta, miksi hallitus ei leikkaa toissijaisista ja jopa haitallisista menoista ja kohdenna niitä tässä tilanteessa suomalaisten pärjäämiseen.

Saarikko selitti, että hallitus on korottanut työmatkaliikenteen verovähennyksen enimmäismäärää ja kilometrikohtaista korvausta sekä huomautti lisäksi, että perusturvan tasoa on tällä kaudella parannettu.

Saarikko väläytti Kelan sosiaalituen piiriin hakeutumista jo joulukuussa todeten, että ”ihmiset, joiden varallisuus ei riitä tiukan paikan tullen lämmityslaskun maksamiseen, voivat turvautua sosiaaliturvajärjestelmään”. Sama linja näyttää jatkuvan.

Saksassa ja Ruotsissa kansalaisia autetaan tuntuvasti

Lundénin mukaan hallitus ei ole siis edelleenkään valmis peruuttamaan tuumaakaan maailman kunnianhimoisimmasta ilmastopolitiikastaan – ei edes silloin, kun Venäjän sotatoimet tuntuvat rajusti suomalaisten arjessa.

– Monissa Euroopassa maissa, viimeisimpänä Ruotsissa ja Saksassa, polttoaine- ja energiahintoja kompensoidaan suoraan kansalaisille ja veroja lasketaan, jotta hintakriisistä päästään yli. Tällainen on isänmaallista politiikkaa.

Hallitus tekee nimenomaan poliittisen valinnan

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra huomautti hallitukselle, että esimerkiksi varojen uudelleenkohdentaminen Afrikan ilmastorahoitukseen on nimenomaan pois jostakin muualta.

– Te teette poliittisia päätöksiä jakamalla rahaa eri kohteisiin. Tilanteessa, jossa Suomen omat kansalaiset kärvistelevät nousseiden hintojen kanssa ja miettivät, miten he tulevat toimeen. Kuljetusyrittäjät taistelevat kohonneiden hintojen kanssa. Ruuantuotanto on kriisissä ja epävarmuus kasvaa.

– Se, että te päätätte uudelleenkohdentaa ilmastotoimiin lisää rahaa, on poliittinen valinta, Purra opasti hallitusta.

Suomen Uutiset