Kun pommit putoavat Ukrainan kirkkoihin, kyse on Murmanskin metropoliitan mielestä ”sodasta antikristusta vastaan”. Venäjän Arktisen voimaryhmän (OSK Sever) alueella saarnaava patriarkka kehottaa seurakuntaansa rukoilemaan ”pyhän” tehtävän onnistumisen puolesta, kirjoittaa The Barents Observer.

– Tämä on sotaa, painotti Murmanskin metropoliitta Mitrofan saarnassaan 23. maaliskuuta.

Hän ei kutsunut Ukrainan sotaa ”erikoisoperaatioksi”, kuten Kreml on ohjeistanut.

Kyse on myös kirkosta

Metropoliitta Mitrofanin mielestä kyse ei ole pelkästään Putinin Venäjästä, vaan myös Venäjän ortodoksikirkosta. Venäjän ortodoksikirkon johto haluaa palauttaa Ukrainan ortodoksit Moskovan patriarkaatin yhteyteen.

– Jos onnistumme yhdistymään ja poistamaan pimeyden, joka on erottanut meidät ukrainalaisista veljistämme sekä karkottamaan fasismin, niin kirkko voi hengittää vapaasti, eikä sielumme ole enää jakautunut, metropoliitta pohti saarnassaan.

Meriupseeri kirkon peräsimessä

Metropoliitta Mitrofan on Kuolan niemimaan korkea-arvoisin kirkollinen henkilö ja Venäjän ortodoksikirkon päämiehen, patriarkka Kirillin läheinen liittolainen.

Ennen kirkollista uraansa Mitrofan palveli vuoteen 1991 asti Pohjoisessa laivastossa merkittävien sota-alusten päällikkönä. Hän on valmistunut upseeriksi Kuznetsovin meriakatemiasta silloisessa Leningradissa.

SUOMEN UUTISET