Venäjän ortodoksikirjon päämiehellä on neljän miljardin dollarin omaisuus, huvila Sveitsissä ja ranteessaan 30 000 dollarin kello. Hänellä on presidentti Putinin kanssa yhteinen näkemys ”Pyhästä Venäjästä”, kirjoittaa Svenska Dagbladet. Yhteistä miehille on myös KGB-tausta.

Ortodoksikirkon uusi tuleminen alkoi Venäjällä heti Neuvostoliiton romahduksen jälkeen. Kirkko pääsi käsiksi jättimäisiin omaisuuksiin ja vuonna 1993 perustettiin finanssiryhmä ”Nika”, jonka omistajaksi tuli myös Moskovan patriarkaatti.

Kirkolle avautui käytännössä mahdollisuus verottoman alkoholin ja tupakan myyntiin. Myöhemmin myös veroton öljykauppa tuli kirkkoa lähellä olevan yrityksen repertuaariin.

Venäjän ortodoksikirkon päämies patriarkka Kirill on päässyt itsekin hyötymään maallisesta hyvästä. Patriarkan ranteessa on nähty 30 000 euron sveitsiläiskello ja kirkonmiehen matkat sujuvat yksityisellä lentokoneella. Matkan kohteena voi olla vaikka oma huvila Sveitsissä, jos ökyasunto Moskovan keskustassa alkaa ahdistaa.

Patriarkka Kirillin omaisuuden arvoksi on arvioitu neljä miljardia dollaria.

Taustalla kummittelee KGB

Venäjän uuden ajan ortodoksikirkolla on vankat turvallisuuspalvelu KGB:n juuret. Kirillin edeltäjä, vuonna 2008 kuollut Aleksei II ei ollut pelkästään KGB:n avustaja, vaan ihan oikea pesunkestävä agentti.

Tosin Virosta löytyneen Neuvostoliiton aikaisen salaisen arkistotiedon perusteella sekä Aleksei II, että Kirill olivat molemmat Neuvostoliiton tiedustelupalvelu KGB:n upseereita. Näin ollen Kirillin ja Vladimir Putinin tausta näyttäisi olevan yhteinen.

Itse asiassa kirkonmiehen virkamiestausta ei välttämättä ole ortodoksikirkon papiston riveissä harvinainen. Murmanskin metropoliitta Mitrofan on taustaltaan meriupseeri ja aikanaan merkittävien sota-alusten päällikkö. Mitrofan on saarnannut ”sotaa antikristusta vastaan” Ukrainassa.

Tähtäimessä ”Pyhä Venäjä”

Vladimir Putin ja patriarkka Kirill pelaavat Ukrainassa samaan maaliin. Yhteinen tähtäin on ”Pyhä Venäjä”, joka kattaa äiti-Venäjän lisäksi Ukrainan sekä Valko-Venäjän. Samaan pataan kuuluvat kaikki venäläiset ympäri maailman. ”Pyhän Venäjän” poliittinen johto on Kremlissä ja uskonnollinen johto Moskovan patriarkaatissa.

Kirill luonnehti presidentti Putinia tämän virkaanastujaisissa vuonna 2012 ”Jumalan ihmeeksi”. Kirill on tukenut Putinin harjoittamaa opposition vainoa ja Krimin laitonta miehitystä.

Moskovan patriarkka on kutsunut Venäjään vastaan asettuneita ukrainalaisia ”pahuuden voimiksi” ja vaatinut ”ettemme voi sallia pimeyden ulkopuolisten voimien nauravan meille”.

SUOMEN UUTISET